Наша електронна пошта:
smila.ua@ukr.net
logo
icon-top-follow icon-top-fb

 

Agro robota

 

Стрічка новин

Авторизуватися через соціальні мережі:

 

 

 

Ukraine

 

"НеЖасминовий чай": черкаські екологи назвали рослини, які часто іменують неправильно

Чому не можна робити жасминовий чай з рослини, що росте у вашому саду та чи справді ви їли акацієвий мед. Черкаські екологи Олександр та Оксана Спрягайло розповіли про рослини, які ми сприймали за інші види та називали їх не правильно.

 

 

За словами екологів люди часто за схожість на вигляд, запах чи смак називають рослини не правильно. Наприклад кущ, що українці називають "жасмин" насправді має іншу назву, а в народі отримав таку за аромат, схожий із "заморською" рослиною, квіти якої використовують для ароматизації чаю.

Яка насправді "ромашка"
Олександр Спрягайло зазначив, що королицю звичайну часто сприймають за ромашку:

"Ця назва, ймовірно, мотивується тим, що її суцвіття нагадує корону. Однак, латинська назва означає «біла квітка». Народних назв у неї багато, наприклад, невістка, невістки — пов'язані із білими квітами довкола кошику, схожих на вбрання нареченої. Використовували цю рослину із магічною метою, оскільки вона прирівнювалась до молодої чи молодого на весіллі".

 

Королиця

 

Олександр Спрягайло додав, що з ромашками називають чимало різних видів рослин з родини айстрових, що мають схоже суцвіття.

 

Ромашка

 

Що не так із "жасмином"

 

Садовий жасмин

 

"Якщо ви любите пити чай з жасмином, то цей жасмин із фото вище вам не підійде. Ця квітка називається Садовий жасмин, латиною Philadelphus L. Це несправжній жасмин, він належить до родини гортензієвих. Він має чотири білі пелюстки, коли справжній жасмин — рослина з родини маслинові та в його квітці п'ять пелюсток, як на фото нижче", — розповіла Оксана Спрягайло.

 

Жасмин

 

Акація
За словами еколога, ця рослина, яка стала звичною для нас, родом із Північної Америки. Називається вона Робінія псевдоакація або Робінія звичайна. Свою назву вона отримала на честь королівського садівника Жана Робена. Та попри це, у нас цю рослину називають акацією, хоч в Україні, як і у Європі, акації у природі не ростуть.

 

Робінія звичайна

 

Мімоза
А ось акацію сріблясту ще з радянських часів знаємо під назвою "мімоза", пояснила екологиня. Таку акацію вирощують у Криму та в Одеській області.

 

2021 09 25 ekol6

Акація срібляста

 

Справжню мімозу в Україні вирощують лише в умовах закритого ґрунту.

 

Мімоза

 

Мальва
"Улюблена в українців квітка мальва насправді теж має іншу назву — рожа рожева або садова. Вона відома лише в культурі та має багато сортів із простими та махровими квітками різних кольорів", — розповів Олександр Спрягайло.

 

Рожа рожева

 

За його словами, справжня мальва має вигляд непримітних калачиків, як на фото нижче.

 

Мальва

 

Глуха кропива
Оксана Спрягайло розповіла, що народну назву глуха чи нежалка кропива в Україні носить не одна рослина. Справжню ж рослину можна побачити багато де: на засмічених місцях, біля доріг, по ярах та на схилах.

 

Глуха кропива

 

Також екологиня додала, що глуху кропиву часто плутають із м'яточником чорним або бур'яновим. Із справжньою глухою кропивою вони родичі й належать до родини губоцвіті або глухокропивні.

 

М'яточник чорний

 

Туя
Олександр Спрягайло розповів, що тую часто плутають з широкогілочником східним:

"Вічнозелену рослину називають туя, хоч її наукова назва — широкогілочник східний. Із туєю вони справді дуже схожі і належать до однієї родини кипарисових. Одна із старих назв — туя східна і не фахівцям відрізнити її від широкогілочника легше всього за шишичками. У широкогілочника вони кулясті і мають відстовбурчені ріжки, коли у туї вони видовжені, овальні".

 

Широкогілочник східний

 

Туя, шишки

 

Екологи додали, що часто люди плутають рогіз, очерет та комиш.

 

Рогіз
"Належить до родини рогозових. Має довгі мечоподібні листки та темно-коричневі циліндричні суцвіття. У дитинстві ми їх називали качалочками або бичками", — пояснив Олександр Спрягайло.

 

Рогіз

 

Очерет
Екологиня Оксана Спрягайло розповіла, що очерет належить до родини злакових:

"Має високе, до п'яти метрів порожнисте циліндричне стебло, вкрите плескатими та шорсткими листками та суцвіття волоть".

 

Очерет звичайний

 

Комиш
"А ось комиш належить до родини осокових. У нього порожнисті тригранні стебла, широколінійні листки та суцвіття волоть. Хоч комиш і очерет не родичі, та попри це, їх називають однаково", — зазначив еколог.

 

Комиш

scroll back to top

Додати коментар

 

Захисний код
Оновити

t me

 

Дійові особи

Ігор ТАБУРЕЦЬ

Про роботу на обороноздатність країни

 

 

Олена МОНОВА

Про те, що війна завжди повертається туди, звідки прийшла

 

Марина ДАНИЛЮК-ЯРМОЛАЄВА

 

 

Про суть «мирних угод» в Стамбулі

 

 
 
Політика
Негайного відкриття реєстру декларацій не буде

06 вересня 2023, 17:32

2023 09 06 radaВчора Верховна Рада ухвалила законопроєкт № 9534, яким відновлюється електронне декларування. Однак негайного відкриття реєстру декларацій не буде. За цю правку народні депутати не проголосували.


Економіка
Чого чекати від посівної-2024 та яким буде врожай

19 березня 2024, 17:41

Наприкінці лютого в Україні стартувала посівна кампанія. Станом на початок березня ярими зерновими вже засіяли 68 тис. гектарів у 12 областях


Суспільство
У нашому районі рятувальники ліквідували 2 пожежі житлових будинків

28 березня 2024, 16:27

2024 03 28 pogegЗа минулу добу, 26 березня, на території нашого району рятувальники ліквідували дві пожежі у житлових будинках.


Цікаво
Пацієнт "залізних легень" провів в апараті понад 70 років

28 березня 2024, 17:31

2024 03 28 legeniУ США у віці 78 років помер Пол Александер — один з останніх пацієнтів "залізних легень". Він провів в апараті понад 70 років — BBC.


Афіша
За ініціативи AI HOUSE у Львові відбудеться Generative AI Spring School для ML-спеціалістів

19 березня 2024, 16:35

2024 03 19 gener1Завдяки спільним зусиллям AI HOUSE та Факультету прикладних наук Українського католицького університету у Львові запрацює школа з генеративного штучного інтелекту. Навчальний курс триватиме з 11 по 16 березня.