Наша електронна пошта:
smila.ua@ukr.net
logo
icon-top-follow icon-top-fb

 

Agro robota

 

Стрічка новин

Авторизуватися через соціальні мережі:

 

 

 

Ukraine

 

Економіка

Стартували «Польсько-українські музичні діалоги», зокрема, і в Черкасах

Наприкінці вересня знову стартували «Польсько-українські музичні діалоги», які вже традиційно в Україні організовує маестро Роман Ревакович разом зі своїм Фондом Pro Musica Viva. Найпомітнішим проектом польського диригента з українським корінням, поряд із названим, є «Дні української музики у Варшаві», що пройшли на початку вересня ввосьме.
Минулоріч у листопаді пан Ревакович завершував тур проекту «Польська музика в Україні» концертом у Маріуполі Донецької області.
Нині - у період дії воєнного стану в Україні, коли понад півроку Росія повномасштабно намагається здолати незалежну державу, - звучатимуть чотири концерти «Польсько-українських музичних діалогів»: у Києві, Черкасах, Житомирі, Кропивницькому. Виконавці - Національний ансамбль солістів «Київська камерата», соліст – Дмитро Таванець (фортепіано), диригуватиме Роман Ревакович.
Перший концерт відбувся в рамках фестивалю «Київ Музик-Фест» 25 вересня у Великому залі імені Героя України Василя Сліпака Національної музичної академії України.
Виступи зацікавлять тих, хто бажає пошанувати творчість цьогорічних українських ювілярів – найвідоміших композиторів старшого покоління Валентина Сильвестрова та Євгена Станковича. За день до 85-річчя першого у Черкасах звучатимуть його «Три серенади» для фортепіано та струнного оркестру. Євгену Станковичу 80 виповнилося 19 вересня. Його «Елегію пам’яті Станіслава Людкевича» для струнного оркестру виконали у рамках проєкту в Києві 25 вересня, уже наступного дня – у Житомирі, 28 вересня представлять у Кропивницькому і 29 вересня - в Черкасах.
У цих чотирьох концертах звучать знакові твори польської музики – знаменита Сінфонієтта для струнних володаря «Греммі» Кшиштофа Пендерецького, родинне коріння якого сягає на Тернопільщину; Концерт для клавесина та струнних Генріка Міколая Гурецького в версії для фортепіано та струнних та Вітольда Лютославського твір із тривожною назвою «Траурна музика», яка народжувалася упродовж чотирьох років (1954-1958) і має посвяту «В пам’ять Белі Бартоку».
«До програми також долучені твори трохи менш відомих польських композиторів, утім так само з цікавими та вагомими музичними надбанням, - розповідає організатор «Польсько-українських музичних діалогів» Роман Ревакович. Вагомою для польського музичного середовища є постать Бенедикта Коновальського, який минулоріч відійшов у засвіти у віці 93 років. Його твори виконувалися на концертах і фестивалях у найпрестижніших концертних залах Європи, зокрема, у Дюсельдорфі та Кельні, Зальцбурзі, Лондоні, Парижі, а також у США, Мексиці, а також в Азії - в Пусані (Південна Корея) і Сінгапурі. Як диригент Бенедикт Коновальський здійснив низку прем’єр творів польських композиторів. У концерті представлятимемо «Гірську рапсодію» для струнного оркестру».
Особливі «Чотири твори в польському стилі» для струнного оркестру Станіслава Морито – виконуваного у багатьох країнах композитора, органіста, який упродовж 2005-2012 років був ректором Музичного університету Фридерика Шопена у Варшаві. До речі, за його каденції виш прийняв статутне рішення, яке обмежує можливість викладацької роботи після 70 років, що надало шанс молодшим кадрам проявляти педагогічну активність.
Концертний проєкт відбувається у співпраці зі Спілкою композиторів України, Національною музичною академією України та філармоніями у Житомирі, Кропивницькому та Черкасах. Фінансово підтримують «Польсько-українські музичні діалоги» Міністерство культури та національної спадщини Республіки Польща, Місто Варшава, фонд Creators for Ukraine, яким керує CISAC у співпраці із ZAiKS та Польський інститут у Києві.
Серед виконавців Дмитро Таванець – фортепіано, з 2000 року працює у Національному ансамблі солістів «Київська камерата». За період дії воєнного стану в Україні виступав у Польщі, Франції та Італії. Закінчив Національну музичну академію України ім. П. І. Чайковського, магістратуру та асистентуру-стажування (клас професора Воробйова В.М). Лауреат Всеукраїнських конкурсів, дипломант I та II Міжнародного конкурсу піаністів пам’яті Володимира Горовиця. У складі фортепіанного дуету з Олександрою Зайцевою Лауреат Міжнародних конкурсів - I премія на Міжнародному конкурсі CMF (Франція, 2002), II премія на Міжнародному конкурсі фотепіанних дуетів ім.Ф.Шуберта (Чехія, 2005), І премія на V Міжнародному конкурсі «Фортепіано у шість рук» в м.Марктобердорф (Німеччина), ІІ премія на Міжнародному конкурсі фортепіанних дуетів в м.Каунас (Литва), ІІ премія на Міжнародному конкурсі фортепіанних дуетів (м.Вальберг, Франція, 2009), ІІ премія на Міжнародному конкурсі фортепіанних дуетів ім.Е.Гріга (м.Осло, Норвегія, 2011).
Концертує в Україні та за кордоном як соліст, з камерними та симфонічними оркестрами, у складі фортепіанного дуету, у складі камерних ансамблів. Брав участь як член журі міжнародних конкурсів.
Учасник багатьох фестивалів: Tavaszi Festival (Будапешт, Угорщина), Copenhagen Summer Festival (Копенгаген, Данія), Schubertiade (Розкільд, Данія), Ohrid Summer Festival (Македонія), «Віртуози» (Львів), «Дні культури України в Німеччині» (Берлін), «Два дня, дві ночі» (Одеса), «Контрасти» (Львів), «Марафон нової музики» (Прага), «Варшавська осінь» (Польща), інших.
Організатор, засновник та артистичний директор міжнародного фестивалю камерної музики Chamber music session (Київ).
Національний ансамбль солістів «Київська камерата» є активним виконавцем камерної музики різних стилів та напрямів, від музики раннього бароко до авангардних досягнень сучасних композиторів. Колектив провадить активну гастрольну діяльність, успішно виступаючи з концертними програмами в Україні та за її межами, зокрема, в Польщі, Нідерландах, США, Італії, Австрії, Німеччині, Франції, Хорватії, Грузії.
Роман Ревакович – диригент, народився у Лідзбарку Вармінському (Польща) у сім’ї українців. Закінчив у 1986 році Музичну Академію ім. Ф. Шопена у Варшаві за спеціальністю «теорія музики», а згодом у 1996 р. – диригентський факультет у класі Богуслава Мадея. Також вивчав композицію у класі Маріяна Борковського в роках 1979-1986.
Тривалий час був пов’язаний з хоровим мистецтвом. У роках 1983-93 керував чоловічим хором українців у Польщі «Журавлі», з яким гастролював у США і Канаді (1986), Західній Європі (1989, 1990) та Україні (1989, 1990, 1991). Займався староцерковною музикою - візантійськими хоралами, які виконував створений ним камерний хор «Ірмос» (1988-1991).
Від 1990-тих років Роман Ревакович займається симфонічним диригуванням. Виступав з симфонічними та камерними оркестрами у Польщі (Оркестр Національної філармонії у Варшаві, Sinfonia Varsovia, Оркестр Польського Радіо, Польський Оркестр Sinfonia Iuventus) та Україні (Національний симфонічний оркестр України, Національний ансамбль солістів «Київська Камерата», Симфонічний оркестр Львівської філармонії), інших країнах.
У 2014, 2016 та у 2020 роках Роман Ревакович реалізував як дригент в різних містах України та Польщі цикл концертів під назвою «Польсько-українські музичні діалоги», поєднуючи в одній програмі музику польську та українську та українських і польських музикантів. Виступав з Йожефом Єрмінем, Ольгою Пасічник, Беатою Білінською, Дмитром Ткаченком, Олесем Семчуком, Агатою Зубель та іншими солістами.
Роман Ревакович записав компакт диски з музикою Юрія Ланюка та Олександра Щетинського. Є автором музики до фільмів «Історія пророка Ілії з Вєршаліна» Кшиштофа Войцеховського та «Трудне братерство» Єжи Любаха, що розповідає про співпрацю Пілсудського і Петлюри.

