Наша електронна пошта:
smila.ua@ukr.net
logo
icon-top-follow icon-top-fb

 

Agro robota

 

Стрічка новин

Авторизуватися через соціальні мережі:

 

 

 

Ukraine

 

Журналісти сайту Сміла.ua вчились на українсько-естонському тренінгу, як не перетнути межу в професії

 

12-13 листопада Український кризисний медіа-центр спільно з колегами з Естонії (Estonian center of eastern partnership) провели в Черкасах тренінг для редакторів та журналістів на тему «Поляризувати не можна запобігти! Сучасні виклики професії журналіста – як не перетнути межу?».
Для участі у престижному міжнародному тренінгу відібрали журналістів нашого сайту: Ольгу Соловей та Анну Шатну. Два дні були насичені цікавими лекціями, які читали поважні фахівці.

 

2020 11 13 trening1


Журналісти слухали про нові виклики для стійкості суспільства в сучасній західній журналістиці. Головний редактор естонського Raadio 4 Артур Аукон, зокрема, зауважив, що російська пропаганда – це вже новий жанр у журналістиці. Західноєвропейські дослідники вивчають цей жанр і з ним доводиться якось працювати і протистояти йому.
Фахівці дослідили, що фейки поширюються у 6 разів швидше, ніж правдиві новини. А брехня і страшилки про COVID у 16 разів більше переглядаються і репостяться, ніж реальні наукові дослідження. Експерти розповіли про причини виникнення фейків, про те, як змінилась сучасна журналістика. І часто, не в кращий бік.
Цікавими були лекції про стереотипне мислення у ЗМІ, про дезінформацію та маніпуляцію у пресі, які розколюють і поляризують суспільство. Журналісти на практичних завданнях вчились, як справлятись з дилемами у професії: коли треба просто інформувати, а коли слід виховувати суспільство. Обговорювали, чи можна працювати у ЗМІ, які фінансуються ворожою державою, ще раз повторили журналістські стандарти та принципи роботи журналіста.

 

2020 11 13 trening2


Однією з провідних тем, до якої постійно повертались, було висвітлення війни і стосунків України та РФ. Через призму цієї теми розглянули терміни та стилістику мови ворожнечі – як через слова і текст журналіста руйнується тканина суспільної солідарності. Обговорили приклади розпалювання громадянських конфліктів через ЗМІ. Зупинялись на соціальній і професійній відповідальності журналістів.
Ці важкі і важливі теми змусили журналістів ще раз переоцінити свою професію і особисту роль у ній. Довелося зробити певні висновки.
Тренінг завершився на позитиві – лекцією «Конструктивна журналістика, пошук шляхів розвитку в умовах конфліктного світу». Журналісти і ЗМІ можуть як спричинити ворожнечу, пропагувати і зомбувати людей, так і виховувати суспільство, нести позитивні світлі ідеї та розвиток.
В цілому, учасники тренінгу дуже задоволені рівнем організації навчань, професіоналізмом тренерів та майстерністю подачі матеріалу. Журналісти Сміла.ua щасливі з того, що вдалося побувати на такому тренінгу, вони обов’язково застосовуватимуть отримані знання у своїй подальшій роботі.

scroll back to top

Додати коментар

 

Захисний код
Оновити

t me

 

Дійові особи

Ігор ТАБУРЕЦЬ

Про роботу на обороноздатність країни

 

 

Олена МОНОВА

Про те, що війна завжди повертається туди, звідки прийшла

 

Марина ДАНИЛЮК-ЯРМОЛАЄВА

 

 

Про суть «мирних угод» в Стамбулі

 

 
 
Політика
Негайного відкриття реєстру декларацій не буде

06 вересня 2023, 17:32

2023 09 06 radaВчора Верховна Рада ухвалила законопроєкт № 9534, яким відновлюється електронне декларування. Однак негайного відкриття реєстру декларацій не буде. За цю правку народні депутати не проголосували.


Економіка
Чого чекати від посівної-2024 та яким буде врожай

19 березня 2024, 17:41

Наприкінці лютого в Україні стартувала посівна кампанія. Станом на початок березня ярими зерновими вже засіяли 68 тис. гектарів у 12 областях


Суспільство
У нашому районі рятувальники ліквідували 2 пожежі житлових будинків

28 березня 2024, 16:27

2024 03 28 pogegЗа минулу добу, 26 березня, на території нашого району рятувальники ліквідували дві пожежі у житлових будинках.


Цікаво
Пацієнт "залізних легень" провів в апараті понад 70 років

28 березня 2024, 17:31

2024 03 28 legeniУ США у віці 78 років помер Пол Александер — один з останніх пацієнтів "залізних легень". Він провів в апараті понад 70 років — BBC.


Афіша
За ініціативи AI HOUSE у Львові відбудеться Generative AI Spring School для ML-спеціалістів

19 березня 2024, 16:35

2024 03 19 gener1Завдяки спільним зусиллям AI HOUSE та Факультету прикладних наук Українського католицького університету у Львові запрацює школа з генеративного штучного інтелекту. Навчальний курс триватиме з 11 по 16 березня.