Наша електронна пошта:
smila.ua@ukr.net
logo
icon-top-follow icon-top-fb

 

Agro robota

 

Стрічка новин

Авторизуватися через соціальні мережі:

 

 

 

Ukraine

 

 

 

Два літри чи більше, чи достатньо чистої води, чи треба більше, бо вона потрапляє до нас із їжею та іншими напоями — на ці та інші питання відповідає нутриціолог Віктор Мандзяк.
Організм кожного з нас містить 25-28 літрів води, без неї нікуди. Тому навколо води та нашого здоров’я безліч наукових досліджень, висновки яких порівняно часто змінюються. То нам пропонують пити склянку води з медом, мовляв, це корисно, аж раптом ця порада виявляється хибною.
Нутриціолог та наш експерт Віктор Мандзяк, пояснює, чому «золоте правило» — два літри води на добу — не завжди працює.
Скільки води в нашому організмі?
Тіло середньостатистичної людини містить близько 42 літри води. Але матінка природа рівномірно розподілила та з розумом упакувала воду в ньому.
Також 28 літрів води є в клітинах організму. Хоч в нас тих клітин 30 трильйонів, вони не притуляються одна до одної щільно, між ними є простір, який теж заповнений водою, точніше 10,5 літрами води. Останні 3,5 літра — це плазма крові.
Коли ви з’їдаєте яблуко на вечерю, глюкоза за допомогою крові доставляється в міжклітинну воду мозку, а з неї потрапляє у воду клітини мозку нейрона. А вуглекислий газ, який утворився внаслідок роботи нейрона, рухається у зворотному напрямку: з клітини в міжклітинний простір, потім у кров, а з нею до легень і назовні. З цього видно, що вода нам життєво необхідна, без неї метаболізм був би неможливий.
Аби не померти, нам важливо, щоб кількість води в організмі залишалась незмінною, тобто коливалась в незначних проміжках. Але ми її постійно втрачаємо: із сечею, потом, диханням. Тому мусимо пити, щоб не висохнути, як таранька.
Тож скільки треба пити води?
Європейське агентство з безпеки харчових продуктів (EFSA) рекомендує споживати 2 літри води на добу для жінок і 2,5 літри для чоловіків. Правда, дуже схоже до інстаграмних рекомендацій? Але є але. Два літри — це все Н2О, яке потрапляє в організм: звичайна вода, солодкі газовані напої, компоти, соки, молоко, борщі, яблука, грушки, хліб і навіть м’ясо (ще десь 300 мл води утворюється в результаті метаболізму).
Мабуть, єдиний продукт, який не містить воду, це олія. Тож часто стається підміна понять: «організм людини має отримувати 2 літри води» — не те саме, що «треба пити 2 літри води».
Чи треба нам слухати EFSA і вираховувати кожен грам води, отриманої з горіха та кавуна? Звісно, ні. Адже норми усереднені. Хтось багато рухається — багато пітніє. Хтось вживає багато солі чи білка. Це все впливає.
Ми постійно втрачаємо воду. У результаті кров стає густішою, активуються спеціальні осморецептори судин і гукають до мозку: «Агов, керманичу! Бракує води в організмі!».
Мозок хутко утворює відчуття спраги та знижує виведення води із сечею. Ми п’ємо та менше дзюримо, в результаті рівень води в організмі відновлюється.
Тобто кількість води в організмі регулюється сама, без нашого контролю. Нам не треба неврастенічно фіксувати, скільки ми випили, в цьому нема сенсу.

Як зрозуміти, що організм потребує води?
Якщо сумніваєтесь в тому, хочете ви пити чи ні, налийте в склянку воду та зробіть один ковток. Якщо вода вам смакує — продовжуйте пити, якщо не смакує — ніколи не змушуйте себе пити.
Старші люди — виняток. Оскільки в старості погіршується чутливість до сигналів організму, старшим людям варто слідкувати за гідратацією організму. Найлегше це зробити, фіксуючи колір і кількість сечі.
Якщо сеча дуже концентрована та її менше, ніж 30 мл на годину, треба пити більше. Окрім того, нирки старших людей не можуть утворювати настільки концентровану сечу, як у молодих людей. Їхні нирки виводять продукти життєдіяльності з більшою кількістю води, що потребує відповідної компенсації у вигляді: рука — склянка води — рот.
Як вода може нашкодити?
Якщо ви намагаєтесь випити 35 мл/кг при своїй масі в 130 кг, будьте обачні. Нирки не можуть вивести з організму більше літри води за годину.
Вливаючи в себе воду в ім’я здоров’я, особливо в короткий проміжок часу (коли день закінчується, а норми не закриті), ви можете нею отруїтись і в найгіршому випадку досягти контрпродуктивного результату — померти.
Як це працює: ви п’єте більше води, ніж втрачаєте. Кров стає рідкою, і вода за градієнтом концентрації дифундує (просочується) в міжклітинний простір, а з нього — в клітини. Клітини стають великими, як кавуни. Привіт, набряку головного мозку. Отже, п’ємо за бажанням.

Із допису у ФБ

scroll back to top

Додати коментар

 

Захисний код
Оновити

t me

 

Дійові особи

Ігор ТАБУРЕЦЬ

Про роботу на обороноздатність країни

 

 

Олена МОНОВА

Про те, що війна завжди повертається туди, звідки прийшла

 

Марина ДАНИЛЮК-ЯРМОЛАЄВА

 

 

Про суть «мирних угод» в Стамбулі