Наша електронна пошта:
smila.ua@ukr.net
logo
icon-top-follow icon-top-fb

 

Agro robota

 

Стрічка новин

Авторизуватися через соціальні мережі:

 

 

 

Ukraine

 

Відео

Обласна рада підтримала клопотання про перейменування Ватутіного

На сесії обласної ради депутати ухвалили рішення про клопотання перед Верховною Радою України про перейменування міста Ватутіне на Багачеве.
Яке повідомляють в облраді, попередньо ця ініціатива пройшла громадські обговорення і підтримується Ватутінською міською радою.
Крім цього, було надіслано звернення до Українського Інституту національної пам’яті, Інституту історії України Національної академії наук України, Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру щодо доцільності перейменування міста, за результатами розгляду яких отримано експертні висновки.
Остаточне рішення в цьому питанні має ухвалити Верховна Рада України.
Нагадаємо, що кілька місяців тому у Маріїнському парку Києва демонтували пам’ятник радянському воєначальнику генералу Миколі Ватутіну, на честь якого і було названо місто в нашій області.
Хто ж такий Микола Ватутін? Це радянський воєначальник, генерал армії, Герой Радянського Союзу. Один із 4-х командувачів радянськими фронтами, що загинули у роки Другої світової війни. Ватутін брав активну участь у війні проти залишків армії УНР, повстанців Холодного Яру.
"Прославився" невмілим і вбивчим керівництво військами, яке призводило до величезних втрат серед особового складу.
"Під час битви за Дніпро, участь у якій брав Перший Український фронт, очолюваний Ватутіним, до бойових дій масово залучали "чорну піхоту" – нашвидкуруч мобілізованих, ненавчених та неспоряджених українських чоловіків, яких кидали на загибель під час форсування ріки восени 1943 року. Однак і тисячі добре вишколених бійців повітряно-десантних військ загинули під час невдало спланованої Букринської десантної операції. … На Букринському плацдармі та в боях за Київ загинуло близько 647 тисяч бійців. Інші дослідники називають меншу цифру – 400 тисяч. Сталося це протягом півторамісячних боїв", – зазначають в Українському інституті національної пам’яті.
УІНЦ також констатує, що похорон генерала в 1944 році, був найбільшим у воєнний час у СРСР – прощання тривало три дні, поховано його було поблизу будівлі Верховної Ради УРСР в Маріїнському парку. Згодом тут було споруджено помпезний надмогильний пам’ятник. Все це заклало передумови культу "героїчного генерала Ватутіна", який розквітнув у 1960-х роках паралельно з міфом про "Велику Перемогу", зазначають в УІНЦ.
Документальну правду про поранення, лікування та смерть генерала Ватутіна можна прочитати тут: https://www.istpravda.com.ua

 

 

scroll back to top

Додати коментар

 

Захисний код
Оновити

t me

 

Дійові особи

Ігор ТАБУРЕЦЬ

Про роботу на обороноздатність країни

 

 

Олена МОНОВА

Про те, що війна завжди повертається туди, звідки прийшла

 

Марина ДАНИЛЮК-ЯРМОЛАЄВА

 

 

Про суть «мирних угод» в Стамбулі

 

 
 
Політика
Негайного відкриття реєстру декларацій не буде

06 вересня 2023, 17:32

2023 09 06 radaВчора Верховна Рада ухвалила законопроєкт № 9534, яким відновлюється електронне декларування. Однак негайного відкриття реєстру декларацій не буде. За цю правку народні депутати не проголосували.


Економіка
Чого чекати від посівної-2024 та яким буде врожай

19 березня 2024, 17:41

Наприкінці лютого в Україні стартувала посівна кампанія. Станом на початок березня ярими зерновими вже засіяли 68 тис. гектарів у 12 областях


Суспільство
У нашому районі рятувальники ліквідували 2 пожежі житлових будинків

28 березня 2024, 16:27

2024 03 28 pogegЗа минулу добу, 26 березня, на території нашого району рятувальники ліквідували дві пожежі у житлових будинках.


Цікаво
У прямому ефірі можна спостерігати за життям лелек Грицька та Одарки

18 березня 2024, 17:38

2024 03 18 lelekaНа Полтавщині знову запустили цілодобовий стрім з гнізда лелек. У прямому ефірі на YouTube можна спостерігати за життям лелек, яких звуть Грицько й Одарка.


Афіша
За ініціативи AI HOUSE у Львові відбудеться Generative AI Spring School для ML-спеціалістів

19 березня 2024, 16:35

2024 03 19 gener1Завдяки спільним зусиллям AI HOUSE та Факультету прикладних наук Українського католицького університету у Львові запрацює школа з генеративного штучного інтелекту. Навчальний курс триватиме з 11 по 16 березня.