Наша електронна пошта:
smila.ua@ukr.net
logo
icon-top-follow icon-top-fb

 

Agro robota

 

Стрічка новин

Авторизуватися через соціальні мережі:

 

 

 

Ukraine

 

З 1 травня по-новому призначатимуть субсидії

 

Із 1 травня в Україні змінили порядок призначення субсидій. Тепер враховуватимуть доходи від депозитів і цінних паперів. Увагу звертатимуть на разові покупки на понад 50 тис. грн, купівлю валюти, банківських металів та, чи їздила людина за кордон. Не можна буде отримати компенсацію, якщо родина має два помешкання чи автомобілі. Скасували комісії при місцевих органах влади, що призначали субсидії в нестандартних випадках.
Отримувачі із травня повинні подати нову заяву в управління соцзахисту. Їх прийматимуть протягом наступних п'яти місяців поштою чи онлайн. Допомогу всім виплачуватимуть готівкою. Зараз так її отримують 92% пільговиків.
- Для більшості українців нічого не зміниться. Субсидію не призначать, якщо людина має в банку більш як 100 тисяч гривень, купила нову машину чи валюти за один раз на понад 50 тисяч гривень, — каже прем'єр-міністр Денис Шмигаль. 
Компенсацію отримують близько 3 млн домогосподарств. Із травня її втратять 2–3%, прогнозують у Міністерстві соцполітики. На 2021 рік на субсидії в держбюджеті передбачено близько 37 млн грн.
Кількість отримувачів субсидій за останні шість років зменшилася вдвічі. Державна політика полягає в тому, щоб поступово зменшувати кількість субсидіантів. Наприклад, торік вирішили, що при розрахунку компенсації за комунальні послуги братимуть до уваги 20 відсотків сукупного доходу домогосподарства замість 15. Це на третину скоротило доступність пільг для українських сімей. Те, що тепер враховуватимуть другий автомобіль, доходи від депозитів, купівлю валюти — це спроба непрямими методами виявити людей, яких можна відсікти від системи допомоги. —
Нові правила торкнуться не всіх, у багатьох українців немає депозитів. Вони або не могли відкладати, або не довіряють фінустановам. А щоб не втратити субсидій, почнуть забирати гроші з банків. Зараз за вкладами виплачують і так невеликі від¬сотки, порівняно з минулими роками. Долари населення мінятиме на чорному ринку, там нічого не фіксують. Держава обманює сама себе. Наприклад, коли почали поступово підвищувати мінімальну зарплату, багато людей втрачали допомогу. Працівники просили роботодавців виплачувати їм частину заробленого в конверті, щоб не забрали компенсацію. Держава втратила в податках. Так буде і зараз.
Кількість субсидіантів зменшуватиметься. І не тому, що в держави немає грошей. У нас поступово обрізаються соціальні функції. Хоч це порушення Конституції. Бо там записано, що Україна — соціальна держава. Приміром, торік Мінфін достроково погашав борги, які держава мала сплатити у 2021–2022 роках. А нас ніхто не змушував це робити. Можна було вдвічі збільшити суму на субсидії. Та ця програма, навпаки, скорочується.
Справа у пріоритетах. Коли людина стоїть на вершині піраміди, держава все робить для покращення її соціальних стандартів. В Україні раніше на цій вершині були олігархи, а зараз додалися зовнішні кредитори, яким треба повертати величезні гроші.
Рівень тарифів і цін за комунальні послуги не відповідає платоспроможності населення. Тому частина людей перестала платити. А частина — повісила цю місію на державу у вигляді компенсації. У результаті, борг за комунальні послуги перевищив 80 мільярдів гривень. Це ¬історичний рекорд, — продовжує вважають експерти. —
Державі рано чи пізно доведеться щось робити із боргами. Радикальний шлях — забирати в людей квартири. Або пробачити. Це залежатиме від того, наскільки влада впевнена в собі. —
Єдиний цивілізований шлях — встановлення справедливої ціни на природний газ. Тисяча "кубів" палива українського видобутку коштуватиме 3 тисячі гривень для населення та підприємств теплокомуненерго. Відповідно, всі похідні тарифи — на тепло, гарячу воду зменшаться щонайменше вдвічі. А кількість субсидіантів скоротиться до 10 відсотків. Так і має бути в урівноваженій економічній моделі. Потім треба встановлювати п'ятирічний мораторій на збільшення вартості комунальних послуг. Щоб люди почали не тільки сплачувати поточні платіжки, а й поступово повертати борги.
18,3 мільярда гривень житлових субсидій виплатили в першому кварталі 2021 року, повідомляє Міністерство соціальної політики. На пенсії пішло 48,8 млрд грн, соціальні допомоги, компенсації, доплати — 14,9 млрд. Чорнобильці та переселенці отримали по 0,7 млрд грн. На заходи соціальної, трудової та професійної реабілітації осіб з інвалідністю спрямували 0,4 млрд.


За матеріалами «Газети по-українськи»

scroll back to top

Додати коментар

 

Захисний код
Оновити

t me

 

Дійові особи

Ігор ТАБУРЕЦЬ

Про роботу на обороноздатність країни

 

 

Олена МОНОВА

Про те, що війна завжди повертається туди, звідки прийшла

 

Марина ДАНИЛЮК-ЯРМОЛАЄВА

 

 

Про суть «мирних угод» в Стамбулі

 

 
 
Політика
Негайного відкриття реєстру декларацій не буде

06 вересня 2023, 17:32

2023 09 06 radaВчора Верховна Рада ухвалила законопроєкт № 9534, яким відновлюється електронне декларування. Однак негайного відкриття реєстру декларацій не буде. За цю правку народні депутати не проголосували.


Економіка
Чого чекати від посівної-2024 та яким буде врожай

19 березня 2024, 17:41

Наприкінці лютого в Україні стартувала посівна кампанія. Станом на початок березня ярими зерновими вже засіяли 68 тис. гектарів у 12 областях


Суспільство
Система безоплатної правничої допомоги шукає волонтерів та параюристів

29 березня 2024, 12:29

2024 03 29 volontЯкщо ви прагнете допомагати вразливим категоріям населення і маєте трохи вільного часу, запрошують приєднатися до проєкту «Волонтер БПД»


Цікаво
Пацієнт "залізних легень" провів в апараті понад 70 років

28 березня 2024, 17:31

2024 03 28 legeniУ США у віці 78 років помер Пол Александер — один з останніх пацієнтів "залізних легень". Він провів в апараті понад 70 років — BBC.


Афіша
За ініціативи AI HOUSE у Львові відбудеться Generative AI Spring School для ML-спеціалістів

19 березня 2024, 16:35

2024 03 19 gener1Завдяки спільним зусиллям AI HOUSE та Факультету прикладних наук Українського католицького університету у Львові запрацює школа з генеративного штучного інтелекту. Навчальний курс триватиме з 11 по 16 березня.