Наша електронна пошта:
smila.ua@ukr.net
logo
icon-top-follow icon-top-fb

 

Agro robota

 

Стрічка новин

Авторизуватися через соціальні мережі:

 

 

 

Ukraine

 

 

 

Чи позначиться зниження призовного віку на мобілізації взялись пояснити юристи із телеграм-каналу "Адвокат права".
Як ви вже знаєте, ухвалений народними депутатами законопроект №9281 зменшує граничний вік перебування громадян на військовому обліку призовників до 25-річного віку, тоді як раніше на військовий облік військовозобов’язаних брали громадян України, які досягли 27-річного віку під час перебування на військовому обліку призовників. До сих пір чимало плутанини виникає з тим, з якого ж віку мобілізують українців до лав ЗСУ та інших військових формувань. Юристи пропонують розібратись.
Щодо військового обов'язку громадяни України поділяються на такі категорії:
- допризовники – особи, які підлягають приписці до призовних дільниць;
- призовники – особи, приписані до призовних дільниць;
- військовослужбовці – особи, які проходять військову службу;
- військовозобов'язані – особи, які перебувають у запасі для комплектування Збройних Сил України та інших військових формувань на особливий період, а також для виконання робіт із забезпечення оборони держави;
- резервісти – особи, які проходять службу у військовому резерві Збройних Сил України, інших військових формувань і призначені для їх комплектування у мирний час та в особливий період (Закон України «Про військовий обов’язок та військову службу»).

Тобто у 17 років юнаки під час приписки до призовних дільниць в ТЦК та СП отримують статус призовника та приписне посвідчення. І це у жодному разі не торкається мобілізації! Крім того, після введення в Україні воєнного стану обмежено виїзд громадянам України чоловічої статі віком від 18 до 60 років (окрім визначених винятків), ОДНАК НА 17-РІЧНИХ ЮНАКІВ ЦІ ОБМЕЖЕННЯ НЕ РОЗПОВСЮДЖУЮТЬСЯ.
Семантика, що викладена вище, надважлива для розуміння, звертають увагу юристи

«ПОВІСТКА» або «ОПОВІЩЕННЯ»: у чому різниця?

Законодавство в сфері військово обов’язку, мобілізаційної підготовки та мобілізації НЕ МІСТИТЬ НОРМУ ПРИЗОВУ ЧОЛОВІКІВ З КАТЕГОРІЇ ПРИЗОВНИКІВ НА ВІЙСЬКОВУ СЛУЖБУ ЗА ЗАГАЛЬНОЮ МОБІЛІЗАЦІЄЮ, яка була оголошена з початком повномасштабного вторгнення.
Тобто мобілізувати призовника НЕ можуть, лише військовозобов'язаного та резервіста. До речі, пункт 4 Указу Президента України №69/2022 про це ж.
Призовник підлягає призову на строкову військову службу, яка під час дії правового режиму воєнного стану не проводиться. Після демобілізації зі строкової військової служби він стає військовозобов’язаним. Так само військовозобов’язаним стають випускники військових кафедрах закладів вищої освіти.
ПІД ЧАС ВОЄННОГО СТАНУ ПРИЗОВНИКИ МОЖУТЬ ПОТРАПИТИ ДО ВІЙСЬКА ВИКЛЮЧНО ШЛЯХОМ УКЛАДАННЯ КОНТРАКТУ.
(в даному втпадку правники беруть до уваги випадки, коли 18-річні юнаки потрапили до лав ЗСУ у перші дні війни, бо це було добровільно!)
НА ФРОНТ БЕЗ ПІДГОТОВКИ – ЗАСЬ

Раніше, якщо призовник не проходив строкову військову службу, то при досягненні граничного віку у 27 років, він ставав військовозобов’язаним, оскільки повинен був з’явитися до ТЦК та СП, пройти ВЛК та отримати новий військово-обліковий документ – тимчасове посвідчення військовозобов’язаного.
Зі зниженням граничного віку чоловіки у віці від 25 до 27 років, які не проходили військову службу, набувають статусу військовозобов’язаних.
Тобто, тепер у 25 років потрібно:
- з’явитися до ТЦК та СП;
- пройти ВЛК;
- отримати тимчасове посвідчення військовозобов’язаного.
Без тимчасового посвідчення ця категорія чоловіків НЕ МОЖЕ працевлаштуватись, вступити до навчального закладу, змінити місце проживання, одружитися тощо.
ЧОЛОВІКИ ВІКОМ ВІД 25 РОКІВ МОЖУТЬ БУТИ МОБІЛІЗОВАНИМИ.
За неофіційними підрахунками кількість чоловічого населення України від 25 до 27 років складає приблизно 700 тисяч осіб.

 

scroll back to top

Додати коментар

 

Захисний код
Оновити

t me

 

Дійові особи

Ігор ТАБУРЕЦЬ

Про роботу на обороноздатність країни

 

 

Олена МОНОВА

Про те, що війна завжди повертається туди, звідки прийшла

 

Марина ДАНИЛЮК-ЯРМОЛАЄВА

 

 

Про суть «мирних угод» в Стамбулі