Наша електронна пошта:
smila.ua@ukr.net
logo
icon-top-follow icon-top-fb

 

Agro robota

 

Стрічка новин

Авторизуватися через соціальні мережі:

 

 

 

Ukraine

 

Суспільство

Громадська рада виступила проти підвищення податку на нерухомість у Смілі

 

Як ми вже повідомляли, у нашому місті з 1 січня 2022 року хочуть підвищити ставки податків на нерухомість та комерційну нерухомість. Орієнтовно, на нерухомість – ставка податку буде 0,5%, на комерційну нерухомість – 0,25%.
Ці рішення вже були обговорені на депутатських комісіях, залишилося їх проголосувати на сесії міської ради. І на минулій сесії це б уже проголосували, просто виявилося, що була неповністю дотримана процедура підготовки. Тому, скоріше за все, це питання таки проголосують на наступній сесії міської ради, яка запланована на 28 травня.
Питання підвищення податку на нерухомість викликало жваве обговорення серед жителів Сміли, тому члени громадської ради на чолі з головою Євгенією Гладир вирішили запросити до себе на нараду представників влади, щоб ті пояснили, що це таке відбувається у нашому місті.
Представник фінуправління сказав, що все чудово розписано у податковому кодексі, він вже втомився все пояснювати, все є на сайті міської ради… Добре, що на засіданні був присутній перший заступник міського голови Олександр Лисенко, який адекватно все роз’яснив.
Влада повинна наповнювати бюджет міста. Потрібно розвивати наше місто, один із способів це зробити – підвищити податки.
Розпорядженням міського голови створено тимчасову робочу групу, яка розглянула підвищення всіх податків і можливі шляхи наповнення бюджету. Смілянам пропонується заплатити податок на нерухомість, якщо є «зайві, надлишкові» квадратні метри житла.

 


Тобто, якщо квартира має площу 60 квадратних метрів на одного власника, то таке житло не оподатковується. І далі по пропорції: якщо 120 квадратних метрів на двох власників – теж не оподатковується, 180 кв м на трьох – теж без податку.
А от все, що більше 60 кв м на одного власника – оподатковується. Наприклад, якщо є квартира площею 70 квадратних метри, то за зайві 10 квадратів доведеться заплатити податок.
І так само на житлові будинки. 120 метрів квадратних житлового будинку – не оподатковується. За все, що 120 – доведеться заплатити податок раз на рік. Якщо це сараї, якійсь нежитлові прибудови – вони не оподатковуються.
Вислухавши ініціативи від представників влади, члени громадської ради почали ставити свої запитання. Як бути одинокому пенсіонеру, який живе у квартирі 70 кв м, ледве оплачує комуналку і не здатний заплатити ще й цей податок? Скільки таких людей у Смілі? Чи можна зробити пільги для одиноких та малозабезпечених?
На це була відповідь – нехай пенсіонер продає чи міняє квартиру на менше житло, яке може оплатити. Додаткових пільг не буде, бо немає такого закону. Місто повинне наповнювати бюджет.
Активну участь у дискусії взяв підприємець Андрій Черничко. Він запитав: скільки смілян мають більше житло і будуть оподатковуватись та скільки коштів отримає бюджет після збільшення цього податку? Конкретних відповідей не було. Кількість таких жителів влада не знає, бо немає належної бази документів. Отримані податки в бюджет будуть мізерними, їх все одно не вистачить для розвитку Сміли.
Тож навіщо приймати такий податок? Податок на розкіш та більше житло для Сміли неприйнятний, у нас тут мало олігархів. В основному звичайні люди живуть, яким буде дорого платити податок ще й за це, – продовжував Андрій Черничко. І його підтримали інші представники ради.
Хоча представники влади переконані, що якраз простих жителів цей податок не стосується, а заплатити більше доведеться багатшим…
Зрештою, члени громадської ради вирішили письмово звернутися до депутатів міської ради з проханням переглянути розмір податку та зменшити його. Окрім того, що громадська рада напише звернення, було вирішено, що члени громадської ради прийдуть на постійну бюджетну комісію 18 травня та поспілкуються з депутатами.
Якщо члени громадської ради хочуть відмінити або повпливати на рішення депутатів, їм треба встигнути це зробити до 18 травня.

scroll back to top

Додати коментар

 

Захисний код
Оновити

t me

 

Дійові особи

Ігор ТАБУРЕЦЬ

Про роботу на обороноздатність країни

 

 

Олена МОНОВА

Про те, що війна завжди повертається туди, звідки прийшла

 

Марина ДАНИЛЮК-ЯРМОЛАЄВА

 

 

Про суть «мирних угод» в Стамбулі

 

 
 
Політика
Негайного відкриття реєстру декларацій не буде

06 вересня 2023, 17:32

2023 09 06 radaВчора Верховна Рада ухвалила законопроєкт № 9534, яким відновлюється електронне декларування. Однак негайного відкриття реєстру декларацій не буде. За цю правку народні депутати не проголосували.


Економіка
Чого чекати від посівної-2024 та яким буде врожай

19 березня 2024, 17:41

Наприкінці лютого в Україні стартувала посівна кампанія. Станом на початок березня ярими зерновими вже засіяли 68 тис. гектарів у 12 областях


Суспільство
У нашому районі рятувальники ліквідували 2 пожежі житлових будинків

28 березня 2024, 16:27

2024 03 28 pogegЗа минулу добу, 26 березня, на території нашого району рятувальники ліквідували дві пожежі у житлових будинках.


Цікаво
Пацієнт "залізних легень" провів в апараті понад 70 років

28 березня 2024, 17:31

2024 03 28 legeniУ США у віці 78 років помер Пол Александер — один з останніх пацієнтів "залізних легень". Він провів в апараті понад 70 років — BBC.


Афіша
За ініціативи AI HOUSE у Львові відбудеться Generative AI Spring School для ML-спеціалістів

19 березня 2024, 16:35

2024 03 19 gener1Завдяки спільним зусиллям AI HOUSE та Факультету прикладних наук Українського католицького університету у Львові запрацює школа з генеративного штучного інтелекту. Навчальний курс триватиме з 11 по 16 березня.