Наша електронна пошта:
smila.ua@ukr.net
logo
icon-top-follow icon-top-fb

 

Agro robota

 

Стрічка новин

Авторизуватися через соціальні мережі:

 

 

 

Ukraine

 

Афіша

Карл ВОЛОХ

блогер


Про те, чому справжні радянські ветерани Другої світової про війну мовчали


–Загальним місцем у патріотичному українському середовищі стала теза «справжні радянські ветерани Другої світової про війну мовчали» (можу це підтвердити на прикладах своїх покійних уже батька, дядька та кількох інших родичів та знайомих). При цьому, за замовчуванням вважається, що це, в першу чергу, через скромність.
Та це не лише не єдина, а й не основна причина.
1. Думаю, головною був сором, причому, в різних аспектах. В першу чергу тому, що німці воювали незрівнянно ліпше. Червона армія перемагала тільки за кратної числової переваги й кратної ж кількості жертв (те, що Астаф‘єв називав «закидали німців трупами наших солдатів»). Пишатися такого роду перемогою порядній людині досить проблематично.
2. Приниження. Жити роки з відчуттям, що до тебе, бійця, ставляться не як до людини, а як до функції й будь-якої миті за найменшої потреби готові пожертвувати твоїм життям чи здоров‘ям - навряд чи таке сповнює порядну людину гордістю чи вдячності до рідної держави, влади та командування (як і бажання цим пишатися).
3. Розчарування. Роками чути, який ти героїчний визволитель від фашизму, знати, що тисячі разів ризикував життям - і відчувати, що не звільнив навіть самого себе, бо живеш у рабстві, безправності та страху.
4. Ніяковість - через пафосні описи війни пропагандою. Тато завжди казав, що найгірше для нього там була необхідність мало не щодня зранку до вечора рити окопи. Розумієте? Не сидіти під обстрілами, не йти в атаку, не мінувати й розміновувати поля (він був сапером), а каторжна праця на завжди голодний шлунок.
5. Відчуття провини. Я чув це лише натяками і всього раз чи два в житті, але точно знаю, що у Відні, де закінчив війну, він жив у якійсь австрійській сім‘ї, аби захистити їх від безчинств інших «асвабадітєлєй». Навіть при тому, що його власна сім‘я була повністю знищена нацистами, він не вважав нормальним те, що червоноармійці творили з мирними людьми в Європі.
6. Страх. Як всі радянські люди, розповідати правду тато боявся навіть власним дітям. А брехати надто суперечило його натурі. Тому й мовчав.
Як і мільйони інших радянських солдатів.

Із допису у ФБ.

scroll back to top

Додати коментар

 

Захисний код
Оновити

t me

 

Дійові особи

Ігор ТАБУРЕЦЬ

Про роботу на обороноздатність країни

 

 

Олена МОНОВА

Про те, що війна завжди повертається туди, звідки прийшла

 

Марина ДАНИЛЮК-ЯРМОЛАЄВА

 

 

Про суть «мирних угод» в Стамбулі

 

 
 
Політика
Негайного відкриття реєстру декларацій не буде

06 вересня 2023, 17:32

2023 09 06 radaВчора Верховна Рада ухвалила законопроєкт № 9534, яким відновлюється електронне декларування. Однак негайного відкриття реєстру декларацій не буде. За цю правку народні депутати не проголосували.


Економіка
Чого чекати від посівної-2024 та яким буде врожай

19 березня 2024, 17:41

Наприкінці лютого в Україні стартувала посівна кампанія. Станом на початок березня ярими зерновими вже засіяли 68 тис. гектарів у 12 областях


Суспільство
В обласному кардіоцентрі відремонтують операційну

28 березня 2024, 15:30

2024 03 28 operПід час пленарного засідання 23-ї сесії депутати підтримали рішення про надання обласному кардіологічному центру дозволу на ремонт операційної на відкритому серці. Проєкт реалізовуватимуть за кошти центру та обласного бюджету.


Цікаво
У прямому ефірі можна спостерігати за життям лелек Грицька та Одарки

18 березня 2024, 17:38

2024 03 18 lelekaНа Полтавщині знову запустили цілодобовий стрім з гнізда лелек. У прямому ефірі на YouTube можна спостерігати за життям лелек, яких звуть Грицько й Одарка.


Афіша
За ініціативи AI HOUSE у Львові відбудеться Generative AI Spring School для ML-спеціалістів

19 березня 2024, 16:35

2024 03 19 gener1Завдяки спільним зусиллям AI HOUSE та Факультету прикладних наук Українського католицького університету у Львові запрацює школа з генеративного штучного інтелекту. Навчальний курс триватиме з 11 по 16 березня.