Наша електронна пошта:
smila.ua@ukr.net
logo
icon-top-follow icon-top-fb

 

Agro robota

 

Стрічка новин

Авторизуватися через соціальні мережі:

 

 

 

Ukraine

 

Дійові особи

У Смілі є вулиця названа на честь "українського Нострадамуса"

Вулиця і провулок імені Юрія Дрогобича знаходяться у приватному секторі на межі мікрорайонвв РПЗ і Богдана. Їх колишня назва Суворова.

 


4 лютого - День пам'яті "українського Нострадамуса" ЮРІЯ ДРОГОБИЧА (КОТЕРМАКА), вченого та освітянина доби Відродження, астронома, доктора медицини та фіолософії, ректора Болонського університету. Також він відомий як перший виходець з українських земель, який видав друком свою книгу.

До ХХ ст. його справжнє ім'я та національність були невідомі, натомість його знали як Джорджо да Леополі (лат. Georgius Drohobicz de Russia), себто Юрій зі Львова. Тепер ми знаємо, що при народженні його ім'я було Юрій Донат-Котермак і він народився у 1450 у Дрогобичі в сім'ї солевара.
Освіту почав при церкві св.Юра, потім навчався в Яґеллонському університет і у Кракові, де здобув наукові ступені бакалавра (1470) і магістра (1473). Згодом вивчав медицину та вільні мистецтва в Болонському університеті, де став доктором філософії (бл. 1478) і медицини (бл. 1482). Тоді ж він почав викладацьку діяльність, читав лекції з астрономії у Болоньї з 1478 р. Причому отримував за них подвійну платню — 200 лір, що засвідчувало його неабиякі здібності.
В 1481 р. Юрій Дрогобич вже був ректором найстарішого в Європі Болонського університету, в історію якого він увійшов як Джорджо да Леополі. Згодом був професором Яґеллонського університету (з 1487 р.) та віце-канцлером Істрополітанської академії у Братиславі. Також він мав чин королівського лікаря.

7 лютого 1483 року у Римі вийшла його книга «Прогностична оцінка поточного 1483 року» (Iudicium pronosticon Anni MCCCCLXXX III) - перша відома друкована книга, написана українцем. Крім астрологічних прогнозів, тут були викладені відомості з географії, астрономії, метеорології, філософії. Цікаво, що автор подав визначені ним координати Вільнюса (Вільно), Дрогобича, Львова та низки міст Італії й Німеччини, а також певною мірою ознайомив європейців з країнами Східної Європи. Зокрема, у розділі «про становище Польщі» він підкреслює, що Львів і Дрогобич належать не до Польщі, а до Русі, під якою розуміє «Руське Королівство» — колишні володіння галицько-волинського короля Данила.

Деякі твори Юрія Дрогобича дійшли до нас у вигляді копій. Так, у Парижі збереглися копії двох астрологічних трактатів Юрія Дрогобича, а в Баварській бібліотеці в Мюнхені — його прогноз на 1478 рік, переписаний німецьким гуманістом Г.Шеделем.
Серед найвідоміших студентів Юрія Дрогобича був майбутній видатний астроном Миколай Коперник.

Помер Юрій Дрогобич у м. Кракові 4 лютого 1494 року.

Його іменем названі вулиці у Дрогобичі, Львові, Калуші, Краматорську, Смілі, одна з дрогобицьких шкіл, 17 курінь УПЮ та мандрівне радіо «Радіо Котермак». Також йому присвячена історична повість Ярослава Ісаєвича «Юрій Дрогобич»(1994) та «Безмежна доля» Имира Ельника (2014). В
2011 році на фасаді Болонського університету було відкрито меморіальну дошку Юрію Дрогобичу.

 

На фото - пам'ятник вченому у Дрогобичі.

Історичні відомості від Diaspora.ua

scroll back to top

Коментарі  

Максим Сорочан
0 #1 Максим Сорочан 08.02.2023, 23:01
Гарна стаття!
Дякую, що попередній склад топонімічної комісії підтримав мою пропозицію назвати вул. ім. Юрія Дрогобича, а депутати проголосували за перейменування.
Цитата

Додати коментар

 

Захисний код
Оновити

t me

 

Дійові особи

Ігор ТАБУРЕЦЬ

Про роботу на обороноздатність країни

 

 

Олена МОНОВА

Про те, що війна завжди повертається туди, звідки прийшла

 

Марина ДАНИЛЮК-ЯРМОЛАЄВА

 

 

Про суть «мирних угод» в Стамбулі

 

 
 
Політика
Негайного відкриття реєстру декларацій не буде

06 вересня 2023, 17:32

2023 09 06 radaВчора Верховна Рада ухвалила законопроєкт № 9534, яким відновлюється електронне декларування. Однак негайного відкриття реєстру декларацій не буде. За цю правку народні депутати не проголосували.


Економіка
Чого чекати від посівної-2024 та яким буде врожай

19 березня 2024, 17:41

Наприкінці лютого в Україні стартувала посівна кампанія. Станом на початок березня ярими зерновими вже засіяли 68 тис. гектарів у 12 областях


Суспільство
Смілянська міська лікарня потребує донорів для поповнення банку крові

29 березня 2024, 10:33

2024 03 29 donorНа сайті Смілянської міської ради опублікували потребу у донорах крові


Цікаво
Пацієнт "залізних легень" провів в апараті понад 70 років

28 березня 2024, 17:31

2024 03 28 legeniУ США у віці 78 років помер Пол Александер — один з останніх пацієнтів "залізних легень". Він провів в апараті понад 70 років — BBC.


Афіша
За ініціативи AI HOUSE у Львові відбудеться Generative AI Spring School для ML-спеціалістів

19 березня 2024, 16:35

2024 03 19 gener1Завдяки спільним зусиллям AI HOUSE та Факультету прикладних наук Українського католицького університету у Львові запрацює школа з генеративного штучного інтелекту. Навчальний курс триватиме з 11 по 16 березня.