Наша електронна пошта:
smila.ua@ukr.net
logo
icon-top-follow icon-top-fb

 

Agro robota

 

Стрічка новин

Авторизуватися через соціальні мережі:

 

 

 

Ukraine

 

Економіка

У селі намалювали мурал на честь княгині Балашової

У селі Мошни Черкаського району діти намалювали мурал на честь княгині Катерини Балашової.
Про це повідомляє місцевий краєзнавець Микола Якименко.
За його словами, у Мошнах є вулиця Андрія Оніщенка. Але мошенці по старому називають її Медянкою.
«Звідки така солодка назва? До 1917 року Мошни були центром великого Мошногородищенського маєтку, власницею якого була Катерина Андріївна Балашова, яка зробила багато добрих справ для жителів Мошен, зокрема, для охорони здоров’я та розвитку освіти», – розповідає пан Микола.
Він каже, що у свята Катерина Андріївна із свого палацу, що стояв на одній із вершин Мошногір, їздила в село до церкви. Коли карета поверталась назад, навіть фото таке збереглося, то княгиня зупиняла її біля гуртів дітей, які гуляли обабіч дороги, і обдаровувала їх солодощами – цукерками, медяниками. Тому й назвали вулицю Медянкою.
«На честь княгині вихованці мистецької студії “Веселі барви” Центру дитячої та юнацької творчості Мошнівської сільської ради, де керівником професійна художниця Вікторія Міловицька, створили на стіні Центру мурал на цю тему»,– говорить пан Микола.

 


І додає, вихованці і працівники центру уже більше тридцяти років відроджують в пам’яті людей інформацію про добрі діяння родини Воронцових – Балашових.
Пан микола пригадує, як у 2008 році у Мошни приїжджав з дружиною нащадок Катерини Андріївни - Балашов Анатолій Миколайович та вирішив продовжити традицію своєї прабабусі - дарувати дітям радість.
«І з того часу кожного року Міжнародний благодійний фонд “ Інше життя ”, який очолює дружина Анатолія Миколайовича – Олена Володимирівна, перед святами надсилає мошнівським дітям з особливими потребами та тим, які знаходяться під опікою, чудові подарункові набори з речами та солодощами.

scroll back to top

Додати коментар

 

Захисний код
Оновити

t me

 

Дійові особи

Ігор ТАБУРЕЦЬ

Про роботу на обороноздатність країни

 

 

Олена МОНОВА

Про те, що війна завжди повертається туди, звідки прийшла

 

Марина ДАНИЛЮК-ЯРМОЛАЄВА

 

 

Про суть «мирних угод» в Стамбулі

 

 
 
Політика
Негайного відкриття реєстру декларацій не буде

06 вересня 2023, 17:32

2023 09 06 radaВчора Верховна Рада ухвалила законопроєкт № 9534, яким відновлюється електронне декларування. Однак негайного відкриття реєстру декларацій не буде. За цю правку народні депутати не проголосували.


Економіка
Чого чекати від посівної-2024 та яким буде врожай

19 березня 2024, 17:41

Наприкінці лютого в Україні стартувала посівна кампанія. Станом на початок березня ярими зерновими вже засіяли 68 тис. гектарів у 12 областях


Суспільство
У нашому районі рятувальники ліквідували 2 пожежі житлових будинків

28 березня 2024, 16:27

2024 03 28 pogegЗа минулу добу, 26 березня, на території нашого району рятувальники ліквідували дві пожежі у житлових будинках.


Цікаво
Пацієнт "залізних легень" провів в апараті понад 70 років

28 березня 2024, 17:31

2024 03 28 legeniУ США у віці 78 років помер Пол Александер — один з останніх пацієнтів "залізних легень". Він провів в апараті понад 70 років — BBC.


Афіша
За ініціативи AI HOUSE у Львові відбудеться Generative AI Spring School для ML-спеціалістів

19 березня 2024, 16:35

2024 03 19 gener1Завдяки спільним зусиллям AI HOUSE та Факультету прикладних наук Українського католицького університету у Львові запрацює школа з генеративного штучного інтелекту. Навчальний курс триватиме з 11 по 16 березня.