Наша електронна пошта:
smila.ua@ukr.net
logo
icon-top-follow icon-top-fb

 

Agro robota

 

Стрічка новин

Авторизуватися через соціальні мережі:

 

 

 

Ukraine

 

Урожай соняшника може бути рекордним

 

Після торішнього недобору врожаю, основною причиною якого стали погодні умови – дефіцит опадів, спека та жорстка посуха, в цьому році погода дозволяє говорити про нові рекорди врожаю, зокрема, соняшника.
На цьому наголошує головний синоптик області Віталій Постригань.
За його словами, незважаючи на більш пізні, ніж останніми роками, строки сівби, зумовлені загальною затримкою початку весняної посівної кампанії, погода відстрочила дефіцит опадів, високі температури та суховійні явища. Натомість, подарувала незвичну для останніх років прохолоду та періодичні дощі, які на достатньому та оптимальному рівні підтримували вологозапаси грунту.
«Середня температура у травні – першій половині червня була на 1-2° нижчою від норми, максимальна температура не перевищувала 26-28°. Останні заморозки спостерігалися 10-11 травня, їх інтенсивність становила 1-4° і шкоди для сходів не представляла. Кількість опадів становила від 1 до 2 норм», – говорить пан Віталій.
І додає, запаси продуктивної вологи в орному шарі з початку вегетації становили 25-40 мм і більше, в метровому 140-180 мм та найвищі за останні роки. Такі агрометеорологічні умови сприяли появі дружніх сходів, були цілком задовільними для періоду листоутворення та сприяли формуванню потужної кореневої системи у соняшнику. Саме вона дозволятиме рослинам використовувати вологу з глибоких шарів в посушливі періоди.
«На окремих площах спостерігалися й значні дощі у супроводі граду та шквалів. Тож локально цілком можливе й замулення, пошкодження та навіть змив посівів. Проте, в масштабах області таких площ небагато»,– веде далі Віталій Постригань.
Він каже, що за спостереженнями агрометеорологів області, наразі на посівах соняшнику триває листоутворення, подекуди сформувалися суцвіття. Стан посівів добрий. Недобір ефективного тепла вище +5°, в порівняні з нормою, становить 80-120°, що не являється критичним для нормального розвитку посівів. Тим більше, що на старті перший період спеки, проте він буде нетривалим. Загалом, червень та липень за прогнозом очікуються помірно теплими з позитивною аномалією температури за місяць на 1°.
«За агрометеорологічними розрахунками, які враховують основні агрометеорологічні фактори в передпосівний та весняно-літній періоди, середньообласний врожай соняшнику в нашій області очікується високим, а валовий збір – рекордним», – підсумовує пан Віталій.

scroll back to top

Додати коментар

 

Захисний код
Оновити

t me

 

Дійові особи

Ігор ТАБУРЕЦЬ

Про роботу на обороноздатність країни

 

 

Олена МОНОВА

Про те, що війна завжди повертається туди, звідки прийшла

 

Марина ДАНИЛЮК-ЯРМОЛАЄВА

 

 

Про суть «мирних угод» в Стамбулі

 

 
 
Політика
Негайного відкриття реєстру декларацій не буде

06 вересня 2023, 17:32

2023 09 06 radaВчора Верховна Рада ухвалила законопроєкт № 9534, яким відновлюється електронне декларування. Однак негайного відкриття реєстру декларацій не буде. За цю правку народні депутати не проголосували.


Економіка
Чого чекати від посівної-2024 та яким буде врожай

19 березня 2024, 17:41

Наприкінці лютого в Україні стартувала посівна кампанія. Станом на початок березня ярими зерновими вже засіяли 68 тис. гектарів у 12 областях


Суспільство
Район передав на фронт зарядні станції, цифрові тактичні рації, генератор та «Синицю 1Т»

28 березня 2024, 11:31

2024 03 28 rayonЗавдяки соціально відповідальному бізнесу нашого району на східний фронт направлено чергову партію підсилення наших військ.


Цікаво
У прямому ефірі можна спостерігати за життям лелек Грицька та Одарки

18 березня 2024, 17:38

2024 03 18 lelekaНа Полтавщині знову запустили цілодобовий стрім з гнізда лелек. У прямому ефірі на YouTube можна спостерігати за життям лелек, яких звуть Грицько й Одарка.


Афіша
За ініціативи AI HOUSE у Львові відбудеться Generative AI Spring School для ML-спеціалістів

19 березня 2024, 16:35

2024 03 19 gener1Завдяки спільним зусиллям AI HOUSE та Факультету прикладних наук Українського католицького університету у Львові запрацює школа з генеративного штучного інтелекту. Навчальний курс триватиме з 11 по 16 березня.