Наша електронна пошта:
smila.ua@ukr.net
logo
icon-top-follow icon-top-fb

 

Agro robota

 

Стрічка новин

Авторизуватися через соціальні мережі:

 

 

 

Ukraine

 

Смілянські лікарі радять, як упоратися із залежністю до цукру

 

Мало хто надає значення залежності до цукру. Проте недооцінювати шкоду солодощів наївно:
- на зубах з’являється карієс;
- на стегнах зайві кілограми.
Незалежно від того, наскільки сильна ваша пристрасть до солодкого, є кілька способів безболісно зменшити тягу до солодкого:
1. Вживайте більше білків на сніданок. Такі джерела як йогурт, несолодке арахісове масло, яйця та нежирний сир сприяють зниженню кількості греліну – «гормону голоду» - і підвищенню секрету підшлункової залози, що сигналізує про насичення. Той, що споживає білок на сніданок, пізніше відчуває меншу тягу до солодкого.
2. Не пропускайте прийоми їжі. Пропущений прийом їжі - прямий спосіб запустити тягу до солодкого й потім переїдати цілий день. Дотримуйтеся режиму харчування .Це допоможе підтримувати стабільний рівень глюкози в крові. Тоді й до солодощів менше вабитиме
3. Враховуйте прихований цукор. У багатьох здавалося б не шкідливих продуктах міститься чимало доданого цукру : кетчупи, соуси, приправи. Щоб їх уникнути уважно читайте склад.
4. Розвивайте смак. Навчіться отримувати задоволення від корисних продуктів. Якщо донедавна перше, про що ви думали, коли хотіли їсти, було шоколад чи морозиво,знайте, що смаки можна змінити на підсолене авокадо чи горіхове асорті. Це лише справа звички. Експериментуйте зі спеціями: кориця та імбир пригнічують тягу до солодкого. Тіште свої смакові рецептори вишуканішими добавками ніж майонез та кетчуп, експериментуйте з різними рослинними оліями.
5. Більше спіть. Вирішальну роль у залежності від солодощів відіграють гормони грелін, лептин та інсулін. Нормалізуйте їх рівень – і ви більше не шукатимете цукерку за першої ж нагоди. Та й і з зайвою вагою проблем поменшає. Дослідження показують, що декілька безсонних ночей і тяга до солодощів збільшиться в півтора рази.
6. Активніше рухайтеся. Сидячий спосіб життя веде до збільшення апетиту. З іншого боку фізична активність і без цукру підвищує настрій. Наступного разу, коло вам закортить з’їсти черговий кекс, краще просто прогуляйтеся.
7. Проаналізуйте, що насправді вас бентежить. Тяга до солодощів часто пов’язана з емоційним дискомфортом. Можливо ви пристрастилися до солодко в підлітковому віці, коли не в змозі були впоратися з почуттями відчуження та образи. Та тепер ви вже подорослішали. Знайдіть правильний вихід з негативних емоцій, а не заїдайте їх цукерками. Непросто змінити звичку, яку ви підтримували роками, але це можливо.
8. Виявіть солодкі пастки. Проаналізуйте свій день і визначте, у який саме час і яких місцях ви найсприйнятливіші до солодких спокус. Можливо у вашому офісі є необмежений доступ до печива.
9. Шукайте здорове заохочення. Часто тяга до солодкого виникає коли вам сумно або самотньо. Складіть свій перелік нагород, які не містять цукру і тримайте його під рукою на випадок, коли стане сумно. Головне правило – нагороди не повинні бути їжею.
10. Уникайте дефіциту кальцію. Дослідження показують, що тяга до солодкого може бути наслідком нестачі кальцію в організмі. Якщо у вас спостерігаються і інші ознаки : ламкість волосся та нігтів, чутливість зубів, надмірна втомлюваність – пропийте курс препарату у комплексі з вітаміном Д. Подумайте про слабкі місця вашого раціону, що призводить до дисбалансу. Додайте до свого меню природні джерела кальцію: мелене насіння кунжуту, інжир, тофу, квасолю,броколі,мигдаль.
11. Пийте достатньо рідини. Зневоднення часто помилково сприймається як голод або тяга до солодкого. Утома, занепокоєння, зниження концентрації уваги й навіть поганий настрій можуть бути наслідком нестачі води в організмі. Рука потяглася за шоколадкою – відкладіть це бажання на 15 хвилин і спочатку випийте склянку води, - радить фельдшер кабінету здорового способу життя КНП «Смілянська міська поліклініка» СМР Наталія Зінченко.

scroll back to top

Додати коментар

 

Захисний код
Оновити

t me

 

Дійові особи

Ігор ТАБУРЕЦЬ

Про роботу на обороноздатність країни

 

 

Олена МОНОВА

Про те, що війна завжди повертається туди, звідки прийшла

 

Марина ДАНИЛЮК-ЯРМОЛАЄВА

 

 

Про суть «мирних угод» в Стамбулі

 

 
 
Політика
Негайного відкриття реєстру декларацій не буде

06 вересня 2023, 17:32

2023 09 06 radaВчора Верховна Рада ухвалила законопроєкт № 9534, яким відновлюється електронне декларування. Однак негайного відкриття реєстру декларацій не буде. За цю правку народні депутати не проголосували.


Економіка
Чого чекати від посівної-2024 та яким буде врожай

19 березня 2024, 17:41

Наприкінці лютого в Україні стартувала посівна кампанія. Станом на початок березня ярими зерновими вже засіяли 68 тис. гектарів у 12 областях


Суспільство
Йтиме дощ, подекуди з грозами

29 березня 2024, 07:25

У найближчу добу нестійку та вітряну погоду Черкащини формуватимуть атмосферні фронти із заходу, які проявляться дощами, вдень подекуди з грозами.


Цікаво
Пацієнт "залізних легень" провів в апараті понад 70 років

28 березня 2024, 17:31

2024 03 28 legeniУ США у віці 78 років помер Пол Александер — один з останніх пацієнтів "залізних легень". Він провів в апараті понад 70 років — BBC.


Афіша
За ініціативи AI HOUSE у Львові відбудеться Generative AI Spring School для ML-спеціалістів

19 березня 2024, 16:35

2024 03 19 gener1Завдяки спільним зусиллям AI HOUSE та Факультету прикладних наук Українського католицького університету у Львові запрацює школа з генеративного штучного інтелекту. Навчальний курс триватиме з 11 по 16 березня.