Наша електронна пошта:
smila.ua@ukr.net
logo
icon-top-follow icon-top-fb

 

Agro robota

 

Стрічка новин

Авторизуватися через соціальні мережі:

 

 

 

Ukraine

 

Майстриня відтворила і показала на виставці найдавніший смілянський орнамент

На смілянських міських виставках майстрів народного мистецтва особливу увагу тих, хто знається на вишивках, і навіть тих, хто нічого не розуміє у цьому, але й так бачить, що дуже гарно, - привертають роботи смілянських вишивальниць із спілки майстрів декоративно-прикладного мистецтва «Дивина», яку очолює Марина Геннадіївна Філь.

 


А роботи самої Марини Філь, це взагалі як витвір мистецтва. На виставці до Дня Незалежності вона презентували патріотичний стилізований жовто-блакитний рушник, вишитий давнім смілянським орнаментом.

 


Я понад 20 років вивчаю українську вишивку. Коли я вишиваю сорочку чи рушник, слідкую, щоб вишивка була правильна, а не так, що подобаються мені троянди – вишию троянди, подобається виноград – вишию виноград, - розповідає Марина Геннадіївна Філь.- вже давно, відвідавши музей рушника Світлани Кетової у Черкасах, я зрозуміла, що рушник – це текст. Мовою орнаменту передається певна інформація. З тих пір просто так нічого не вишиваю. Тільки узори, які між собою поєднуються. Як ніби одне речення доповнює інше. Моя вишивка – завжди із змістом, має символіку.

 


Марина Філь розказала, що вивчала творчість Івана Гончара – відомого дослідника, краєзнавця (це український, радянський скульптор, графік, маляр, етнограф, колекціонер. Заслужений діяч мистецтв УРСР (1960), народний художник УРСР (1991). Лауреат Державної премії УРСР ім. Т. Шевченка (1989).
- На основі його досліджень готувалась до друку книжка «Україна і українці». Там є розділ, присвячений Черкащині. На одній із сторінок була інформація про Смілу. І там була маленька полосочка – давній смілянський розпис. І я взяла за основу отой розпис і створила орнамент. Ним вишила рушник. А синій і жовтий кольори для цього орнаменту – це вже мені так захотілося, з нагоди Дня Незалежності, - сказала професіонал вишивки Марина Геннадіївна.
А взагалі на столі з вишивкою Марини Філь яких тільки робіт не побачиш! Тут і гуцульська вишивка, і старовинна, і сучасна, і рушники, і сорочки, і сукні… І все якісне, з натуральних матеріалів, зроблено з любов’ю і мудрістю.

scroll back to top

Додати коментар

 

Захисний код
Оновити

t me

 

Дійові особи

Ігор ТАБУРЕЦЬ

Про роботу на обороноздатність країни

 

 

Олена МОНОВА

Про те, що війна завжди повертається туди, звідки прийшла

 

Марина ДАНИЛЮК-ЯРМОЛАЄВА

 

 

Про суть «мирних угод» в Стамбулі

 

 
 
Політика
Негайного відкриття реєстру декларацій не буде

06 вересня 2023, 17:32

2023 09 06 radaВчора Верховна Рада ухвалила законопроєкт № 9534, яким відновлюється електронне декларування. Однак негайного відкриття реєстру декларацій не буде. За цю правку народні депутати не проголосували.


Економіка
Чого чекати від посівної-2024 та яким буде врожай

19 березня 2024, 17:41

Наприкінці лютого в Україні стартувала посівна кампанія. Станом на початок березня ярими зерновими вже засіяли 68 тис. гектарів у 12 областях


Суспільство
В обласному кардіоцентрі відремонтують операційну

28 березня 2024, 15:30

2024 03 28 operПід час пленарного засідання 23-ї сесії депутати підтримали рішення про надання обласному кардіологічному центру дозволу на ремонт операційної на відкритому серці. Проєкт реалізовуватимуть за кошти центру та обласного бюджету.


Цікаво
У прямому ефірі можна спостерігати за життям лелек Грицька та Одарки

18 березня 2024, 17:38

2024 03 18 lelekaНа Полтавщині знову запустили цілодобовий стрім з гнізда лелек. У прямому ефірі на YouTube можна спостерігати за життям лелек, яких звуть Грицько й Одарка.


Афіша
За ініціативи AI HOUSE у Львові відбудеться Generative AI Spring School для ML-спеціалістів

19 березня 2024, 16:35

2024 03 19 gener1Завдяки спільним зусиллям AI HOUSE та Факультету прикладних наук Українського католицького університету у Львові запрацює школа з генеративного штучного інтелекту. Навчальний курс триватиме з 11 по 16 березня.