Наша електронна пошта:
smila.ua@ukr.net
logo
icon-top-follow icon-top-fb

 

Agro robota

 

Стрічка новин

Авторизуватися через соціальні мережі:

 

 

 

Ukraine

 

Економіка

У Смілі занепадає старий "польський" цвинтар

Найстаріша пам'ятка Сміли занепадає. Причину цього процесу намагались з'ясувати журналісти "Суспільного".
В чагарниках та майже зруйнована найстаріша пам’ятка міста викликає занепокоєння дослідників історії міста та небайдужих містян. За радянських часів кладовище розкрадали невідомі, а нині його не доглядають.
Голова громадської організації "Пошук Сміла" Андрій Іванов по пам’яті розшукує найстаріші поховання, щоб розповісти про цікаві деталі старовинних надгробків.

 


"У польських переказах, ми знаємо, якщо родинне дерево закінчувалося, на могилах у вигляді дерева стоїть пам’ятний знак, і обрубані гілки. Це означає, що рід закінчився, і останній член сім’ї помер, і далі не буде нікого", — розповів Андрій Іванов.
Цвинтар розташований на Замковій горі.

 


"Оце найстаріше місце Сміли, правильно — Замкова гора, коли її взяли штурмом гайдамаки Залізняка, тут була фортеця польська. Її спалили дощенту... Для поляків, для всіх це — сакральне місце, святе місце. Фортецю тут спалили в 1867, от після 67-го це і стало польським кладовищем", — пояснив краєзнавець.
Поховання тут збереглись із періоду перебування території Сміли у складі Речі Посполитої.
"Єсть в самому кінці 1795, може і старіші були, але ж знаєте, хазяйнували тут... Чимало поруйнували, порозкрадали", — додав Микола Опаренко.

 


"Хазяйнували" тут мародери, пояснив Андрій Іванов. Зрізали металеві огорожі, а ще не нехтували розкраданням склепів.
"Зверху стояв пам’ятний знак, як свідчення того, що тут було. Через деякий час мародери відкривали ці склепи, діставали зуби, гребінці, будь-яку деталь, яку можна було звідти вкрасти", — розповів Андрій Іванов.
Волонтери організації "Пошук. Сміла" щороку розчищають це місце.
"Тоді воно було ще більш заросле. Зараз молоді пагони після нашого прибирання. А далі —суцільні дерева. Як можна вивчати те, чого не бачиш? А щоб побачити, треба розчистити", — розповів голова громадської організації "Пошук. Сміла" Андрій Іванов.
Облік пам’яток у Смілі, зі слів начальниці відділу культури Ірини Бобошко, відбувається щороку. Цвинтар не виняток.
"Раз на рік ми об’їжджаємо ці пам’ятки й дивимося в якому вони стані, а потім пишемо доповідну на міського голову, що та чи інша пам’ятка потребує благоустрою", — пояснила начальниця відділу культури Сміли Ірина Бобошко.
Польський цвинтар перебуває на балансі підприємства "Комунальник", зазначив начальник управління житлово-комунального господарства Сміли Євген Авраменко. Пояснив, що неприбране та нерозчищене кладовище через завантаженість балансоутримувача.
"Комунальник" виконує роботи тоді, коли не дуже навантажений по місту, тому що крім кладовища утримує велику мережу: зимове утримання доріг, вуличне освітлення, утримання зелених насаджень. Якщо у них основна робота дозволяє знайти вільний день протягом 10-20 днів, то вони заїжджають на кладовище і виконують роботу", — пояснив Євген Авраменко.
Поки комунальники шукають вільний час, сміляни, зі слів краєзнавця пана Миколи, самотужки розчищають найстарішу пам’ятку Сміли.

Фото: Черкаської філії "Суспільного" та зі сторінки у ФБ Андрія Іванова

scroll back to top

Коментарі  

олег
0 #2 олег 03.03.2023, 14:27
..щоб підсилити : це місце -пуповина нашої Сміли, забуте та занехаяне....Прийде час( бажано не політичного дешевого піару) і воно отримає свою історичну оцінку та шану... , в т.ч і щодо наших сьогоднішніх найкращих союзників-поляків , з непростою історією Коліївщини( нині не до "шкандалів")- доглянуте , можливо територіально (перезахоронено) впорядковано, в т.ч. і як місце народження Сміли . Мало смілян там були-чудове гарне величне місце-хоча і вкрали у нього трохи русла Тясмина після ВІДНОВЛЕННЯ ! водосховища у 1957,,
Цитата
Олег
+3 #1 Олег 02.03.2023, 20:20
.."комунальники шукають вільний час"- смішно барзе. Маємо надію, що нарешті знайдуть. Але не про це: згідно археологічних досліджень до кладовища( до Коліївщини 1768р.) це була фортеця а до того -найдревніше місце поселення на територїї Сміли-декілька тисяч років ...( а не тих куцих років Дня міста). Ох і роботи історикам..
Цитата

Додати коментар

 

Захисний код
Оновити

t me

 

Дійові особи

Ігор ТАБУРЕЦЬ

Про роботу на обороноздатність країни

 

 

Олена МОНОВА

Про те, що війна завжди повертається туди, звідки прийшла

 

Марина ДАНИЛЮК-ЯРМОЛАЄВА

 

 

Про суть «мирних угод» в Стамбулі

 

 
 
Політика
Негайного відкриття реєстру декларацій не буде

06 вересня 2023, 17:32

2023 09 06 radaВчора Верховна Рада ухвалила законопроєкт № 9534, яким відновлюється електронне декларування. Однак негайного відкриття реєстру декларацій не буде. За цю правку народні депутати не проголосували.


Економіка
Чого чекати від посівної-2024 та яким буде врожай

19 березня 2024, 17:41

Наприкінці лютого в Україні стартувала посівна кампанія. Станом на початок березня ярими зерновими вже засіяли 68 тис. гектарів у 12 областях


Суспільство
У нашому районі рятувальники ліквідували 2 пожежі житлових будинків

28 березня 2024, 16:27

2024 03 28 pogegЗа минулу добу, 26 березня, на території нашого району рятувальники ліквідували дві пожежі у житлових будинках.


Цікаво
Пацієнт "залізних легень" провів в апараті понад 70 років

28 березня 2024, 17:31

2024 03 28 legeniУ США у віці 78 років помер Пол Александер — один з останніх пацієнтів "залізних легень". Він провів в апараті понад 70 років — BBC.


Афіша
За ініціативи AI HOUSE у Львові відбудеться Generative AI Spring School для ML-спеціалістів

19 березня 2024, 16:35

2024 03 19 gener1Завдяки спільним зусиллям AI HOUSE та Факультету прикладних наук Українського католицького університету у Львові запрацює школа з генеративного штучного інтелекту. Навчальний курс триватиме з 11 по 16 березня.