 

 

На знімку: диригент Роман Ревакович на концерті у Вроцлаві.

scroll back to top

Додати коментар

 

Захисний код
Оновити

t me

 

Дійові особи

Ігор ТАБУРЕЦЬ

Про роботу на обороноздатність країни

 

 

Олена МОНОВА

Про те, що війна завжди повертається туди, звідки прийшла

 

Марина ДАНИЛЮК-ЯРМОЛАЄВА

 

 

Про суть «мирних угод» в Стамбулі

 

 
 
Політика
Негайного відкриття реєстру декларацій не буде

06 вересня 2023, 17:32

2023 09 06 radaВчора Верховна Рада ухвалила законопроєкт № 9534, яким відновлюється електронне декларування. Однак негайного відкриття реєстру декларацій не буде. За цю правку народні депутати не проголосували.


Економіка
Чого чекати від посівної-2024 та яким буде врожай

19 березня 2024, 17:41

Наприкінці лютого в Україні стартувала посівна кампанія. Станом на початок березня ярими зерновими вже засіяли 68 тис. гектарів у 12 областях


Суспільство
Смілянська прокуратура повернула у державну власність Успенський собор

28 березня 2024, 13:25

2024 03 28 soborЗа позовом Смілянської окружної прокуратури Черкаської області суд зобов’язав Київську митрополію УПЦ (МП) повернути в державну власність об’єкт культурної спадщини національного значення – Успенський (Георгіївський) собор ХІІ століття.


Цікаво
У прямому ефірі можна спостерігати за життям лелек Грицька та Одарки

18 березня 2024, 17:38

2024 03 18 lelekaНа Полтавщині знову запустили цілодобовий стрім з гнізда лелек. У прямому ефірі на YouTube можна спостерігати за життям лелек, яких звуть Грицько й Одарка.


Афіша
За ініціативи AI HOUSE у Львові відбудеться Generative AI Spring School для ML-спеціалістів

19 березня 2024, 16:35

2024 03 19 gener1Завдяки спільним зусиллям AI HOUSE та Факультету прикладних наук Українського католицького університету у Львові запрацює школа з генеративного штучного інтелекту. Навчальний курс триватиме з 11 по 16 березня.