Наша електронна пошта:
smila.ua@ukr.net
logo
icon-top-follow icon-top-fb

 

Agro robota

 

Стрічка новин

Авторизуватися через соціальні мережі:

 

 

 

Ukraine

 

Черкаські лікарі будуть трансплантувати серце і нирки

2020 08 17 peresadka

 

У двох медичних закладах Черкас готуються втілювати пілотний урядовий проєкт трансплантації в Україні.
Як повідомляють в ОДА, вперше пересаджувати серце збираються в обласному кардіологічному центрі, а нирки – в обласному онкодиспансері.
Заступник міністра охорони здоров’я України Ігор Іващенко разом з начальницею обласного управління охорони здоров’я Ларисою Кошовою відвідали ці два медзаклади і перевірили, чи готові там реалізовувати задумане.
«Черкащина останнім часом є лідером в Україні з трансплантології. І не лише трансплантації кісткового мозку, а й судинних органів. Однак на цьому медики області зупинятися не збираються. Керівництво кардіологічного центру звернулося із заявою включити заклад в пілотний проєкт Уряду з трансплантації»,– наголошує Ігор Іващенко.
За його словами, лікарі кардіоцентру планують розпочати трансплантацію серця і у вересні їх включать у пілотний проєкт.
«Ознайомившись з потужностями та поговоривши з командою ми впевнені, що цей заклад готовий працювати у цьому напрямку», – каже заступник міністра. І додає, міністерство зацікавлене, аби якомога більше закладів долучалося реалізовувати проєкт з трансплантології.
Водночас в обласному онкологічному диспансері планують розпочати трансплантацію нирок. У серпні онкодиспансер включили в перелік закладів, які реалізовуватимуть такий проєкт.
Заступник міністра говорить, що в диспансері успішно проводять трансплантацію кісткового мозку, вже зробили 21 операцію. Ще 10 пацієнтів потребують такої ж операції. Фінансують реалізацію пілотного проєкту з трансплантації з державного бюджету. Операція з трансплантації кісткового мозку коштує близько 700 тисяч гривень. Одна трансплантація нирки – близько 400 тисяч гривень.
Як зазначає головний черкаський медик Лариса Кошова, в обласному управлінні охорони здоров’я наразі затвердили план трансплантації на Черкащині і з вересня 2020 року готові його втілювати. До кінця 2020 року в області планують провести органну трансплантацію кісткового мозку.
До речі, обласна програма «Трансплантація аутологічних гемопоетичних стовбурових клітин кісткового мозку та периферичної крові» розрахована на 2019-2023 роки. Цього року запланована реконструкція ще 4-х спеціальних палат. Це дозволить збільшити збільшити кількість трансплантацій.

На знімку: керівник директорату медичних послуг Василь Стрілка, заступник міністра охорони здоров’я України Ігор Іващенко, головний позаштатний кардіохірург Олег Журба.

Фото надане пресслужбою Черкаської ОДА.

scroll back to top

Додати коментар

 

Захисний код
Оновити

t me

 

Дійові особи

Ігор ТАБУРЕЦЬ

Про роботу на обороноздатність країни

 

 

Олена МОНОВА

Про те, що війна завжди повертається туди, звідки прийшла

 

Марина ДАНИЛЮК-ЯРМОЛАЄВА

 

 

Про суть «мирних угод» в Стамбулі

 

 
 
Політика
Негайного відкриття реєстру декларацій не буде

06 вересня 2023, 17:32

2023 09 06 radaВчора Верховна Рада ухвалила законопроєкт № 9534, яким відновлюється електронне декларування. Однак негайного відкриття реєстру декларацій не буде. За цю правку народні депутати не проголосували.


Економіка
Чого чекати від посівної-2024 та яким буде врожай

19 березня 2024, 17:41

Наприкінці лютого в Україні стартувала посівна кампанія. Станом на початок березня ярими зерновими вже засіяли 68 тис. гектарів у 12 областях


Суспільство
Смілянські дзюдоїсти серед найкращих в області

29 березня 2024, 14:29

2024 03 29 dz26 березня в м. Корсунь-Шевченківський відбувся відкритий обласний турнір з дзюдо на призи Корсунь-Шевченківської КДЮСШ, повідомляють в управлінні освіти.


Цікаво
Пацієнт "залізних легень" провів в апараті понад 70 років

28 березня 2024, 17:31

2024 03 28 legeniУ США у віці 78 років помер Пол Александер — один з останніх пацієнтів "залізних легень". Він провів в апараті понад 70 років — BBC.


Афіша
За ініціативи AI HOUSE у Львові відбудеться Generative AI Spring School для ML-спеціалістів

19 березня 2024, 16:35

2024 03 19 gener1Завдяки спільним зусиллям AI HOUSE та Факультету прикладних наук Українського католицького університету у Львові запрацює школа з генеративного штучного інтелекту. Навчальний курс триватиме з 11 по 16 березня.