Наша електронна пошта:
smila.ua@ukr.net
logo
icon-top-follow icon-top-fb

 

Agro robota

 

Стрічка новин

Авторизуватися через соціальні мережі:

 

 

 

Ukraine

 

Політика

Бібліотекарка з Тальнівщини створює унікальні картини із зерна

Насіння і крупи – здавалося б, як з цього можна зробити витвір мистецтва. «Дуже легко, треба лише мати трішки терпіння, зусиль і фантазії», – стверджує жителька Легедзиного, що на Тальнівщині, Галина Мифодюк.

 


Як повідомляють «Вісті Черкащини», вона займається рукоділлям та створює унікальні картини, на яких цвітуть соняхи і ромашки, маки і волошки, колоски й калина, оживають різні казкові герої. І вся ця краса – зі звичайного збіжжя.
Галина Володимирівна ще з дитинства робила аплікації з листя, квітів, обклеювала картини. За фахом вона агроном, проте вже 35 років працює бібліотекарем в селі. Розповідає, що почала займатись таким незвичним мистецтвом більше восьми років тому: «Коли їздили на творчі виставки, чомусь всі привозили вишивки, звичайні малюнки. А я спробувала оформити картину з насіння. Спочатку дивилась ескізи в інтернеті, а потім придумувала все сама. Це неважко – вийшов у село, а там така гарна природа: квіти, трави, поле, ліс… От вам і картина. Людям сподобались мої роботи, для них це було щось нове. Всі підходили, дивились, любувались, дивувалися. Відтоді я цю справу не покидаю і дуже люблю», – захоплено розповідає жінка.
Майстриня зізнається, аби створити таку картину треба мати неабияке терпіння та наполегливість. Слід скрупульозно одну за одною викладати насінинку до насінинки. Якщо не вдається одразу помістити на потрібне місце, треба акуратно підправляти. Це займає багато часу, але задоволення, яке отримуєш після закінчення роботи, не зрівняти ні з чим.
«Збираю квасолю, кукурудзу, насіння дині, кавуна, гарбуза та багато іншого. Потім мию його, висушую і фарбую. Використовую звичайну акрилову фарбу. Проте зараз насіння таке різнобарвне, що й фарби не треба. Викладаю все на скло, для прикріплення фрагментів використовую клей, готовий виріб покриваю лаком. Буває, що починаю оформляти картину не знаючи, що це буде. Вже в ході роботи саме все вимальовується, навіть і не придумаєш так. Дуже люблю польові квіти: соняхи, що нагадують маленькі сонечка, ромашки, волошки, які символізують ніжність. Тому в мене багато картин з квітковими композиціями. Люди запитують: «Як ти все встигаєш у селі?». Звичайно, зазначає пані Галина, є і господарство, і городи, але, коли сідаю за роботу, забуваю всі негаразди і відпочиваю душею. Ввечері, в годин десять-одинадцять, телевізор ввімкну, слухаю його і насолоджуюсь новою роботою, – каже Галина Мифодюк.
В сільській бібліотеці Галина Володимирівна створила гурток «Лісовичок», де займається аплікацією з дітками різного віку. Каже, що ходить на нього близько 20-и дітей, серед них є і хлопці. Були й з Києва, Черкас, Умані, що відпочивали у Легедзиному. З гордістю розповідає про діток, які беруть участь в різних конкурсах і отримують призові місця.
«Три роки тому зайняли перше місце в обласному конкурсі «Збережемо первоцвіти». В цьому році взяли призове місце у Всеукраїнському конкурсі «Незалежна і єдина – наша рідна Україна», брали участь в конкурсі, який проводили в Національній бібліотеці України для дітей, але, на жаль, не вдалось перемогти. Долучалися до багатьох виставок, майстер-класів, – продовжує майстриня. – Працювати з дітьми – одне задоволення. Разом ми придумуємо щось нове, цікаве. Їм більше подобається робити аплікації різних героїв: козу-дерезу, Червону шапочку, жар-птицю. Ми не тільки займаємось рукоділлям, а й разом вивчаємо нове насіння. Буває, що діти приносять якесь екзотичне. Це дозволяє не зациклюватись на чомусь одному, а разом із дітьми вчитися самій, удосконалюватись. Всі вироби ми фотографуємо і зберігаємо в нашому альбомі. Цікаво ж буде подивитись через кілька років. Разом з тим, дітки, перебуваючи у бібліотеці, починають цікавитись книгами. Коли втомлюємось, робимо різні вікторини, загадки до визначних днів чи ювілеїв письменників, поетів. Ось так і вчимося паралельно.
Галина Володимирівна бідкається, що бібліотека в селі опалюється частково, а займатись рукоділлям в пуховиках і шубах зовсім не зручно. Тому з настанням холодів доведеться призупинити гурток аж до весни.
«Хочеться, щоб звернули увагу на нашу бібліотеку, щоб було тепло і комфортно, а діти ходити будуть», – каже жінка.
Зараз на рахунку майстрині близько 100 виробів. Є оздоблені ложки, олівці, ручки, вази, писанки, реставровані старі глечики. Частину своїх робіт Галина Володимирівна подарувала рідним та знайомим, багато залишила в різних бібліотеках, деякі зберігаються в Черкаському краєзнавчому музеї. Жінка проводить майстер-класи не тільки для дітей, а й запрошує усіх бажаючих.
«Найбільша моя мрія – зробити з насіння велику картину з пейзажем українського села: хати, мальви, стежки, річка. Найближчим часом я планую цю мрію втілити у життя», – підсумовує Галина Мифодюк.

scroll back to top

Додати коментар

 

Захисний код
Оновити

t me

 

Дійові особи

Ігор ТАБУРЕЦЬ

Про роботу на обороноздатність країни

 

 

Олена МОНОВА

Про те, що війна завжди повертається туди, звідки прийшла

 

Марина ДАНИЛЮК-ЯРМОЛАЄВА

 

 

Про суть «мирних угод» в Стамбулі

 

 
 
Політика
Негайного відкриття реєстру декларацій не буде

06 вересня 2023, 17:32

2023 09 06 radaВчора Верховна Рада ухвалила законопроєкт № 9534, яким відновлюється електронне декларування. Однак негайного відкриття реєстру декларацій не буде. За цю правку народні депутати не проголосували.


Економіка
Чого чекати від посівної-2024 та яким буде врожай

19 березня 2024, 17:41

Наприкінці лютого в Україні стартувала посівна кампанія. Станом на початок березня ярими зерновими вже засіяли 68 тис. гектарів у 12 областях


Суспільство
У нашому районі рятувальники ліквідували 2 пожежі житлових будинків

28 березня 2024, 16:27

2024 03 28 pogegЗа минулу добу, 26 березня, на території нашого району рятувальники ліквідували дві пожежі у житлових будинках.


Цікаво
У прямому ефірі можна спостерігати за життям лелек Грицька та Одарки

18 березня 2024, 17:38

2024 03 18 lelekaНа Полтавщині знову запустили цілодобовий стрім з гнізда лелек. У прямому ефірі на YouTube можна спостерігати за життям лелек, яких звуть Грицько й Одарка.


Афіша
За ініціативи AI HOUSE у Львові відбудеться Generative AI Spring School для ML-спеціалістів

19 березня 2024, 16:35

2024 03 19 gener1Завдяки спільним зусиллям AI HOUSE та Факультету прикладних наук Українського католицького університету у Львові запрацює школа з генеративного штучного інтелекту. Навчальний курс триватиме з 11 по 16 березня.