Наша електронна пошта:
smila.ua@ukr.net
logo
icon-top-follow icon-top-fb

 

Agro robota

 

Стрічка новин

Авторизуватися через соціальні мережі:

 

 

 

Ukraine

 

Цікаво

Держпродспоживслужба повідомляє: увага – десикація!

2020 09 28 litak2

 

Проводити десикацію рекомендується першою чергою для пізньостиглих культур: соняшнику, льону, сої, пшениці, гороху, картоплі, насінників цукрових буряків, люцерни, конюшини та інших культур приблизно за 10 діб до збирання врожаю.
Метод десикації спрямований на боротьбу з хворобами рослин, забезпечення одночасного дозрівання зерна і підвищення швидкості збору посівів. До початку проведення десикації культура повинна дозріти на 80-90 %. Завдяки застосуванню десикації підвищується якість продукції за рахунок відтоку вологи з листя та стебел культур у насіння і плоди: масляниста і зміст клейковини покращується, як результат урожай має підвищену класність.
Проте, незважаючи на переваги, десикація має і мінуси - вона може знизити врожайність у разі неправильного вибору десикантів, помилках при підготовці та проведенні процесу. Також неминучі втрати врожаю від тракторної колії під час наземного обприскування при використанні навісних і причіпних обприскувачів. Але найбільша проблема при застосуванні десикантів може статися через їх попадання у вітряну погоду на прилеглі території, насамперед, при використанні аеротехніки.
Для запобігання порушення технологічних та санітарних вимог при застосуванні пестицидів і попередження негативних наслідків для населення та навколишнього середовища необхідно дотримуватися вимог Державних санітарних правил транспортування, зберігання та застосування пестицидів у народному господарстві ДСП 8.8.1.2.001-98.
У разі використання авіації для проведення десикації додатково враховують вимоги Державних санітарних правил Авіаційного застосування пестицидів і агрохімікатів у народному господарстві України та інші нормативи.
Сільськогосподарським підприємствам і фермерським господарствам необхідно звернути увагу на убезпечення ураження бджіл під час проведення десикації. Необхідно не пізніше ніж за три доби до початку обробки попередити про це пасічників, пасіки яких знаходяться на відстані до 10 км від оброблених площ письмовим повідомленням, через місцеві ЗМІ, об’яви у громадських місцях сповістити населення, в яких необхідно повідомити точну дату обробки, територію і культури, що будуть оброблятися, назву препарату, форми і методи його застосування, ступінь і строки дії токсичності препарату і вказівку щодо строку ізолювання бджіл. Слід уникати польотів авіації, що заправлені хімікатами, над населеними пунктами.
Основні вимоги при проведенні десикації сільськогосподарських культур:
– Використовувати десиканти (культура, норми, спосіб внесення) належить лише у відповідності до Переліку пестицидів, дозволених до використання в Україні (при використанні авіації – дозволені до авіаційної обробки).
– До робіт з пестицидами, в т.ч. й з десикантами, допускаються лише особи, які мають допуск до роботи з пестицидами, забороняється допуск сторонніх осіб до місць застосування пестицидів.
– До початку роботи всі машини, механізми і апаратура повинні бути відремонтовані, перевірені на герметичність комунікацій і фільтруючих пристроїв шляхом заповнення водою та інертними речовинами, а також відрегульовані на необхідні норми витрати.
– На полях, де проводиться десикація, обов’язково повинні встановлюватись попереджувальні знаки, власники та орендарі земельних угідь зобов’язані своєчасно сповіщати населення та сільських рад і власників пасік про місця, терміни і методи застосування десиканта.
– При застосування десикантів необхідно обов’язково враховувати час проведення робіт (ранкові – до 10:00 та вечірні години при мінімальних висхідних повітряних потоках), швидкість (3-4м/сек) і напрям вітру, щоб не допустити зносу шлейфу від обприскувача на прилеглі території. Відповідальність за дотримання метеорологічних умов несе керівник робіт, який забезпечує використання об’єктивних методів вимірювання температури і швидкості руху повітря. Обприскування сільськогосподарських культур біля населених пунктів слід проводити при напрямку вітру протилежному населеним пунктам.
– Санітарно-захисна зона при роботі з десикантами повинна бути не менше 300 метрів при наземному обприскуванні, а при авіаційному – 1000 метрів. Забороняється також авіаобприскування рослин в радіусі менше 1 км від населених пунктів і тваринницьких ферм, а також в радіусі менше 2 км від водоймищ рибогосподарського використання. Необхідно дотримуватися безпечної відстані від сусідніх культур, прилеглих до поля приватних земельних ділянок, лісосмуг тощо, на які може потрапити десикант внаслідок знесення повітряним потоком.
– У випадку застосування авіаційного методу обробки у сільському господарстві варто неухильно дотримуватись порядку його проведення.

scroll back to top

Додати коментар

 

Захисний код
Оновити

t me

 

Дійові особи

Ігор ТАБУРЕЦЬ

Про роботу на обороноздатність країни

 

 

Олена МОНОВА

Про те, що війна завжди повертається туди, звідки прийшла

 

Марина ДАНИЛЮК-ЯРМОЛАЄВА

 

 

Про суть «мирних угод» в Стамбулі

 

 
 
Політика
Негайного відкриття реєстру декларацій не буде

06 вересня 2023, 17:32

2023 09 06 radaВчора Верховна Рада ухвалила законопроєкт № 9534, яким відновлюється електронне декларування. Однак негайного відкриття реєстру декларацій не буде. За цю правку народні депутати не проголосували.


Економіка
Чого чекати від посівної-2024 та яким буде врожай

19 березня 2024, 17:41

Наприкінці лютого в Україні стартувала посівна кампанія. Станом на початок березня ярими зерновими вже засіяли 68 тис. гектарів у 12 областях


Суспільство
Йтиме дощ, подекуди з грозами

29 березня 2024, 07:25

У найближчу добу нестійку та вітряну погоду Черкащини формуватимуть атмосферні фронти із заходу, які проявляться дощами, вдень подекуди з грозами.


Цікаво
Пацієнт "залізних легень" провів в апараті понад 70 років

28 березня 2024, 17:31

2024 03 28 legeniУ США у віці 78 років помер Пол Александер — один з останніх пацієнтів "залізних легень". Він провів в апараті понад 70 років — BBC.


Афіша
За ініціативи AI HOUSE у Львові відбудеться Generative AI Spring School для ML-спеціалістів

19 березня 2024, 16:35

2024 03 19 gener1Завдяки спільним зусиллям AI HOUSE та Факультету прикладних наук Українського католицького університету у Львові запрацює школа з генеративного штучного інтелекту. Навчальний курс триватиме з 11 по 16 березня.