Наша електронна пошта:
smila.ua@ukr.net
logo
icon-top-follow icon-top-fb

 

Agro robota

 

Стрічка новин

Авторизуватися через соціальні мережі:

 

 

 

Ukraine

 

У боротьбі за волю України найвищу жертву склала уся родина Бандер

140 років тому, 11 грудня 1882 року у місті Стрий на Львівщині народився Андрій Бандера, священник УГКЦ, батько провідника ОУН Степана Бандери.

 


Він закінчив Стрийську гімназію та богословський факультет Львівського університету. Ще з гімназіальних часів член Української народно-демократичної партії, на доручених парафіях провадив активну громадську та просвітню працю. Від початку листопада 1918 року – один з організаторів української влади у Калуському повіті, делегат Української Національної Ради ЗУНР у Станіславі, капелан УГА, учасник боїв на Правобережній Україні проти більшовицьких та денікінських окупантів.
У 1922 році у нього померла дружина і священник самотужки виховував семеро дітей, наймолодшому Богдану було тоді 2 роки, Оксані ще не виповнилось 4, давши їм міцну духовну й національну формацію та добру освіту, при цьому не послабив духовної та просвітницької праці серед селян.
В кінці 1928 року заарештований польською поліцією разом із сином Степаном тільки за те, що відслужив панахиду на могилах УСС в присутности 300 парафіян. Вдруге заарештований із сином Степаном 1930 року за підготовку зустрічі Митрополита А. Шептицького.
На всіх парафіях селяни згадували отця як винятково чуйного та жертовного священника. У будь-яку пору року, навіть негоду й завірюху, на перший поклик поспішав він до потребуючих, долаючи пішки чимало кілометрів, матеріально допомагав нужденним, переважно коштом власної великої родини.
23 травня 1941 разом з доньками Мартою і Оксаною був заарештований як батько «руководителя краковского центра ОУН», 5 днів перебував у Станіславській тюрмі, відтак у Київській.
Ще у 1940 підпільники ОУН декілька разів переконували о. Андрія з родиною переправити до Мюнхена, проте священник свідомо відхиляв усі пропозиції, мотивуючи: «Що буде моїй громаді, то буде зі мною. Не маю релігійного, духовного права і не маю права як патріот український лишати громаду... Розлучити мене з ними можуть тільки наказ моєї церковної влади або насильство ворога, остаточно смерть!». На допитах заявляв, що не є членом ОУН з релігійних мотивів, але відразу додавав, що є симпатиком українських націоналістів. А на суді, коли запитали про дітей відповів: «Я своїм дітям дав належне виховання, прививаючи їм любов до України. Світогляди моїх синів і доньок однакові».
Коли ж о. Андрія запитали чи просить прощення, помилування або щось відповів відмовою.
Розстріляний у Києві 1941. Похований імовірно у Биківні.
У боротьбі за волю України найвищу жертву склала уся родина Бандер:
– Марта-Марія – померла 1982 році на більшовицькій каторзі в Сибіру;
– Оксана та Володимира – багаторічні в’язні московських таборів;
– Богдан – загинув як учасник похідної групи ОУН на півдні України;
– Василь і Олександр – замордовані у німецькому концтаборі Аушвіц;
– Степан – убитий агентом КҐБ.

scroll back to top

Додати коментар

 

Захисний код
Оновити

t me

 

Дійові особи

Ігор ТАБУРЕЦЬ

Про роботу на обороноздатність країни

 

 

Олена МОНОВА

Про те, що війна завжди повертається туди, звідки прийшла

 

Марина ДАНИЛЮК-ЯРМОЛАЄВА

 

 

Про суть «мирних угод» в Стамбулі

 

 
 
Політика
Негайного відкриття реєстру декларацій не буде

06 вересня 2023, 17:32

2023 09 06 radaВчора Верховна Рада ухвалила законопроєкт № 9534, яким відновлюється електронне декларування. Однак негайного відкриття реєстру декларацій не буде. За цю правку народні депутати не проголосували.


Економіка
Чого чекати від посівної-2024 та яким буде врожай

19 березня 2024, 17:41

Наприкінці лютого в Україні стартувала посівна кампанія. Станом на початок березня ярими зерновими вже засіяли 68 тис. гектарів у 12 областях


Суспільство
У нашому районі рятувальники ліквідували 2 пожежі житлових будинків

28 березня 2024, 16:27

2024 03 28 pogegЗа минулу добу, 26 березня, на території нашого району рятувальники ліквідували дві пожежі у житлових будинках.


Цікаво
Пацієнт "залізних легень" провів в апараті понад 70 років

28 березня 2024, 17:31

2024 03 28 legeniУ США у віці 78 років помер Пол Александер — один з останніх пацієнтів "залізних легень". Він провів в апараті понад 70 років — BBC.


Афіша
За ініціативи AI HOUSE у Львові відбудеться Generative AI Spring School для ML-спеціалістів

19 березня 2024, 16:35

2024 03 19 gener1Завдяки спільним зусиллям AI HOUSE та Факультету прикладних наук Українського католицького університету у Львові запрацює школа з генеративного штучного інтелекту. Навчальний курс триватиме з 11 по 16 березня.