Наша електронна пошта:
smila.ua@ukr.net
logo
icon-top-follow icon-top-fb

 

Agro robota

 

Стрічка новин

Авторизуватися через соціальні мережі:

 

 

 

Ukraine

 

З 1 січня 2021 року сталося багато змін

2021 01 04 zmini

 

Розповідаємо про головні зміни, які відбулися у нашій державі у першому місяці нового року, та матимуть вплив на всіх українців.


Ціна на газ і тепло
У січні вартість природного газу збільшиться на 14% від ціни у грудні 2020 року. Вартість блакитного палива для побутових клієнтів у січні встановлено на рівні 7,22 гривні за 1 кубометр з ПДВ без урахування вартості доставки. Тоді як у грудні ціна складала 6,33 грн.

 

Тарифи на газ виростуть

Зміна вартості газу у січні пов'язана з сезонним фактором і збільшенням оптової ціни на блакитне паливо.
До того ж Національна комісія з питань державного регулювання енергетики та комунальних послуг підвищила тарифи 23-х теплоелектростанцій на тепло для населення у 2021 році. Таке рішення було ухвалено через ріст зарплатні для співробітників ТЕЦ, зростання цін на вугілля і газ та збільшення витрат на послуги з розподілу газу.
Найменше підвищили тариф для Дніпровської ТЕЦ – на 5,5%, а найбільше – для Київської "Євро-реконструкції" – на 49,7%.
Середньозважений тариф на тепло для населення після підвищення становитиме 1121,71 грн/Гкал. Найвищий тариф в результаті зростання цін має Сєвєродонецька ТЕЦ – 1471,54 грн/Гкал, а найнижчий – у ТЕЦ-2 Есхар (Харківська область) – 653,99 грн/Гкал.

Нові тарифи на світло
Кабінет міністрів України кілька днів тому вперше за три роки підвищив тарифи на електричну енергію для побутових споживачів.
Урядовці все ж скасували пільгову ціну на електроенергію для населення – 90 копійок за перші 100 кВт⋅год. З січня і до 31 березня 2021 року вартість електрики встановлено на рівні 1,68 грн за кВт⋅год.


Українська мова звучатиме частіше
З 16 січня українська мова стає мовою обслуговування споживачів в Україні як єдина державна.
Тож відповідно до статті 30 закону України "Про забезпечення функціонування української мови як державної", усі надавачі послуг, незалежно від форми власності, повинні обслуговувати споживачів, надаючи інформацію про товари та послуги українською мовою. Це стосується і супермаркетів, і ринків, і ресторанів, і бібліотек, а також інтернет-магазинів, банків, АЗС, аптек тощо.
За словами уповноваженого із захисту державної мови Тараса Кременя, виключно на прохання клієнта його персональне обслуговування може здійснюватися іншою мовою, у тому числі російською.
Це правило було затверджено Верховної Радої України давно – ще 25 квітня 2019 року разом з ухваленням закону "Про забезпечення функціонування української мови як державної".

Зміна прожиткового мінімуму
З 1 січня розмір прожиткового мінімуму в Україні становитиме 2189 грн. До речі, з 1 липня передбачено його ріст до 2294 грн, з 1 грудня – до 2393 грн.
До того ж заплановано ріст прожиткового мінімуму для основних соціальних і демографічних груп: дітей віком до шести років (з 1 січня – 1921 грн), для дітей віком від 6 до 18 років (з 1 січня 2395 грн), для працездатних осіб (з 1 січня – 2270 грн) та для непрацездатних осіб (з 1 січня – 1769 грн).


Ріст мінімальної зарплати
У державному бюджеті України на 2021 рік передбачено два підвищення мінімальної зарплати. Перше – до 6000 гривень з 1 січня та друге – до 6500 гривень з 1 грудня.

Оновлене оподаткування для ФОПів
Під зміну прожиткового мінімуму підв’язана низка податків в України, зокрема, і суми податків для підприємців.
Ріст прожиткового мінімуму означає, що ФОПи з 1 січня платитимуть податки по новому, а саме:
ФОПи I групи
- ЄСВ складатиме 1320 грн (22% від мінзарплати), з 1 грудня 2021 – 1430 грн.
- Єдиний податок – 227 грн (10% від прожиткового мінімуму для працездатних осіб станом на 1 січня).
ФОПи II групи
- З 1 січня ЄСВ – 1320 грн, з 1 грудня 2021 – 1430 грн.
- Єдиний податок – 1200 гривень (20% від мінімальної зарплати, встановленої на 1 січня).
- Фіксовані ставки єдиного податку встановлюються сільськими, селищними, міськими радами або радами об'єднаних територіальних громад.
ФОПи III групи
- З 1 січня ЄСВ – 1320 грн, з 1 грудня 2021 – 1430 грн.
- 5% доходу або 3% доходу + ПДВ.
ФОПи на загальній системі оподаткування
З 1 січня мінімальний ЄСВ – 1320 грн, з 1 грудня 2021 – 1430 грн.
Вказані суми ЄСВ є мінімальними, а максимальний ЄСВ складає 15 мінімальних зарплат і складатиме у 2021 році 19 800 грн (6000 × 15 × 22%). Це – максимальна сума ЄСВ, яку сплачує ФОП, якщо сума доходу становить 90 000 грн і більше на місяць.

