Наша електронна пошта:
smila.ua@ukr.net
logo
icon-top-follow icon-top-fb

 

Agro robota

 

Стрічка новин

Авторизуватися через соціальні мережі:

 

 

 

Ukraine

 

Політика

Робота з перейменування вулиць Сміли продовжується

Члени топонімічної комісії на своєму черговому засіданні обговорили ще ряд вулиць та провулків із переліку визначених до перейменування.

 


По деяким із цих топонімів досі точаться дискусії. Десь треба ще уточнення від фахівців: чи милозвучна назва, чи вживається таке слово саме в українській мові, яке смислове значення тієї чи іншої запропонованої назви.
До своєї роботи, твердить голова комісії з питань найменування (перейменування) вулиць Лариса Петрушевець вони під[одять грунтовно і виважено. На чергове засідання запросили і представників мешканців вулиць Сміли, що брали участь у громадському обговоренні. Хотіли почути ще раз аргументи, чому люди не погоджуються на назву, запропоновану членами топонімічної комісії.
Із усіх запрошених на засідання з'явились лише делегати від вулиць Герцена та Крилова. Решта - проігнорували. Їх чекають на наступні засідання комісії. Бо, як зазначила Лариса Петрушевець, все ж прагнуть чути думку громади і вести з ними конструктивний діалог.
У своїй роботі члени топонімічної комісії чітко керуються концепцією топонімічної політики міста, що була прийнята ще у 2015-2016 роках. Тож прагнуть повертати історичні назви вулиць міста, закарбовувати імена видатних смілян та визначні події в історії міста, а також зробити топонімами Сміли імена науковців, письменників, історичних постатей загальноукраїнського маштабу.
І тут без просвітницької роботи серед містян не обійтись. Бо часто-густо люди, на жаль, дуже примітивно дивляться на процес перейменування вулиці. "Просто не хочемо", або "це буде коштувати грошей - не хочемо витрачатись" (хоча фахівці вже не раз пояснювали, що ніяких витрат мешканець вулиці не несе у разі зміни її назви), або "ми не знаємо хто це такий, чого його ім'ям будуть вулицю називати" і багато подібних реплік.
Коментуючи небажання мешканців вулиці Герцена перейменувати її на честь Михайла Драй-Хмари, один із членів топонімічної комісії Олександр Вівчарик зазначив: "Це видатний український науковець, літературознавець, перекладач, поет. Його фізично знищили російські завойовники на початку 20 століття. А зараз ми просто хочемо знищити пам'ять про цю людину вже в незалежній Україні, до якої він прагнув і про яку мріяв. Його земляки не хочуть, щоб називали на його честь вулицю. То чим це відрізняєть?"
Тож члени топонімічної комісії готові далі спілкуватись з містянами. Адже доля міста - це спільна відповідальність.
Загалом під час свого чергового засіданні топонімічна комісія розглянула13 назв вулиць і провулків. У результаті обговорення та голосування, члени комісії прийняли рішення перейменувати такі вулиці, враховуючи пропозицію мешканців:
- вулицю та провулок Крилова на вулицю Кожевну та Кожевний;
- вулицю та провулок Доватора на вулицю Загреблянську та Загреблянський;
- провулок Курчатова на провулок Гірський.
Щодо перейменування ще 5 вулиць члени комісії проголосували за топоніми, запропоновані раніше комісією як нові назви:
- вулицю Кударя на вулицю Залізничну;
- вулицю Герцена на вулицю Михайла Драй-Хмари;
- провулок Амурський на провулок Локомотивний;
- вулицю Курчатова на вулицю Будківську;
- вулицю Жигулівську на вулицю Костянтина Махачека.

Нагадаємо, що минулого місяця 45 вулиць Сміли вже отримали нові назви.

scroll back to top

Додати коментар

 

Захисний код
Оновити

t me

 

Дійові особи

Ігор ТАБУРЕЦЬ

Про роботу на обороноздатність країни

 

 

Олена МОНОВА

Про те, що війна завжди повертається туди, звідки прийшла

 

Марина ДАНИЛЮК-ЯРМОЛАЄВА

 

 

Про суть «мирних угод» в Стамбулі

 

 
 
Політика
Негайного відкриття реєстру декларацій не буде

06 вересня 2023, 17:32

2023 09 06 radaВчора Верховна Рада ухвалила законопроєкт № 9534, яким відновлюється електронне декларування. Однак негайного відкриття реєстру декларацій не буде. За цю правку народні депутати не проголосували.


Економіка
Чого чекати від посівної-2024 та яким буде врожай

19 березня 2024, 17:41

Наприкінці лютого в Україні стартувала посівна кампанія. Станом на початок березня ярими зерновими вже засіяли 68 тис. гектарів у 12 областях


Суспільство
У нашому районі рятувальники ліквідували 2 пожежі житлових будинків

28 березня 2024, 16:27

2024 03 28 pogegЗа минулу добу, 26 березня, на території нашого району рятувальники ліквідували дві пожежі у житлових будинках.


Цікаво
Пацієнт "залізних легень" провів в апараті понад 70 років

28 березня 2024, 17:31

2024 03 28 legeniУ США у віці 78 років помер Пол Александер — один з останніх пацієнтів "залізних легень". Він провів в апараті понад 70 років — BBC.


Афіша
За ініціативи AI HOUSE у Львові відбудеться Generative AI Spring School для ML-спеціалістів

19 березня 2024, 16:35

2024 03 19 gener1Завдяки спільним зусиллям AI HOUSE та Факультету прикладних наук Українського католицького університету у Львові запрацює школа з генеративного штучного інтелекту. Навчальний курс триватиме з 11 по 16 березня.