Наша електронна пошта:
smila.ua@ukr.net
logo
icon-top-follow icon-top-fb

 

Agro robota

 

Стрічка новин

Авторизуватися через соціальні мережі:

 

 

 

Ukraine

 

 

 

 На кобилі / На коні / People of Steel та інші «веселі» групи у Фейсбуці збирають ваші дані, щоб робити різні неприємні речі.
Ось три самих базових, пояснює Оксана Мороз, засновниця ініціативи «Як не стати овочем», яка навчає інформаційній гігієні:
1 – дані для визначення ваших паролів.
Хакери за роки роботи, сформували «методички» того, як люди створюють свої паролі / обирають кодові слова. Більшість кейсів крутяться довкола дат народження / імен собачок-котиків / імені вашого прадіда і тд.
А тепер здогадайтеся, які «веселі» запитання своїй аудиторії ставлять у цих групах? І тисячі людей на них відповідають.
2 – сегментація аудиторії та шахрайство.
Наприклад, група публікує текст «Приємна новина! В Україні з’явилися розумні лічильники. Деталі (і тут лінк на ТГ-канал)». Людині цікаво. Вона звикла читати цю групу і не відчуває від неї небезпеки. Клікає і, в кращому разі, потрапляють на чергове шахрайство (пропонують безробітним виплати від «Дії» і тд).
Окрім цього, усі хто взаємодіє з дописами таких «безпечних груп» потрапляють в окрему базу - ними просто маніпулювати. А далі вже справа техніки і часу. До вас підберуть дієвий ключик по виманюванню грошей / зламу сторінки / поширення інфооперації і тд.
3 – популяризація своєї (і не своєї) мережі сміттярок – Телеграм / Фейсбук і тд.
Див попередній пункт – ви звикли до цих груп і не відчуваєте небезпеки. А, значить, рекомендації інших «цікавих-веселих» груп / шери з них ви будете сприймати лояльно та, з великою долею ймовірності, підписуватися на них.
Звісно, існує ймовірність, що адміни цих груп «святі» люди і ніколи не чули про соцінженерію та не мають відношення до хакерів. Але всі відповіді/дані, які вони спровокували своїми регулярними дописами, є у відкритому доступі і «ті хто знає як воно працює» точно все це вже скопіювали та використовують.
Здавалося б, це все очевидні речі з базового рівня соціальної інженерії. Але ні.
На «веселі та безпечні» запитання відповідає багато людей. От сьогодні побачила коментар від голови однієї обласної ради. Залишається тільки надіятися, що паролі у нього не з ім’ям улюбленого песика.


Додам.
Зараз ми особливо вразливі. Ночі без сну, стрес, 10-й рік війни і 2-й повномасштабного. Це, та ще багато чого іншого, робить нас легкою жертвою шахраїв різних мастей. І так, росіяни теж серед них (але не тільки).


Будь ласка, не забувайте про прості правила:
- Безкоштовна інформація (особливо розважальна) потребує додаткової перевірки на безпечність. У тч групи з веселими запитаннями / тести / флешмоби і тд. І так, якщо група про вагітність минулого літа нас веселила, то це не означає, що група «На кобилі» робить те ж саме.
- Відчули емоцію страху / «я хотіла це побачити і ось воно!» і тд – зупиніться, перевірте інформацію. Не кидайтеся відразу писати / поширювати.
- НЕ беріть інформацію з анонімних та російських джерел
- НЕ клікайте на незнайомі лінки / листи
Це нудні та прості правила, які ви чули 100500 разів. Але їх знання не рятує від небезпеки. Рятує виконання.

scroll back to top

Додати коментар

 

Захисний код
Оновити

t me

 

Дійові особи

Ігор ТАБУРЕЦЬ

Про роботу на обороноздатність країни

 

 

Олена МОНОВА

Про те, що війна завжди повертається туди, звідки прийшла

 

Марина ДАНИЛЮК-ЯРМОЛАЄВА

 

 

Про суть «мирних угод» в Стамбулі