Наша електронна пошта:
smila.ua@ukr.net
logo
icon-top-follow icon-top-fb

 

Agro robota

 

Стрічка новин

Авторизуватися через соціальні мережі:

 

 

 

Ukraine

 

Правда про підготовку Росією війни в Україні вражає, але вона потрібна

Washington Post нещодавно опублікував цікаву статтю про підготовку Росією війни в Україні.
Кілька моментів, які зацікавили:
1. «В останні дні перед вторгненням в Україну російська служба безпеки почала надсилати загадкові інструкції інформаторам у Києві. Збирайтесь і геть зі столиці, сказали колабораціоністам Кремля, але залишайте ключі від своїх домівок». Бо «оперативники ФСБ були настільки впевнені, що невдовзі контролюватимуть важелі влади в Києві, за словами українських та західних силовиків, що вони витратили останні дні перед війною, організовуючи безпечні будинки чи житло в квартирах інформаторів та інших місцях для запланованого припливу персоналу».
2. За кілька місяців до війни кількість агентури ФСБ, відповідальних за окупацію України — зросла в рази. «підрозділ ФСБ, відповідальний за Україну, збільшився за кілька місяців до війни та розраховував на підтримку широкої мережі платних агентів в українському апараті безпеки. За словами офіційних осіб, деякі підкорялися вимогам і саботували оборону України, тоді як інші, схоже, клали свої виплати ФСБ, але відмовилися виконувати вказівки Кремля, коли почалися бої». Це цікаво і навіює думки в світлі попередньої статті про попередження ЦРУ за 6 місяців.
3. «Масштабні опитування, проведені для ФСБ, показують, що значні верстви населення України були готові протистояти зазіханню Росії, і що будь-які очікування, що російські війська зустрінуть як визволителів, були безпідставними». Там же подано цифри одного із опитувань. 91,8% українців в опитуваннях на замовлення ФСБ визначили прихід Армії РФ як окупацію. Тобто вся надія була на широку і глибоку внутрішню агентуру. «Незважаючи на це, за словами офіційних осіб, ФСБ продовжувала годувати Кремль райдужними оцінками про те, що українські маси вітатимуть прибуття російських військових і відновлення дружнього до Москви правління».
4. ЗСУ і великий опір українців переламали задум ФСБ. «ФСБ відстоювала військовий план, який базувався на ідеї, що блискавичний напад на Київ повалить уряд за лічені дні. Зеленський був би мертвий, полонений або у вигнанні, створюючи політичний вакуум, який агенти ФСБ повинні заповнити. Натомість оперативники ФСБ, які в якийсь момент досягли околиць Києва, були змушені відступити разом із російськими військами, повідомили українські силовики. Замість того, щоб керувати формуванням нового уряду в Києві, кажуть чиновники, ФСБ тепер стикається зі складними питаннями в Москві про те, чого досягла її довга історія операцій проти України — і великі суми, які їх фінансували».
5. Масштаби спецоперації.
Представники західних і українських спецслужб заявили, що напередодні великої війни управління ФСБ, що спеціалізується на Україні, значно розширилося — чисельність відділу збільшилася до 160 офіцерів, коли у 2019 році там працювало всього 30 осіб.
Команди ФСБ були закріплені за регіонами України та мережами сплячих агентів всередині країни. Питання: чого ж їх не ловили заздалегідь?
6. «Серед тих, хто планував прибути до Києва наприкінці лютого, був Ігор Коваленко, якого Україна ідентифікувала як високопоставленого офіцера ФСБ, який протягом багатьох років був головним куратором деяких із найвидатніших українських політиків і урядовців, які таємно отримували зарплату в Кремлі, включаючи членів опозиційної партії, співголовою якого є Віктор Медведчук, близький друг Путіна.
Розмова Коваленка з підлеглим ФСБ 18 лютого свідчить про те, що він поклав око на квартиру на зеленій Оболоні Києва з видом на Дніпро». Перехоплені комунікації показують, що Коваленко запитував адресу квартири та контактні дані інформатора ФСБ, який її займав. Українська влада повідомила, що згодом жителя затримали та допитали. За словами українських чиновників, підлеглий Коваленка повернув адресу, номери телефонів і кодові слова, за допомогою яких «спілкувався з інформатором, який працював в уряді Зеленського».
7. Коваленко є старшим офіцером підрозділу ФСБ — Дев’ятого управління Департаменту оперативної інформації — головною метою якого протягом багатьох років було забезпечення поблажливості України перед Москвою.
Департаментом керує старший офіцер ФСБ Сергій Бесєда, який, за словами українських чиновників, розпочав свою кар’єру в КДБ наприкінці 1970-х років і був призначений на закордонні посади, включаючи Кубу, перш ніж повернутися до Москви, щоб очолити операції в Україні, Грузії та інших колишніх радянських республік.
Після того, як наприкінці 2013 року в Києві спалахнули протести проти проросійського уряду Віктора Януковича, «Беседа» з’явилася в українській столиці, закликаючи Януковича застосувати смертоносну силу для придушення повстання, яке пізніше буде відоме як Революція Майдану, заявили українські чиновники. .
Коли протестувальники перемогли, Янукович утік до Росії з групою старших радників, підозрюваних у співпраці з філією Бесіди в наступні роки, щоб повернути до влади проросійський уряд.
8. Через десять днів після візиту Бернса британський уряд заявив, що він має «інформацію, яка вказує на те, що російський уряд прагне встановити проросійського лідера в Києві, коли він розглядає питання про вторгнення та окупацію України».
