Наша електронна пошта:
smila.ua@ukr.net
logo
icon-top-follow icon-top-fb

 

Agro robota

 

Стрічка новин

Авторизуватися через соціальні мережі:

 

 

 

Ukraine

 

Громада села повністю відмовилася від газу

 

 

У нашій області Шевченківська громада відмовилися від газу всією громадою і перейшла на опалення дровами. Це зробили задля економії.
Як повідомляє 5 канал, тверде паливо навіть не закуповують, дрова забирають після санітарних рубок лісосмуг та в селі. Самі гілки перебивають у щепу, а щоб нею опалювати, закупили сучасний апарат для сушіння.
На щепу перебивають гілки після вирубок зарослів у селі Шевченкове. А далі щепа піде у діло – на опалення комунальних закладів.
Готову щепу висушать у сучасному апараті, який тільки-но закупили. Голова сільради Сергій Смалько каже, для його роботи - жодних витрат, треба лише сонце.
"Там стоїть система дзеркал, яка направляє сонячні промені, зараз сонечка нема, як виходить – рано видно, нагріває стіночку оцього контейнера і за рахунок цього проходить сушка", - пояснює чоловік.
Далі зі щепи робитимуть брикети. Власне паливо дасть змогу економити на опаленні соціальних закладів громади.
Першими дрова розвозять по соціальних закладах, у громаді їх 10. Ця школа - одна з перших відмовилися від газу і встановила твердопаливні котли.
"Сьогодні я наскладав 2 возики, температура зараз 65, бо надворі тепло, не таку велику температуру зараз даємо, а як діти приїжджають – 60, 80, щоб у приміщенні було тепло", - розповідає кочегар Анатолій Нещадим.
Вчителі кажуть, у всіх приміщеннях тепло, хоча сама школа велика - тут навчаються дві сотні дітей.
"18-19, по різному, буває трішки нижча, але тільки в тих випадках, коли відсутність світла, такий зараз час", - каже вчителька Надія Шимина.
Аби перейти на твердопаливне опалення, треба було замінити котли та відремонтувати теплотрасу. Коштувало це 1,5 млн грн, але всі витрати на себе взяла громада.
"Річ у тім, що ми зараз дозволяємо собі і вночі топити, а газом не могли собі дозволити і на вихідні, якщо це не тепло. Цілодобово топимо дровами. На рік ми прорахували, протопивши один сезон, треба від 200 до 250 кубів дров, це було дешевше, ніж ми спалювали близько двохсот кубів газу", - зауважує директорка опорного навчального закладу Наталія Красюк.
Шевченківська громада почала відмовлятися від газу з 2015-го року. Торік припинила роботу остання газова котельня. Провели модернізацію теплових мереж і тепер опалюють виключно дровами. Частину беруть із санітарних розпилів і за потреби закуповують у лісогосподарств. Влада громади вже бачить чималу економію.
"Приходить 15 квітня, закінчення опалювального сезону, газовики приїхали і зробили так званий видимий розрив, тобто вони від’єднали котельню від газу. Розумієте, садочок, 15 квітня, після цього будуть похолодання і таке інше, через те постало питання якось все таки забезпечить і після опалювального сезону, друге питання – це ціна газу, це теж досить серйозно", - зазначив голова Шевченківської сільської ради Сергій Смалько.
За підрахунками голови громади, у попередній рік вдалося зменшити витрати на опалення в половину. При цьому, мають можливість вмикати тепло незалежно від того, коли офіційно стартує опалювальний сезон.

scroll back to top

Додати коментар

 

Захисний код
Оновити

t me

 

Дійові особи

Ігор ТАБУРЕЦЬ

Про роботу на обороноздатність країни

 

 

Олена МОНОВА

Про те, що війна завжди повертається туди, звідки прийшла

 

Марина ДАНИЛЮК-ЯРМОЛАЄВА

 

 

Про суть «мирних угод» в Стамбулі

 

 
 
Політика
Негайного відкриття реєстру декларацій не буде

06 вересня 2023, 17:32

2023 09 06 radaВчора Верховна Рада ухвалила законопроєкт № 9534, яким відновлюється електронне декларування. Однак негайного відкриття реєстру декларацій не буде. За цю правку народні депутати не проголосували.


Економіка
Чого чекати від посівної-2024 та яким буде врожай

19 березня 2024, 17:41

Наприкінці лютого в Україні стартувала посівна кампанія. Станом на початок березня ярими зерновими вже засіяли 68 тис. гектарів у 12 областях


Суспільство
Опалювальний період у Смілі завершується

29 березня 2024, 11:30

2024 03 29 sezonНа черговому засіданні виконавчого комітету вони прийняли рішення про офіційне завершення опалювального періоду 2023-2024 років 31 березня.


Цікаво
Пацієнт "залізних легень" провів в апараті понад 70 років

28 березня 2024, 17:31

2024 03 28 legeniУ США у віці 78 років помер Пол Александер — один з останніх пацієнтів "залізних легень". Він провів в апараті понад 70 років — BBC.


Афіша
За ініціативи AI HOUSE у Львові відбудеться Generative AI Spring School для ML-спеціалістів

19 березня 2024, 16:35

2024 03 19 gener1Завдяки спільним зусиллям AI HOUSE та Факультету прикладних наук Українського католицького університету у Львові запрацює школа з генеративного штучного інтелекту. Навчальний курс триватиме з 11 по 16 березня.