Наша електронна пошта:
smila.ua@ukr.net
logo
icon-top-follow icon-top-fb

 

Agro robota

 

Стрічка новин

Авторизуватися через соціальні мережі:

 

 

 

Ukraine

 

Сміляни відвідали музей В.Чорновола, патріотичні місця та оцінили нещодавно відкрите «Серце України»

На День Незалежності відбулася чудова патріотична поїздка знаковими для нашої держави місцями – землями Вільного козацтва Шевченкового краю, селами, де народились і виростали Тарас Шевченко та В’ячеслав Чорновіл, краями, де творилась історія незалежної, соборної України.

 


Поїдку організував голова громадських організацій «Міжрайонна громадська організація Холодноярська Січ» та «Черкаська обласна організація Всеукраїнської громадської організації «Територіальна оборона України», заступник голови громадської організації «Черкаське обласне товариство політв’язнів та репресованих» Анатолій Василенко та представники смілянського козацтва.
У кожному місці, де побувала смілянська делегація, до пам’ятників та пам’ятних знаків урочисто покладалися вінки із національною символікою, квіти, панахиди, виголошувалися промови, члени делегації вшановували героїв хвилиною мовчання, звучали постріли із козацької зброї.

 


Поїздка була дуже надихаючою, інформативною і корисною. Велика подяка Анатолію Василенку за комфортний транспорт, високу організацію екскурсій та залучення прекрасного екскурсовода, який розповідав цікаві факти з історії України й рідного краю.
Було приємно, що шевченківськими місцями разом подорожували люди з інвалідністю, зокрема, молодь і дітки. Вони також цікавились минувшиною і життям наших славних предків.
Усім дуже сподобалося, що смілянські мандрівники побували у щойно відкритому комплексі с.Мар’янівка на Шполянщині – «Серце України». Проте не всіх приємно вразив новий меморіал. Ідея знайти і возвеличити центр України – хороша. Але те, що «Серце України» закопали у землю, накрили склом, всі по ньому топчуться, залишають брудні сліди, і те скло скоро розчавиться, як міст Кличка у Києві – викликає обурення.

 


Завдяки цій екскурсії були відкриті чудові патріотичні місця, які знаходяться поряд із Смілою, і куди треба їхати родинами та показувати дітям, щоб всі набиралися козацького духу, національної ідентифікації і свідомості.
Наприклад, пам’ятний знак Вільному козацтву та історія Вільного козацтва на Звенигородщині. Це купа інформації, яка була від нас закрита всі ці роки, але яку ми повинні знати.
Краєзнавчий музей Звенигородки, де працює колоритний екскурсовод 83-річний Станіслав Станіславович Лячинський. Він сам просто перлина музею і ходяча історія. Він дуже цікаво все розповідає, дає унікальні знання, читає вірші, тож треба терміново їхати у цей музей, поки Станіслав Станіславович живе і працює. Вартість квитка від 2 до 10 грн.

 


Садиба-музей В’ячеслава Чорновола у селі Вільховець Звенигородського району. Тут також працює директором людина-фанат своєї справи – колишній директор школи, поет і письменник Василь Васильович Стрижиус. Він дає ексклюзивні унікальні знання із біографії Великого Патріота України В’ячеслава Чорновола. Його неможна наслухатися. Було дуже цікаво і повчально. У цей музей вхід вільний. Приїжджайте!
Дуб Шевченка в селі Будище Звенигородського району – також унікальне місце. Буде просто приємно прогулятись красивою природою, розкішними алеями. Але дуже боляче дивитись, як сьогодні стоїть пусткою і напівзруйнована колишня садиба пана Енгельгарда.
Батьківщина Т.Г.Шевченка – село Моринці. Також знакове місце, де повинен побувати кожен українець. 1989 р. тут було відтворено дві хати: хату Якима Бойка – діда Тараса по його матері, та хату Копія, у якій півтора року жила сім’я Шевченків. З 1992 року вони ввійшли до складу історико-культурного заповідника „Батьківщина Тараса Шевченка”. У такій хаті у Якима та Параски Бойків 1783 року народилася донька Катерина, мати Тараса Шевченка, тут пройшли її дитячі та юнацькі роки. Тин навколо подвір’я виплетений з вербової лози, подвір’я охайне та затишне. Поруч з хатою цікава пам’ятка народної архітектури – дерев’яна надвірня комора, або клуня, перенесена на це місце із Шевченкового. З дня побудови її більше ста літ. В інвентарній книзі села Моринці за 1796 рік записано, що сім’я Якима і Параски Бойків має ниву, леваду, віз, пару волів, а також пасіку на 34 колоди.
І всі ці місця поряд, недалеко. Тож висловлюємо ще раз вдячність Анатолію Василенку за чудову поїздку, незабутні емоції і нові знання.

scroll back to top

Додати коментар

 

Захисний код
Оновити

t me

 

Дійові особи

Ігор ТАБУРЕЦЬ

Про роботу на обороноздатність країни

 

 

Олена МОНОВА

Про те, що війна завжди повертається туди, звідки прийшла

 

Марина ДАНИЛЮК-ЯРМОЛАЄВА

 

 

Про суть «мирних угод» в Стамбулі

 

 
 
Політика
Негайного відкриття реєстру декларацій не буде

06 вересня 2023, 17:32

2023 09 06 radaВчора Верховна Рада ухвалила законопроєкт № 9534, яким відновлюється електронне декларування. Однак негайного відкриття реєстру декларацій не буде. За цю правку народні депутати не проголосували.


Економіка
Чого чекати від посівної-2024 та яким буде врожай

19 березня 2024, 17:41

Наприкінці лютого в Україні стартувала посівна кампанія. Станом на початок березня ярими зерновими вже засіяли 68 тис. гектарів у 12 областях


Суспільство
Опалювальний період у Смілі завершується

29 березня 2024, 11:30

2024 03 29 sezonНа черговому засіданні виконавчого комітету вони прийняли рішення про офіційне завершення опалювального періоду 2023-2024 років 31 березня.


Цікаво
Пацієнт "залізних легень" провів в апараті понад 70 років

28 березня 2024, 17:31

2024 03 28 legeniУ США у віці 78 років помер Пол Александер — один з останніх пацієнтів "залізних легень". Він провів в апараті понад 70 років — BBC.


Афіша
За ініціативи AI HOUSE у Львові відбудеться Generative AI Spring School для ML-спеціалістів

19 березня 2024, 16:35

2024 03 19 gener1Завдяки спільним зусиллям AI HOUSE та Факультету прикладних наук Українського католицького університету у Львові запрацює школа з генеративного штучного інтелекту. Навчальний курс триватиме з 11 по 16 березня.