Наша електронна пошта:
smila.ua@ukr.net
logo
icon-top-follow icon-top-fb

 

Agro robota

 

Стрічка новин

Авторизуватися через соціальні мережі:

 

 

 

Ukraine

 

Політика

Вшанували пам’ять відомого архітектора Владислава Городецького. До його 160-річчя

160 років від дня народження відомого архітектора Владислава Городецького, етнічного поляка, який жив і працював в Україні, зокрема і в нашому краї, відзначила польська громада Черкащини в особі Польського культурного центру імені Кароля Шимановського.

 


Активісти польської спільноти нашого краю, повідомляє «Сity-news», вшанували пам’ять великого зодчого, зібравшись у центрі Черкас біля пам’ятного знаку Владислава Городецького, який встановлений на фасаді приміщення колишньої жіночої гімназії. Знак містить текст українською і польською мовами.
Кошти на створення та встановлення цього пам’ятного знаку самотужки зібрала польська громада Черкащини. А розмістили його на цій будівлі, що безсумніву є окрасою Черкас не випадково, бо її на початку минулого століття на замовлення черкаської думи спроєктував Владислав Городецький. Він особисто контролював процес будівництва і був присутній на відкритті приміщення гімназії у 1905 році. І хоч творчий спадок архітектора і в Україні і на Черкащині немалий, але так сталось, що це один з небагатьох будинків Городецького в нашому краї, щодо яких документально доведено факт авторства цього знаного і шанованого українсько-польського архітектора.
Голова Польського культурного центру імені Кароля Шимановського Геннадій Лінєвич звернуся до учасників з промовою, у якій докладно розповів про біографію Владислава Городецького, його зв’язки з Черкащиною.
«На Черкащині збереглись будинки, споруджені за проектами Владислава Городецького. В Умані це приміщення гімназії, а у селі Мошни – єдиний відомий дерев’яний будинок, що його спроєктував Владислав Городецький. Два роки тому польська громада Черкащини з дозволу міської влади встановила у Черкасах цей пам’ятний знак на будівлі Городецького, у якій вже багато років працює міський Центр дитячої та юнацької творчості. Кошти на створення та встановлення пам’ятного знаку зібрала польська громада краю. Нам, етнічним полякам дуже приємно, що архітектурні витвори Владислава Городецького, його творчий спадок продовжує жити і служити людям», – сказав Геннадій Лінєвич.
Він же розповів, наскільки цей пам’ятний знак важливий для етнічних поляків області.
«Ми вже традиційно, щонайменше кілька разів на рік збираємось біля цього знаку: 3 січня в день смерті архітектора, 2 травня на День полонії, 4 червня на день народження Владислава Городецького, торік ми тут збирались перед Народними читаннями, і, так само традиційно на День незалежності Польщі 11 листопада», – підкреслив лідер польської громади Черкащини.
Цього разу представники польської спільноти краю вшанували пам’ять архітектора зі світовим ім’ям, вклонились пам’ятному знаку, поклавши до нього квіти у стрічках польських національних кольорів.

scroll back to top

Додати коментар

 

Захисний код
Оновити

t me

 

Дійові особи

Ігор ТАБУРЕЦЬ

Про роботу на обороноздатність країни

 

 

Олена МОНОВА

Про те, що війна завжди повертається туди, звідки прийшла

 

Марина ДАНИЛЮК-ЯРМОЛАЄВА

 

 

Про суть «мирних угод» в Стамбулі

 

 
 
Політика
Негайного відкриття реєстру декларацій не буде

06 вересня 2023, 17:32

2023 09 06 radaВчора Верховна Рада ухвалила законопроєкт № 9534, яким відновлюється електронне декларування. Однак негайного відкриття реєстру декларацій не буде. За цю правку народні депутати не проголосували.


Економіка
Чого чекати від посівної-2024 та яким буде врожай

19 березня 2024, 17:41

Наприкінці лютого в Україні стартувала посівна кампанія. Станом на початок березня ярими зерновими вже засіяли 68 тис. гектарів у 12 областях


Суспільство
На сесії міської ради виділили по 2 мільйони постраждалим у Гречківці

29 березня 2024, 13:25

2024 03 29 sesНа порядок денний 78-ої сесії Смілянської міської ради було винесене 131 питання.
Перше рішення, яке отримало підтримку депутатів, стосувалося дострокового припинення повноважень депутата міської ради Ярослава Березаня за його особистою заявою.


Цікаво
Пацієнт "залізних легень" провів в апараті понад 70 років

28 березня 2024, 17:31

2024 03 28 legeniУ США у віці 78 років помер Пол Александер — один з останніх пацієнтів "залізних легень". Він провів в апараті понад 70 років — BBC.


Афіша
За ініціативи AI HOUSE у Львові відбудеться Generative AI Spring School для ML-спеціалістів

19 березня 2024, 16:35

2024 03 19 gener1Завдяки спільним зусиллям AI HOUSE та Факультету прикладних наук Українського католицького університету у Львові запрацює школа з генеративного штучного інтелекту. Навчальний курс триватиме з 11 по 16 березня.