Наша електронна пошта:
smila.ua@ukr.net
logo
icon-top-follow icon-top-fb

 

Agro robota

 

Стрічка новин

Авторизуватися через соціальні мережі:

 

 

 

Ukraine

 

Відео

Сьогодні – День пам'яті Героїв Крут

29 січня в Україні відзначається річниця бою під Крутами, який для українського народу став символом героїзму та самопожертви молодого покоління в боротьбі за незалежність.
Завдяки звитязі та сміливості українських воїнів ворожий наступ більшовиків на Київ було зупинено на декілька днів. У цей час відбувалися переговори між Українською Народною Республікою і країнами Четверного союзу.

 

2023 01 29 Kruti1


9 лютого 1918 року Брестський мирний договір було підписано. Він означав визнання самостійної Української Народної Республіки суб’єктом міжнародних відносин.
Вже понад сто років бій під Крутами живе у національній пам’яті українців, не сходячи з вуст істориків, політиків, публіцистів, мемуаристів, поетів. Відомий публіцист Іван Дзюба писав: “Жертовний подвиг когорти юнаків мав величезне й невмируще морально-політичне та символічне значення. Він засвідчив невгасимість поривання до свободи, до ствердження національного буття України, - попри весь трагізм боротьби…. Він став викликом юнацького ідеалізму – духові зневіри і байдужості. Він продовжив традицію лицарства і заповів її майбутнім молодим поколінням. Без прикладу Крут, без пам’яті про Крути не було б ні ідеалізму патріотичної галицької молоді 20-30-х років, ні Української Повстанської Армії, ні поезії Василя Симоненка, ні жертовного подвигу Василя Стуса та його друзів, ні “революції на асфальті””….

 


Сміливість та жертовність учасників бою зробила їх прикладом для майбутніх поколінь захисників української землі. Бій під Крутами став боєм за майбутнє України!

Сьогодні у всіх Українських Храмах Світу буде відправлено панахиди на спомин світлих душ Героїв України-Крутянців ! Їхня слава "не вмре, не загине".

З Крутами повʼязана й історія нашого краю: у селі Старосілля Городищенського району, за переказами старожилів, далекого 1918 року було поховано трьох поранених юнаків, учасників бою під Крутами, яких віз із київського лазарету батько одного з них.
Додому він їх не довіз. Вони померли по дорозі й були поховані у Старосіллі. Наразі на їхніх могилах встановлені хрести.

 

 

"Неправда про Крути:
1."Це чергова поразка".
Насправді українські військові виконали поставлене перед ними завдання і затримали наступ переважаючих сил ворога. При цьому завдали йому значних втрат.
Політичне керівництво скористалося затримкою більшовицького наступу на Київ і встигло підписати Брестський договір, який став міжнародним визнання УНР і основою отримання військової допомоги.
2. "Нещасні діти, яких послали на смерть".
Насправді серед 520 українських учасників бою крім юнаків (це не про вік, а про курсантів військових шкіл), були офіцери та вояки армії УНР (зокрема Вільного козацтва та Січових стрільців).
А щодо "нещасних, яких послали" - такий підхід принижує героїв Крут ("Карпатської Січі", УПА, Небесної сотні, нинішньої війни). Вони були не безвольними вівцями, які йшли на забій. Їх жертва - свідома, і в цьому її найбільша цінність. Не обкрадаймо їх посмертно, не змарновуймо їх подвигу. Так, їх загибель є трагедією, але водночас - перемогою.", - Володимир В'ятрович, український історик, публіцист, політик, громадський діяч.

 

Фото з Інтернету.
Мурал в Києві, присвячений Героям Крут.
Автори: художник Андрій Пальваль і арт-група Kailas-V.

scroll back to top

Додати коментар

 

Захисний код
Оновити

t me

 

Дійові особи

Ігор ТАБУРЕЦЬ

Про роботу на обороноздатність країни

 

 

Олена МОНОВА

Про те, що війна завжди повертається туди, звідки прийшла

 

Марина ДАНИЛЮК-ЯРМОЛАЄВА

 

 

Про суть «мирних угод» в Стамбулі

 

 
 
Політика
Негайного відкриття реєстру декларацій не буде

06 вересня 2023, 17:32

2023 09 06 radaВчора Верховна Рада ухвалила законопроєкт № 9534, яким відновлюється електронне декларування. Однак негайного відкриття реєстру декларацій не буде. За цю правку народні депутати не проголосували.


Економіка
Чого чекати від посівної-2024 та яким буде врожай

19 березня 2024, 17:41

Наприкінці лютого в Україні стартувала посівна кампанія. Станом на початок березня ярими зерновими вже засіяли 68 тис. гектарів у 12 областях


Суспільство
Смілянська міська лікарня потребує донорів для поповнення банку крові

29 березня 2024, 10:33

2024 03 29 donorНа сайті Смілянської міської ради опублікували потребу у донорах крові


Цікаво
Пацієнт "залізних легень" провів в апараті понад 70 років

28 березня 2024, 17:31

2024 03 28 legeniУ США у віці 78 років помер Пол Александер — один з останніх пацієнтів "залізних легень". Він провів в апараті понад 70 років — BBC.


Афіша
За ініціативи AI HOUSE у Львові відбудеться Generative AI Spring School для ML-спеціалістів

19 березня 2024, 16:35

2024 03 19 gener1Завдяки спільним зусиллям AI HOUSE та Факультету прикладних наук Українського католицького університету у Львові запрацює школа з генеративного штучного інтелекту. Навчальний курс триватиме з 11 по 16 березня.