Наша електронна пошта:
smila.ua@ukr.net
logo
icon-top-follow icon-top-fb

 

Agro robota

 

Стрічка новин

Авторизуватися через соціальні мережі:

 

 

 

Ukraine

 

 

 

Промайнула перша половина календарної зими, яка «похизувалася» 16-18º морозами, сніговим покривом висотою 8-10 см, з надмірною кількістю опадів у грудні, сильним вітром 19-22 м/с, різкими коливаннями температури повітря та атмосферного тиску у січні. А ще - вразила блискавкою та грозою, що є дуже рідкісним явищем на Черкащині у зимовий період.
Про це розповідає головний синоптик області Віталій Постригань.
За його словами, незважаючи на різкі зміни погоди перша половина нинішньої зими була в середньому з температурою 1º морозу, що на 2º тепліше кліматичної норми. Причиною такої нестійкої погоди були активні атлантичні циклони.
«Значних змін у синоптичній ситуації на поточному тижні не прогнозуємо. Циклони продовжують «керувати» атмосферою, тому погода залишиться нестійкою, з рвучким вітром, в окремі дні він досягатиме небезпечних значень 17-22 м/с. Проте, коливання атмосферного тиску будуть менш інтенсивними, відлиги – слабшими, а морози – сильнішими», – говорить пан Віталій.
А сьогодні в нашому краї, додають у метеостанції Сміла, знову очікується сильний вітер. В тиловій частині чергового північноатлантичного циклону, де нині опинився наш регіон, спостерігатиметься зниження температури повітря, опади та сильний вітер до 17-22 м/с. Пошириться холодне повітря і мокрий сніг буде переходити у сніг, який послабиться до невеликого. Вдень буде морозно 1-6º. Відчуття холоду додаватиме сильний вітер. На дорогах спостерігатиметься ожеледиця.
Як наголошує Віталій Постригань, на свято Водохреща, яке завершує цикл новорічних свят, прогнозується морозна погоду з температурами вночі -4..-9º, вдень 0..-5º. Любителям зимових купань слід бути уважними та обережними. Звичайно у цей період «тріщать» морози. За останні 30 років у 5 роках 19 січня було тепло, у 3 роках з морозами 15º, в більшості часу 2-7º морозу. Найтеплішим 19 січня було у 2007 році, із середньодобовою температурою 6º тепла та денною 11º тепла. Найхолоднішим цей день був у 1987 році з середньодобовою температурою 21º морозу та нічною 25º морозу. У минулому 2021 році у цей час «вдарили» 20º морози.
Надалі, 20 січня, теплий атмосферний фронт чергового циклону, принесе опади та підвищення температури повітря: вночі 1-6º морозу, вдень 3º морозу - 2º тепла.
21-22 січня знову розпочнеться зниження температури на фоні сильного вітру та невеликого снігу. Температура вночі 4-9º морозу, вдень 0-5º морозу.
Навіть невеликі опади на фоні температурних коливань провокуватимуть ожеледицю на дорогах та тротуарах.
До речі, погода в січні не дає перепочинку метеочутливим людям, коли «голова йде кругом». Головний біль, часті напади мігрені та інші симптоми нездужання відзначають не тільки метеочутливі, але й практично здорові і не метеозалежні.
А всьому виною різкі зміни погоди: то стрімко тепліє і різко падає тиск, то температура знижується на 10º і більше. Витримати такий погодний пресинг стає складно особам із різними хронічними недугами, особливо зі зниженими адаптаційними механізмами та слабким імунітетом, ускладненою підвищеною метеочутливістю.
При такій ситуації необхідно дотримуватися режиму відпочинку, сну, використовувати різні загальнозміцнюючі методи. Знайти час для невеликих прогулянок на свіжому повітрі, що підвищує фізичну активність та сприяє насиченню організму киснем.

scroll back to top

Додати коментар

 

Захисний код
Оновити

t me

 

Дійові особи

Ігор ТАБУРЕЦЬ

Про роботу на обороноздатність країни

 

 

Олена МОНОВА

Про те, що війна завжди повертається туди, звідки прийшла

 

Марина ДАНИЛЮК-ЯРМОЛАЄВА

 

 

Про суть «мирних угод» в Стамбулі