Наша електронна пошта:
smila.ua@ukr.net
logo
icon-top-follow icon-top-fb

 

Agro robota

 

Стрічка новин

Авторизуватися через соціальні мережі:

 

 

 

Ukraine

 

Економіка

6 січня, 217 років тому, народився граф Олексій Бобринський

Граф Олексій Олексійович Бобринський був родоначальником сім’ї, котра залишила добрий слід у Смілі. Наше місто й тепер використовує будівлі, зведені коштом родини Бобринських. Серед них – дві школи, технікум харчової промисловості, корпуси цукрового та машинобудівного заводів, лікарня, залізнична станція. В пам’ять про графа у Смілі є бульвар Бобринського.

 

Новонародженого сповили бобровим хутром
–У нашому музеї є постійно діюча виставка, присвячена родині графа Бобринського. Відвідувачі, котрі приходять, нею цікавляться особливо, – розповідає директор Смілянського краєзнавчого музею Надія Вілєндко.
В музеї кажуть, що Бобринські з’явилися на Смілянщині у 1838 році. На той час місто Сміла разом з навколишніми селами– Яблунівкою, Гречківкою, Будками, Балаклеям, Старосіллям – були власністю фрейліни імператриці Марії Федорівни – Софії Олексан¬дрівни Самойлової, котра сімнадцятирічною вийшла заміж за графа Олексія Олексійовича Бобринського. Сам Олексій Олексійович був онуком імператриці Катерини II та її фаворита Григорія Орлова.
Взагалі історія родини графів Бобринських є незвичайно цікавою. У 1762 році імператриця Катерина II таємно народила позашлюбного сина. Хлопчика назвали Олексієм. Батьком немовляти був фаворит цариці – Григорій Орлов. Цікаво, що після народження малюка пови¬вальна бабка обгорнула його бобровим хутром. Звідти й пішло прізвище майбутнього графа – Бобринський. Пізніше на родовому гербі графа з’явилося зображення бобра і девіз: "Богові слава, життя тобі!". Кажуть, що цими словами Катерина II благословила новонародженого сина – майбутнього родоначальника династії графів Бобринських. Все життя імператриця стежила за вихованням своєї позашлюбної дитини. А на 13-річчя Олексія подарувала йому маєток у Тульській губернії.
Олексій Григорович Бобринський успішно закін¬чив кадетський корпус. По¬дорожував Європою. Там він і закохався в Анну Унгерн-Штернберг. Через три роки щасливі молоді повінчалися. Павло I, наступник Катерини, подарував своєму братові титул графа і чин генерал-майора. А 6 січня 1800 року в Олексія Григоровича та його дружини Анни народився первісток, якого теж назвали Олексієм і який започаткував смілянську гілку цієї родини.

 

Цукровий завод у Смілу перевозили волами
Олексій Олексійович Бобринський у молоді літа служив в гусарському полку. Його дружиною стала Софія Самойлова. Вона була рідкісної люб'язності і спокійної вдачі. У сім’ї виховували трьох синів – Володимира, Льва та Олександра.
«В особі Олексія Олексійовича поєднується блискуча освіченість, висока культура, уроджене вільнодумство, неприхований патріотизм, талант і невичерпний дух дослідника. Він – людина захоплень, завжди благородних і чистих», – такий відгук про графа залишив в історії поет, князь Петро В’яземський. І недарма. Адже саме граф Бобринський одним із перших у Росії зацікавився цукровою промисловістю. Він вивчав технологію вирощування цукрового буряка та його переробку у французів та бельгійців, захоплювався фізичними і хімічними дослідами, вдо¬сконаленнями в галузі меха¬ніки. Граф був членом 11 науко¬вих товариств, членом Ради міністра фінан¬сів, автором ідеї бу¬дівництва залізниці. Він – фундатор компанії, котра будувала залізницю між Петербургом і Царським Селом. Також граф входив до комітету з будівництва залізниці від Мо¬скви до Петербурга. Олексій Бобринський публікував статті стосовно стратегії розвитку промисло¬вої та торгової політики. Він винайшов нову конструкцію плуга: на Всесвітній виставці в Пари¬жі її відзначили медаллю. Граф Бобринський захоплюється фотографією та квітами. За свої фотознімки одержував дипломи на виставках в Європі. А ще написав книгу про вирощування квітів і вивів власний сорт троянд.
У відставку Олексій Олексійович пішов у чині ротмістра і перебрався в Михайлівське під Тулою. У цьому родовому маєтку граф почав серйозно займатися цукроварінням. Його турбувало те, що цукор в Росію завозили з Європи, що ціна його була високою. Тож Олексій Олексійович самотужки освоїв технологію виготовлення цукру з буряків. Він не шкодував коштів на дослідження. І збудував у Михайлівському цукровий завод. Та морози не дали бурякам визріти. Тож граф вирішує перевезти завод у тепліші краї – в містечко Смілу Київської губернії. Доставляли обладнання на волах та конях.