У британському файлі проросійський екс-депутат українського парламенту Євген Мураєв назвав «потенційним кандидатом».
9. «Приблизно в той же час органи безпеки України виявили ознаки того, що оперативники ФСБ підтримували прямий зв’язок з ВДВ Росії, повідомили чиновники. За словами офіційних осіб, така пряма взаємодія між ФСБ і військовими частинами була настільки незвичною, що це було розцінено як тривожний знак спільного оперативного планування». Це був десь січень. «Російські ВДВ відіграли вирішальну роль у захопленні аеропорту в Гостомелі, що на околиці Києва, в перші години вторгнення. Це був ключовий вузол для очікуваного нападу на столицю, і офіцери ФСБ були помічені там перед тим, як російські війська були витіснені зі злітно-посадкової смуги, повідомили чиновники». WP відмічає, що певні неточності були тому, що дані різних спецслужб надходили із деяким запізненням. Плюс, агенти бачили на місцях дислокаціях масштабне пʼянство. «Ці сцени викликали сумніви серед радників Зеленського з безпеки, деякі з яких, зрозуміло, не бажали вірити, що дні їхньої країни можуть бути полічені».
10. Про наше СБУ. «Українська СБУ, як і її російський аналог, є прямим нащадком КДБ. Він займає колишню штаб-квартиру КДБ у Києві, організований навколо тієї ж бюрократичної структури, що й його радянський попередник, і в ньому працює нерозголошена кількість офіцерів, які навчалися в академії КДБ у Москві або її наступнику ФСБ після розпаду СРСР». «Один чиновник сказав, що він дістав телефон на другий день війни, щоб почати дзвонити підлеглим, щоб передати накази. Але він вагався, коли набирав номер, за його словами, хвилюючись, що його дзвінки залишаться без відповіді або виявлять, що старші лейтенанти підтримали росіян. За його словами, він був приголомшений, коли ті, кому він телефонував, не лише відповідали, але й виконували накази з точністю та рішучістю, які рідко траплялися до конфлікту. «Це парадокс української держави», – сказав чиновник. «Вважалося, в тому числі й самими українцями, що існує високий рівень корупції, неефективності та проникнення російської агентури в українські урядові структури». Тут мова іде про середню ланку СБУ — вона справді у перші 2 місяці працювала відмінно і рішуче. Далі почалась політика))
11. Про Зеленського. «Він та інші багато в чому пояснюють цю стійкість прикладом Зеленського, який подав своїм рішенням залишитися в столиці. Його здатність зробити це частково пояснюється існуванням величезного бункерного комплексу під урядовим кварталом Києва, який був спроектований радянськими інженерами та побудований для виживання в ядерному конфлікті. Старший радник розповів, як його повели на зустріч із Зеленським у перші тижні війни та спустилися в дезорієнтуючу лаву тунелів і командних пунктів. «Я досі не можу вам сказати, де саме знаходиться [оперативна база Зеленського]», — сказав він, тому що комплекс — це такий собі лабіринт».
12. «Минулого місяця українська влада заарештувала ще одного офіцера СБУ Олега Кулініча, якого посадив у вищі ряди служби Баканов, директор СБУ та друг дитинства Зеленського. Звинувачення проти Кулініча підкреслюють поширеність російського проникнення. Звинувачення, висунуті українською владою, описують його як частину осередку сплячих агентів, якою керує Володимир Сівкович, колишній заступник голови Ради безпеки України, якого в січні Міністерство фінансів США ввело під санкції за роботу «з мережею російських агентів розвідки» здійснювати операції впливу».
За два роки до війни Сівкович «поставив завдання перед Кулінічем» почати викрадати секретні внутрішні файли СБУ, які «становитимуть оперативний інтерес» для «спецслужб Російської Федерації», йдеться в обвинуваченні». Це друг Деркача, якого президент поставив керувати кримським СБУ у жовтні 2020.
11. «Разом, згідно з документом, вони вступили в змову, щоб сприяти тому, щоб інший ймовірний російський шпигун узяв під контроль управління контррозвідки СБУ. Відповідно до інформації, оприлюдненої сербською владою, цього фігуранта, Андрія Наумова, заарештували в Сербії в червні з готівкою та дорогоцінними каменями на суму понад 700 000 доларів.
Згідно з українським звинуваченням, у ніч перед вторгненням Росії Кулініч «навмисно» заблокував поширення розвідданих, які попереджали про те, що російські війська в Криму залишилися за кілька годин до початку атаки».
12. ФСБ частково реалізувала свій план, який готувала для Києва і усієї України на захопленому Півдні. «Ми бачимо, як зараз це відбувається в Маріуполі, Мелітополі, Херсоні» та інших містах, які впали під владу російських військ, сказав представник української розвідки. Співробітники ФСБ беруться за реалізацію версії плану, який агентура спочатку мала для Києва. «Мета — політичний контроль, економічний контроль, контроль над злочинними угрупованнями — усіма сферами діяльності на захопленій території», — сказав розвідник. «Кінцева мета — встановити проросійську владу».
13. «Херсон, перше велике місто, яке впало під удари російської армії, тепер пропонує жахливий погляд на те, яким могло б бути життя, якби Росія захопила столицю України». Мінімум 300 активних членів громади зникли безвісти в квітні до незаконного арешту мера нинішнього і колишнього.
Оригінал тут
https://www.washingtonpost.com/

