Наша електронна пошта:
smila.ua@ukr.net
logo
icon-top-follow icon-top-fb

 

Agro robota

 

Стрічка новин

Авторизуватися через соціальні мережі:

 

 

 

Ukraine

 

Вода Кременчуцького водосховища забруднена

 

За 4 квартал 2020 року на акваторії Кременчуцького водосховища фахівцями спеціалізованої акредитованої лабораторії в районі Черкас відібрано 24 проби води, в яких було визначено понад 700 інградієнтів.
Як повідомляють в обласному гідрометцентрі, проби відбирались у трьох місцях по двом горизонтам – близько поверхні води та на глибині. І як показали результати досліджень, середньоквартальний вміст більшості визначаємих показників, а їх більше 30, не перевищував гранично – допустиму концентрацію. Мається на увазі норми рибогосподарського призначення, далі по тексту ГДК.
Газовий склад води добрий, середній вміст кисню був у межах 10,16 – 11,10 мгО/дм3. Перевищення норм, це співвідношення фактично виміряної концентрації до її ГДК, зафіксовано по важких металлах, азоту нітритному та фенолах.
У створі вище Черкас середньоквартальні концентрації перевищують ГДК з хрому шестивалентного у 4,0 рази, фенолу – у 3,0 рази, азоту нітритному – у 1,1 рази; залізу загальному – у 1,3 рази, міді – у 6,5 раз, цинку – у 4,4 рази, марганцю – у 9,2 рази.
У створах в межах міста, це в районі ватажного порту, – середньоквартальні концентрації вище ГДК відмічені з хрому шестивалентного та фенолів на рівні 6,0 ГДК, азоту нітритному на рівні 1,8 ГДК.
У створі 6 км нижче міста, 0,5 км нижче скиду стічних вод ПАТ "Азот" – середньо квартальні концентрації вище ГДК: з хрому шестивалентного – 7,0 ГДК, фенолів – 5,0 ГДК, азоту нітритному – 1,9 ГДК, міді – 9,0 ГДК, цинку – 3,6 ГДК, марганцю – 5,3 ГДК. Також був зафіксований випадок високого забруднення поверхневої води сполуками мангану – концентрації перевищували ГДК у 12,2 рази.
Вчені національної академії наук України вважають, що Дніпру загрожує екологічна катастрофа. Через те, що швидкість течії знижена, природні властивості самоочищення річки порушені. На мілководді йде активне розмноження синьо-зелених водоростей. Вони гниють, поглинаючи з води кисень і за прогнозами, перетворять Дніпро на мляву пустелю впродовж найближчих 300 років (член-кореспондент НАН України Аркадій Шапар, червень 2016 року).
До речі, серед цікавих фактів про Дніпро, відомо, що головна річка України зародилася близько 6 млн років тому, на Дніпрі у 988 році князь Володимир охрестив Русь. У його водах були хрещені кияни і сам князь, Дніпро є головною водною артерією, яка забезпечує водою 70% населення нашої країни. У Дніпро впадає 32 тис. водотоків - великих і малих, з яких 89 – ріки довжиною понад 100 км. Тому все те, що надходить на поверхню землі у вигляді промислових, сільськогосподарських відходів, забруднених атмосферних опадів, обов'язково спливає в Дніпро.
Отже, через недбале ставлення до цієї водної артерії державного значення, через велику кількість забруднених стічних вод – Дніпро знаходиться на грані екологічної катастрофи. Всі отруйні речовини, що знаходяться у воді, по харчових ланцюгах поширюються у довкіллі і потрапляють в організм людини.
Тож закликаємо кожного, хто відвідує річку, чи то прогулянка, чи то рибалка, не засмічувати її береги.

scroll back to top

Додати коментар

 

Захисний код
Оновити

t me

 

Дійові особи

Ігор ТАБУРЕЦЬ

Про роботу на обороноздатність країни

 

 

Олена МОНОВА

Про те, що війна завжди повертається туди, звідки прийшла

 

Марина ДАНИЛЮК-ЯРМОЛАЄВА

 

 

Про суть «мирних угод» в Стамбулі

 

 
 
Політика
Негайного відкриття реєстру декларацій не буде

06 вересня 2023, 17:32

2023 09 06 radaВчора Верховна Рада ухвалила законопроєкт № 9534, яким відновлюється електронне декларування. Однак негайного відкриття реєстру декларацій не буде. За цю правку народні депутати не проголосували.


Економіка
Чого чекати від посівної-2024 та яким буде врожай

19 березня 2024, 17:41

Наприкінці лютого в Україні стартувала посівна кампанія. Станом на початок березня ярими зерновими вже засіяли 68 тис. гектарів у 12 областях


Суспільство
У нашому районі рятувальники ліквідували 2 пожежі житлових будинків

28 березня 2024, 16:27

2024 03 28 pogegЗа минулу добу, 26 березня, на території нашого району рятувальники ліквідували дві пожежі у житлових будинках.


Цікаво
Пацієнт "залізних легень" провів в апараті понад 70 років

28 березня 2024, 17:31

2024 03 28 legeniУ США у віці 78 років помер Пол Александер — один з останніх пацієнтів "залізних легень". Він провів в апараті понад 70 років — BBC.


Афіша
За ініціативи AI HOUSE у Львові відбудеться Generative AI Spring School для ML-спеціалістів

19 березня 2024, 16:35

2024 03 19 gener1Завдяки спільним зусиллям AI HOUSE та Факультету прикладних наук Українського католицького університету у Львові запрацює школа з генеративного штучного інтелекту. Навчальний курс триватиме з 11 по 16 березня.