Наша електронна пошта:
smila.ua@ukr.net
logo
icon-top-follow icon-top-fb

 

Agro robota

 

Стрічка новин

Авторизуватися через соціальні мережі:

 

 

 

Ukraine

 

Вчені навчилися вирощувати у пробірках готові меблі

 

«Зелені» ініціативи набагато ширше питань енергетики та транспорту. Вирубка лісів для потреб меблевих та будівельних галузей також впливає згубно на екологію та посилює парниковий ефект. Цікавою альтернативою натуральній деревині може стати деревина, вирощена в пробірці. Більш того, виростити можна відразу щось готове — дошку та навіть стіл. Дослідження в цій галузі лише почалися, але перспективи дуже привабливі.

У нещодавно опублікованій статті в Journal of Cleaner Production, дослідники докладно розповіли, як вони без ґрунту та сонячного світла вирощували деревну рослинну тканину з клітин, витягнутих з листя цинії. «Клітини рослин схожі на стовбурові клітини, — сказала Луїс Фернандо Веласкес-Гарсія (Luis Fernando Velásquez-García), головний науковий співробітник лабораторії Microsystems Technology при Массачусетському технологічному інституті та співавтор статті. — У них є потенціал, щоб бути різними».

Ми вже чули про масу дослідів з вирощування м’яса в пробірці. Але це складний та дорогий процес, тоді як вирощування клітин рослин в пробірці набагато простіше й цілком може стати комерційно реалізованим в недалекому майбутньому. Деревину в лабораторії можна вирощувати будь-якої форми від дощок до готових меблів, що радикально скоротить відходи виробництва.

Інше питання, на який вчені поки не дають відповіді: скільки на все це буде потрібно часу? Це напевно буде швидше природного зростання дерева, але дні та тижні підтримки необхідних умов зростання будуть істотно позначатися на ціні штучного дерева, тоді як вирубка буде коштувати умовні копійки.

Отримати готову деревину з пробірки стало б гарною альтернативою вирубці лісів і дозволило б позбутися всюдисущого пластику в декорі, будівництві та архітектурі. Нарешті, є проєкти навіть виготовлення з деревини космічних супутників. Невже з’явиться штучна альтернатива деревині? Думаємо що скоро побачимо. Технології та наука в ці роки надзвичайно активно розвивається.

 

Джеоело: "sundries.com.ua

scroll back to top

Додати коментар

 

Захисний код
Оновити

t me

 

Дійові особи

Ігор ТАБУРЕЦЬ

Про роботу на обороноздатність країни

 

 

Олена МОНОВА

Про те, що війна завжди повертається туди, звідки прийшла

 

Марина ДАНИЛЮК-ЯРМОЛАЄВА

 

 

Про суть «мирних угод» в Стамбулі

 

 
 
Політика
Негайного відкриття реєстру декларацій не буде

06 вересня 2023, 17:32

2023 09 06 radaВчора Верховна Рада ухвалила законопроєкт № 9534, яким відновлюється електронне декларування. Однак негайного відкриття реєстру декларацій не буде. За цю правку народні депутати не проголосували.


Економіка
Чого чекати від посівної-2024 та яким буде врожай

19 березня 2024, 17:41

Наприкінці лютого в Україні стартувала посівна кампанія. Станом на початок березня ярими зерновими вже засіяли 68 тис. гектарів у 12 областях


Суспільство
У ніч з 30-го на 31 березня о третій годині ночі переведіть годинник

28 березня 2024, 14:29

Україна цьогоріч перейде на літній час у ніч з 30-го на 31 березня о третій годині ночі за київським часом.


Цікаво
У прямому ефірі можна спостерігати за життям лелек Грицька та Одарки

18 березня 2024, 17:38

2024 03 18 lelekaНа Полтавщині знову запустили цілодобовий стрім з гнізда лелек. У прямому ефірі на YouTube можна спостерігати за життям лелек, яких звуть Грицько й Одарка.


Афіша
За ініціативи AI HOUSE у Львові відбудеться Generative AI Spring School для ML-спеціалістів

19 березня 2024, 16:35

2024 03 19 gener1Завдяки спільним зусиллям AI HOUSE та Факультету прикладних наук Українського католицького університету у Львові запрацює школа з генеративного штучного інтелекту. Навчальний курс триватиме з 11 по 16 березня.