Читати всім. Правда вражає, але вона потрібна.

Марина Данилюк-Ярмолаєва
журналістка

scroll back to top

Додати коментар

 

Захисний код
Оновити

t me

 

Дійові особи

Ігор ТАБУРЕЦЬ

Про роботу на обороноздатність країни

 

 

Олена МОНОВА

Про те, що війна завжди повертається туди, звідки прийшла

 

Марина ДАНИЛЮК-ЯРМОЛАЄВА

 

 

Про суть «мирних угод» в Стамбулі

 

 
 
Політика
Негайного відкриття реєстру декларацій не буде

06 вересня 2023, 17:32

2023 09 06 radaВчора Верховна Рада ухвалила законопроєкт № 9534, яким відновлюється електронне декларування. Однак негайного відкриття реєстру декларацій не буде. За цю правку народні депутати не проголосували.


Економіка
Чого чекати від посівної-2024 та яким буде врожай

19 березня 2024, 17:41

Наприкінці лютого в Україні стартувала посівна кампанія. Станом на початок березня ярими зерновими вже засіяли 68 тис. гектарів у 12 областях


Суспільство
У нашому районі рятувальники ліквідували 2 пожежі житлових будинків

28 березня 2024, 16:27

2024 03 28 pogegЗа минулу добу, 26 березня, на території нашого району рятувальники ліквідували дві пожежі у житлових будинках.


Цікаво
Пацієнт "залізних легень" провів в апараті понад 70 років

28 березня 2024, 17:31

2024 03 28 legeniУ США у віці 78 років помер Пол Александер — один з останніх пацієнтів "залізних легень". Він провів в апараті понад 70 років — BBC.


Афіша
За ініціативи AI HOUSE у Львові відбудеться Generative AI Spring School для ML-спеціалістів

19 березня 2024, 16:35

2024 03 19 gener1Завдяки спільним зусиллям AI HOUSE та Факультету прикладних наук Українського католицького університету у Львові запрацює школа з генеративного штучного інтелекту. Навчальний курс триватиме з 11 по 16 березня.