Нововведення щодо нерухомості
З 1 січня 2021 року в Україні набирає чинності Закон № 132-IX "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо стимулювання інвестиційної діяльності в Україні". Відповідно до цього документу, скасовується пайова участь забудовника у розвитку інфраструктури населеного пункту, грошова оцінка приватної землі, що передається в заставу, а також вводиться інститут довірчої власності.
Забудовник зобов’язаний протягом 10 днів після початку будівництва звернутися до органів місцевого самоврядування із заявою про визначення розміру пайової участі. Цей внесок у будь-якому випадку має бути сплачений після завершення будівництва перед введенням будівлі в експлуатацію. Тому забудовник об’єктів, будівництво яких завершується у 2021 році, звільняється від оплати пайової участі.


Нові санітарні правила для шкіл
У Міністерстві охорони здоров'я України видали нові санітарні правила для шкіл, якими встановлюється таке:
- обов’язкова наявність внутрішніх туалетів у приміщеннях шкіл;
- недопуск до роботи працівників шкіл без медогляду або з протермінованим медоглядом;
- пересаджування учнів щонайменше двічі на рік. Учнів, які часто хворіють на застуди, ревматизм, ангіни, рекомендовано садити в третьому ряді, від вікна, ближче до внутрішньої стіни;
- нові підходи до розсаджування і харчування учнів;
- наявність кількох типів меблів, щоб школярів можна було садити за парти, згідно з їхнім зростом;
- офіційно дозволене дротове і бездротове підключення до інтернету;
- нові вимоги до комп’ютерного обладнання: екран комп’ютера має бути не менше 15 дюймів, екран ноутбука – 14 дюймів, з мишкою і клавіатурою;
- заборона оренди шкіл не під освітні потреби.

Оновлені правила харчування у школах
Ще одна ініціатива МОЗ запрацює в українських школах вже з 1 січня. Річ у тім, що Міністерство охорони здоров’я України змінило підходи до організації харчування учнів у школах.
За словами головного санітарного лікаря країни Віктора Ляшка, школярі, які мають довідку від лікаря про ті чи інші дієтичні потреби із встановленим відповідним діагнозом, зможуть отримувати особливе харчування.
"Вперше на нормативно-правовому рівні врегульовано питання організації харчування дітей з особливими потребами: тепер якщо в дитини є довідка від сімейного лікаря або педіатра, що в неї є певні дієтичні потреби, то власник закладу зобов’язаний організувати окреме харчування для цієї дитини з урахуванням дієтичних потреб", - резюмував Віктор Ляшко.
Заборонено продавати у шкільних буфетах та автоматах чіпси, сухарики, м’ясні та рибні продукти промислового виробництва, ковбаси, сосиски, копчену і солену рибу та цукерки.
Також встановлено продукти, які мають бути у щоденному шкільному раціоні учнів: злакові, овочі, фрукти, ягоди та молочні продукти.


Нові правила отримання субсидій
З першого дня нового року в Україні змінюються правила отримання громадянами державної допомоги. За словами міністерки соціальної політики Марини Лазебної, з 2021 року в Управлінні соціального захисту не проводитимуть особистий прийом громадян.
Тепер подати заяву для отримання субсидій та пільг українці зможуть за допомогою платформи "Дія" або поштою. До того ж з цим питанням можна звертатися до місцевих громад.
"Це пов'язано з реформою децентралізації. У громадах є соціальні підрозділи, які повинні приймати заяви від людей. Це стосується 67 видів допомог. Зокрема, і за субсидіями", - розповіла Лазебна.
До того ж Міністерство соцполітики розширило коло отримувачів субсидій від держави. Зміни торкнулися й тимчасово безробітних українців, братимуться до уваги їхні доходи за останній місяць. Є умова отримання допомоги по частковому безробіттю – три місяці потрібно платити єдиний соціальний внесок.
Також з нового року субсидію отримуватимуть ті українці, котрі доглядають за особами з інвалідністю і ті, чиї родичі тимчасово перебувають за кордоном.

scroll back to top

Додати коментар

 

Захисний код
Оновити

t me

 

Дійові особи

Ігор ТАБУРЕЦЬ

Про роботу на обороноздатність країни

 

 

Олена МОНОВА

Про те, що війна завжди повертається туди, звідки прийшла

 

Марина ДАНИЛЮК-ЯРМОЛАЄВА

 

 

Про суть «мирних угод» в Стамбулі

 

 
 
Політика
Негайного відкриття реєстру декларацій не буде

06 вересня 2023, 17:32

2023 09 06 radaВчора Верховна Рада ухвалила законопроєкт № 9534, яким відновлюється електронне декларування. Однак негайного відкриття реєстру декларацій не буде. За цю правку народні депутати не проголосували.


Економіка
Чого чекати від посівної-2024 та яким буде врожай

19 березня 2024, 17:41

Наприкінці лютого в Україні стартувала посівна кампанія. Станом на початок березня ярими зерновими вже засіяли 68 тис. гектарів у 12 областях


Суспільство
Смілянські дзюдоїсти серед найкращих в області

29 березня 2024, 14:29

2024 03 29 dz26 березня в м. Корсунь-Шевченківський відбувся відкритий обласний турнір з дзюдо на призи Корсунь-Шевченківської КДЮСШ, повідомляють в управлінні освіти.


Цікаво
Пацієнт "залізних легень" провів в апараті понад 70 років

28 березня 2024, 17:31

2024 03 28 legeniУ США у віці 78 років помер Пол Александер — один з останніх пацієнтів "залізних легень". Він провів в апараті понад 70 років — BBC.


Афіша
За ініціативи AI HOUSE у Львові відбудеться Generative AI Spring School для ML-спеціалістів

19 березня 2024, 16:35

2024 03 19 gener1Завдяки спільним зусиллям AI HOUSE та Факультету прикладних наук Українського католицького університету у Львові запрацює школа з генеративного штучного інтелекту. Навчальний курс триватиме з 11 по 16 березня.