Наша електронна пошта:
smila.ua@ukr.net
logo
icon-top-follow icon-top-fb

 

Agro robota

 

Стрічка новин

Авторизуватися через соціальні мережі:

 

 

 

Ukraine

 

Дійові особи

Тут можна помолоти зерно на кам'яних жорнах

Про те, як на Смілянщині цікаво й корисно можна провести вихідні з родиною повідомила у Фейсбук Марія Степчук.
– Нещодавно ми відвідали музей стародавнього побуту та народних ремесел у селі Плескачівці. Мала можливість спробувати, як наші бабусі ткали доріжки, попробувала молоти зерно на кам'яних жорнах, – пише із захопленням від побаченого пані Марія.
За її словами, було цікаво вимірювати ємкість глечика, а він виявився аж на 12 літрів. Його незвичайна форма вводила в оману.

 

2017 02 28 муз1   2017 02 28 муз


– Скільки бачила, а такого ще не бачила. І це все завдячуючи керівнику зеленого туризму Смілянщини – Сергію Тимофієву, – наголошує Марія Степчук.
Додамо, що цей унікальний музей діє у Плескачівці вже кілька років. Аби привабити подорожуючих і підтримати розвиток зеленого туризму в нашому районі Сергій Тимофієв його організував, популяризує і є його директором на громадських засадах.
–Ніде в Україні немає такого, де б точно відтворено було, як жила українська сім’я у XIX на початку XX століть, – розповідає сам пан Сергій. І додає, автентичні експонати для музею він збирав особисто у Плескачівці, Сунках та селі Шевченкове. Тож тепер тут можна побачити городній інвентар, збрую для коней та волів, спробувати самотужки виткати три види полотна — тонке, рушникове та доріжки для долу. Тут також покажуть, як із конопель виготовляли нитки, як їх сукали та заряджали у верстат.
Є в музеї і робоче місце чоботаря — відновлено всі інструменти цього майстра, навіть дерев’яні цвяхи. Тут можна побачити весь процес виготовлення взуття — від заготовки до готових чобіт. У музеї вам покажуть виробництво коліс до воза, ознайомлять з інструментом, яким тоді користувалися — столярним станком, рубанком, дрилем, коловоротом, пилкою лучковою, лобзиком. Все можна взяти до рук і вправно попрацювати. На швейній машинці «Зінгер» пошити полотняну сорочку. Новенький виріб можна попрасувати «вугільною» праскою. Таких прадавніх прасок зібрали аж п’ять.
По цих прасках можна читати історію, адже їх залишили на нашій землі вояки із Австро-Угорщини, Польщі, Німеччини та Румунії.
Є в музеї і скрині, звичайні та з музичним зам¬ком. Цікавою є комора, у якій українські сім’ї зберігали та переробляли збіжжя. Там стоять дерев’яні ваги, гирі, мірки, наповнені гречкою, пшеницею, вівсом. Усе це можна перемолоти, перевіяти, просіяти, замісити та випекти у печі хлібину.
Взагалі у Плескачівському музеї народного побуту ви зможете побачити багато чого цікавого, якщо візьмете родину і відвідаєте його. Бо цей музей, як каже Сергій Тимофієв, «не за шнурочком, він живий».

Людмила ВАНІНА

scroll back to top

Додати коментар

 

Захисний код
Оновити

t me

 

Дійові особи

Ігор ТАБУРЕЦЬ

Про роботу на обороноздатність країни

 

 

Олена МОНОВА

Про те, що війна завжди повертається туди, звідки прийшла

 

Марина ДАНИЛЮК-ЯРМОЛАЄВА

 

 

Про суть «мирних угод» в Стамбулі

 

 
 
Політика
Негайного відкриття реєстру декларацій не буде

06 вересня 2023, 17:32

2023 09 06 radaВчора Верховна Рада ухвалила законопроєкт № 9534, яким відновлюється електронне декларування. Однак негайного відкриття реєстру декларацій не буде. За цю правку народні депутати не проголосували.


Економіка
Чого чекати від посівної-2024 та яким буде врожай

19 березня 2024, 17:41

Наприкінці лютого в Україні стартувала посівна кампанія. Станом на початок березня ярими зерновими вже засіяли 68 тис. гектарів у 12 областях


Суспільство
Система безоплатної правничої допомоги шукає волонтерів та параюристів

29 березня 2024, 12:29

2024 03 29 volontЯкщо ви прагнете допомагати вразливим категоріям населення і маєте трохи вільного часу, запрошують приєднатися до проєкту «Волонтер БПД»


Цікаво
Пацієнт "залізних легень" провів в апараті понад 70 років

28 березня 2024, 17:31

2024 03 28 legeniУ США у віці 78 років помер Пол Александер — один з останніх пацієнтів "залізних легень". Він провів в апараті понад 70 років — BBC.


Афіша
За ініціативи AI HOUSE у Львові відбудеться Generative AI Spring School для ML-спеціалістів

19 березня 2024, 16:35

2024 03 19 gener1Завдяки спільним зусиллям AI HOUSE та Факультету прикладних наук Українського католицького університету у Львові запрацює школа з генеративного штучного інтелекту. Навчальний курс триватиме з 11 по 16 березня.