Наша електронна пошта:
smila.ua@ukr.net
logo
icon-top-follow icon-top-fb

 

Agro robota

 

Стрічка новин

Авторизуватися через соціальні мережі:

 

 

 

Ukraine

 

На виконкомі обговорювали зарплати головних лікарів у Смілі: чому одні отримують 11 тисяч, а інші – 40 тисяч гривень?

 

25 березня відбулося чергове засідання виконавчого комітету, у роботі якого взяли участь 8 членів виконкому. На порядок денний винесели 25 питань. Найгострішими та найактуальнішими були питання медицини – начальник відділу охорони здоров’я Микола Стуженко звітував про виконання фінансових планів медичними закладами міста у 2020 році.

 


Розпочали із фінансового плану комунального некомерційного підприємства «Смілянська міська лікарня». З’ясувалося, що міська лікарня отримала на 2% більше надходжень, ніж було заплановано. Тобто лікарня «заробила» 48 млн 830 тисяч гривень, що на 1 мільйон 94 тисячі більше.
Із цих грошей 32 млн грн пішло на заробітну плату персоналу. Нарахування на зарплату склали аж понад 6 млн грн.
На придбання обладнання було витрачено більше 729 тисяч гривень. На медикаменти – 2 мільйони гривень. На продукти харчування – 725 тисяч. На комунальні послуги – 4 млн грн.
Цікаво, що з цих 48 млн грн – приблизно півтора мільйони було виділено з місцевого бюджету нашого міста, а Національна служба здоров’я України (НСЗУ) перерахувала 42 млн грн.
Фінансовий результат – понадплановий прибуток у сумі 1 млн 94 тисячі грн.
Порівнювати цей фінансовий результат із результатами попереднього 2019 року – нереально, тому що з 1 квітня «Смілянська міська лікарня» почала заключати послуги з НСЗУ, тому все фінансування і вся система медицина пішла по-іншому принципу.
Економісти лікарні пояснили членам виконкому, що таке власні надходження лікарні. Це кошти, які вони можуть отримувати від страхових компаній, від здачі в оренду своїх приміщень та від надання платних послуг. Якщо пацієнт приходить у лікарню без електронного направлення від сімейного лікаря – значить він повинен заплатити за отримані медичні послуги через термінал, що знаходиться у приміщенні лікарні.
Таким чином Микола Стуженко прозвітував про фінансові успіхи усіх смілянських медзакладів. Інші заклади – стоматологія і поліклініки – отримали менші фінансові прибутки, ніж планувалося. Все через карантин і обмеження, пов’язані з ковідом.
Але всі медичні заклади Сміли зараз не мають боргів, зарплата виплачується вчасно і саме смілянські лікарні зайняли перше місце в області по співпраці з НСЗУ, тож лікарням інших районів є чому у нас повчитися, - підбив підсумки Микола Стуженко.
Міський голова Сергій Ананко уважно передивився звіти і знайшов одну цікаву особливість: головні лікарі медзакладів отримують середню зарплату від 11 тисяч гривень до 40 тисяч гривень. При чому саме у лікарів первинки виходить непогана зарплата – більше 40 тисяч.
Начальник відділу охорони здоров’я пояснив, що сімейна медицина має свою тарифікацію, там головні лікарі є сумісниками.
Члени виконкому допитувалися, чим головний лікар лікарні кращий і отримує більше, ніж головний лікар поліклініки? Микола Стуженко намагався пояснити, що у лікарні займаються ковідними хворими. Там є небезпека і ризики захворіти на ковід, тому там доплата до зарплати складає 250-300%. А у поліклініці такого немає. До того ж у нашому місті є велика нехватка медичних кадрів. Медиків катастрофічно не вистачає. Люди бояться іти працювати з ковідними пацієнтами навіть за 20 тисяч гривень.
Тому начальник відділу охорони здоров’я наполягає, що медикам потрібно постійно підвищувати платню.
Економісти прозвітували, що на кінець 2020 року у Смілі лікарі отримували зарплату в середньому по 18 тисяч гривень, середній медичний персонал – 11 тисяч гривень, молодший – 5 200 грн, інші працівники – 7 500 грн.
Міський голова Сергій Ананко знайшов ще деякі неточності у звіті економістів, тому запросив начальника відділу охорони здоров’я до себе на зустріч з понеділка. Щоб ще раз, за допомогою фахівців, переглянути Статути всіх медичних закладів Сміли, Колективні договори, тарифні сітки, за якими нараховується зарплата, тому що у мера було ще багато запитань по суті.
Після завершення обговорення фінансових питань, Сергій Ананко ще раз подякував медикам за їхню роботу, адже вони зараз на самій передовій у боротьбі з коронавірусом. Та звернувся до жителів міста, щоб всі дотримувалися правил карантину, носили маски, витримували дистанцію і берегли себе у цей важкий час.

 


Далі на виконкомі розглянули інші питання порядку денного, затвердили висновок органу опіки та піклування про звільнення від виконання обов'язків опікуна, ухвалили рішення про виплату допомоги на поховання чотирьом смілянам по 1 тис. грн кожному, погодили надання одноразової матеріальної допомоги 10-ти жителям міста на загальну суму 9 тис. грн.

scroll back to top

Додати коментар

 

Захисний код
Оновити

t me

 

Дійові особи

Ігор ТАБУРЕЦЬ

Про роботу на обороноздатність країни

 

 

Олена МОНОВА

Про те, що війна завжди повертається туди, звідки прийшла

 

Марина ДАНИЛЮК-ЯРМОЛАЄВА

 

 

Про суть «мирних угод» в Стамбулі

 

 
 
Політика
Негайного відкриття реєстру декларацій не буде

06 вересня 2023, 17:32

2023 09 06 radaВчора Верховна Рада ухвалила законопроєкт № 9534, яким відновлюється електронне декларування. Однак негайного відкриття реєстру декларацій не буде. За цю правку народні депутати не проголосували.


Економіка
Чого чекати від посівної-2024 та яким буде врожай

19 березня 2024, 17:41

Наприкінці лютого в Україні стартувала посівна кампанія. Станом на початок березня ярими зерновими вже засіяли 68 тис. гектарів у 12 областях


Суспільство
У нашому районі рятувальники ліквідували 2 пожежі житлових будинків

28 березня 2024, 16:27

2024 03 28 pogegЗа минулу добу, 26 березня, на території нашого району рятувальники ліквідували дві пожежі у житлових будинках.


Цікаво
Пацієнт "залізних легень" провів в апараті понад 70 років

28 березня 2024, 17:31

2024 03 28 legeniУ США у віці 78 років помер Пол Александер — один з останніх пацієнтів "залізних легень". Він провів в апараті понад 70 років — BBC.


Афіша
За ініціативи AI HOUSE у Львові відбудеться Generative AI Spring School для ML-спеціалістів

19 березня 2024, 16:35

2024 03 19 gener1Завдяки спільним зусиллям AI HOUSE та Факультету прикладних наук Українського католицького університету у Львові запрацює школа з генеративного штучного інтелекту. Навчальний курс триватиме з 11 по 16 березня.