Наша електронна пошта:
smila.ua@ukr.net
logo
icon-top-follow icon-top-fb

 

Agro robota

 

Стрічка новин

Авторизуватися через соціальні мережі:

 

 

 

Ukraine

 

Сьогодні – Хрестителя Господнього Івана

 

 

Кожного року 11 вересня за церковним календарем християни відзначають Усікновення глави Іоанна Предтечі— день пам'яті страти Предтечі й Хрестителя Господнього Івана.
Головосік, або Усікновення голови Іоанна Хрестителя – це велике православне свято. Віряни з нагоди скорботної дати відвідують церкву та дотримуються суворого посту.
Після хрещення Господнього Івана було ув'язнено галилейським царем Іродом. Іоан викривав царя Ірода в тому, що він за життя свого брата Филипа мав зв'язок з його дружиною, Іродіадою. Жінка розлютилася за це на Іоана і просила Ірода вбити його. Та Ірод не погоджувався, через те що вважав Івана за великого пророка і боявся народу. Проте, щоб догодити Іродіаді, він кинув Іоана до в'язниці.
Наступного року, коли Ірод святкував день народження, був влаштуваний великий бенкет, куди прийшла дочка Іродіади Саломія. Вона танцями догодила Іродові, що він сказав: «Проси у мене чого хочеш». Саломія на прохання матері попросила голову Іоана Хрестителя: «Я бажаю, щоб ти мені зараз подав голову Іоана Хрестителя на таці».
Ірод засмутився, але не міг при гостях порушити клятву; він послав воїна до в'язниці, який згодом приніс голову Іоана Хрестителя і віддав Саломії, а Саломія віднесла своїй матері Іродіаді. Коли почули про це ученики Івана Хрестителя, прийшли, взяли тіло його і поховали.
Незважаючи на те, що дата не належить до дванадесятих свят, у цей день дотримуються дуже суворого посту. До столу заборонено подавати м'ясо, яйця, молоко, рибу, алкоголь. Звідси і пішла назва дня «Іван Пісний». Якщо на Івана Купалу збирали трави, то на Івана Пісного було прийнято збирати коріння.
У народному календарі Головосік вважається одним із найнебезпечніших днів. Вважається, що народжений 11 вересня буде нещасливим, а рана, отримана цього дня, довго не загоюватиметься.
За повір'ям, на Головосік не можна нічого різати і взагалі брати до рук гострі предмети.
Також не можна вживати круглі або червоні продукти, подавати до столу круглі страви. Під забороною стрижка волосся, рукоділля, робота по дому та на ділянці; гучні розваги, співи й танці.
Вважається, що цей день завершує літо. У народі говорили:
«Іван Пісний прийшов, літо червоне забрав».
З 11 вересня зазвичай починається «бабине літо», яке триває до 22 вересня. З цього приводу існувала приказка:
«З пісного Івана мужик осінь зустрічає, а баба своє літо починає».
Іоанну Хрестителю моляться про позбавлення від головного болю. Молитва цьому святому вважається найсильнішою.

 

Народні прикмети:
—Якщо журавлі на південь полетіли, то зима ранньою буде.
—Гуся побачити в небі – до дощу, лебедя – до снігу.
—Грім гримить – осінь буде теплою.
—Журавлі полетіли – скоро похолодає.
—Шпаки на південь не летять – настало «бабине літо».
—Багато граків – сонячна погода триватиме ще довгий час.

scroll back to top

Додати коментар

 

Захисний код
Оновити

t me

 

Дійові особи

Ігор ТАБУРЕЦЬ

Про роботу на обороноздатність країни

 

 

Олена МОНОВА

Про те, що війна завжди повертається туди, звідки прийшла

 

Марина ДАНИЛЮК-ЯРМОЛАЄВА

 

 

Про суть «мирних угод» в Стамбулі

 

 
 
Політика
Негайного відкриття реєстру декларацій не буде

06 вересня 2023, 17:32

2023 09 06 radaВчора Верховна Рада ухвалила законопроєкт № 9534, яким відновлюється електронне декларування. Однак негайного відкриття реєстру декларацій не буде. За цю правку народні депутати не проголосували.


Економіка
Чого чекати від посівної-2024 та яким буде врожай

19 березня 2024, 17:41

Наприкінці лютого в Україні стартувала посівна кампанія. Станом на початок березня ярими зерновими вже засіяли 68 тис. гектарів у 12 областях


Суспільство
У нашому районі рятувальники ліквідували 2 пожежі житлових будинків

28 березня 2024, 16:27

2024 03 28 pogegЗа минулу добу, 26 березня, на території нашого району рятувальники ліквідували дві пожежі у житлових будинках.


Цікаво
Пацієнт "залізних легень" провів в апараті понад 70 років

28 березня 2024, 17:31

2024 03 28 legeniУ США у віці 78 років помер Пол Александер — один з останніх пацієнтів "залізних легень". Він провів в апараті понад 70 років — BBC.


Афіша
За ініціативи AI HOUSE у Львові відбудеться Generative AI Spring School для ML-спеціалістів

19 березня 2024, 16:35

2024 03 19 gener1Завдяки спільним зусиллям AI HOUSE та Факультету прикладних наук Українського католицького університету у Львові запрацює школа з генеративного штучного інтелекту. Навчальний курс триватиме з 11 по 16 березня.