 

«Не забувайте, що я працюю не для себе, а для Вітчизни».
«Коли Бобринські переїхали жити в Смілу, тут усе невпізнанно мінялося. З графською родиною починається розвиток не тільки самого міста, а й усього Черкаського повіту. Зокрема, у 1838 році Олексій Бобринський зводить у Смілі цукровий і пивоварний заводи, а ще будує механічні майстерні, де виготовляє обладнання для цукроварень та сільського господарства», – розповідає директор Смілянського краєзнавчого музею Надія Вілєндко. Заради успіху своєї справи граф не шкодує витрат. Спочатку Смілянський маєток Бобринських нараховував 18000 десятин землі. Але згодом граф докупив ще 2750 десятин Грушківського маєтку у Давидових і 9600 десятин Капітанівського маєтку в Лопухіних. Загалом за наступні десять років граф будує на Смілянщині чотири цукрових заводи, зводить механічний завод та головний завод з переробки цукру-піску на рафінад. Для роботи на цукрових заводах Бобринський переселяє до міста селян з Орловської, Смоленської, Тульської, Могильовської, Харківської і Саратовської губерній. Завдяки цьому населення Сміли збільшується вдвічі. На обладнання для цукрових підприємств він витрачає 434 тисячі карбованців сріблом. В той час заводи графа за потужністю встановлених там парових машин перевершували підприємства Москви. Там працювало 2500 робітників. Сам граф не соромився ставати до верстата, як простий працівник. Щорічно його цукрові заводи виготовляли продукції на 1 млн. крб. А на споживчий ринок йшло 250000 пудів цукру, що вплинуло на зниження ціни.
У Смілі граф будує лікарню на 100 ліжок. Цей медичний заклад був найбільшим у Черкаському повіті. Люди лікувалися там безкоштовно: щороку для цього граф виділяв 10 тисяч карбованців сріблом. Для заводчан він також зводив їдальні, школи, лазні. Усі витрати з утримання громадських установ брав на себе. Між тим графиня Бобринська засновувала в Смілі навіть театр.
Капітали графа Бобринського, його далекоглядність та підприємливість відчутно змінили життя провінційної Сміли. Граф сприяє відкриттю у Смілі складів обладнання для цукрової промисловості французької фірми "Де-рон і Кайль". Це допомагає розбудові цукрових заводів не тільки на Смілянщині, але і по всій Київській губернії. І коли його запитують, для чого все це йому треба, граф Бобринський відповідає: «Не забувайте про те, що я працюю не для себе, а для Вітчизни».

 

Горіхова алея графа й досі милує око
Своїм коштом Олексій Олексійович будує в Смілі Покровську церкву, відкриває парафіяльну школу при рафінадному заводі, прокладає на дорогах міста брущатку, встановлює вуличні гасові ліхтарі, садить дерева. До речі, саме на Смілянщині граф починає захоплюватися ще й лісівництвом, вкладаючи гроші в охорону та відновлення Черкаського бору. Запроваджує 60-річний оборот рубки дерев. Організовує штучні посадки дуба та хвойних порід дерев. А ліси на його землях нагадують парки. І донині на Смілянщині милує око алея горіха чорного, посадженого графом Бобринським. Кажуть, він особливо гордився нею. Тож завжди привозив на горіхову алею своїх гостей та прогулювався з ними спеціально викладеним брущатим тротуаром.
На жаль, у 1866 році в сім’ю Бобринських приходить біда – помирає графиня Софія Олександрівна. А через два роки –4 жовтня 1868 року – не стає і Олексія Олексійовича. Після поховання графа в Олександро-Невській Лаврі Санкт-Петербурга Смілянським маєтком опікуються його сини –спочатку Володимир Олексійович, а пізніше Лев Олексійович. У Смілі брати продовжують добру справу, розпочату батьком. Вони не шкодують коштів і далі облаштовують місто – відкривають бібліотеку, технічні класи для технологів-цукроварів. На заводах встановлюють восьмигодинний робочий день. Для службовців будують квартири з усіма зручностями. У сільському господарстві збільшують посіви цукрового буряка, застосовують мінеральні добрива та хімічні засоби. На рафі-надному заводі відкривають центральну телефонну станцію. Застосовують новий метод відбілювання рафінаду, ефективну технологію сушіння його гарячим повітрям. Будуть чоловічу та жіночу гімназії. Телефонізують усі заводи, головну контору та лікарню. У маєтках Бобринських їхнім коштом діє 37 навчальних закладів. Тільки в Смілі нараховується їхні 23 фабрики та заводи.
Після 1912 року маєток переходить до племінника Лева Олексійовича – Георгія Олександровича. Це останній володар Сміли. Він також вніс свій вклад у розквіт міста, зокрема, добудував лікарню, в якій ще у ту пору було 22 корпуси, електричне освітлення, водонапірна башта та каналізація.
–Нащадки Бобринських нині розкидані по світу, але до Сміли приїжджали граф Борис Бобринський з дружиною, які живуть у Франції, та Петро Бобринський, який мешкає в на дві столиці – в Києві і Парижі, – підсумовує Надія Вілєндко.

Людмила ВАНІНА

 

2017 01 09 граф   2017 01 09 Бобринський

 

На знімках: таким був Олексій Олексійович Бобринський, коли мешкав у Смілі, із працівниками Смілянського цукрового заводу в 1912 році сфотографувався його син –Лев Олексійович (із ціпком в центрі).

ФОТО з архіву Смілянського краєзнавчого музею.

scroll back to top

Додати коментар

 

Захисний код
Оновити

t me

 

Дійові особи

Ігор ТАБУРЕЦЬ

Про роботу на обороноздатність країни

 

 

Олена МОНОВА

Про те, що війна завжди повертається туди, звідки прийшла

 

Марина ДАНИЛЮК-ЯРМОЛАЄВА

 

 

Про суть «мирних угод» в Стамбулі

 

 
 
Політика
Негайного відкриття реєстру декларацій не буде

06 вересня 2023, 17:32

2023 09 06 radaВчора Верховна Рада ухвалила законопроєкт № 9534, яким відновлюється електронне декларування. Однак негайного відкриття реєстру декларацій не буде. За цю правку народні депутати не проголосували.


Економіка
Чого чекати від посівної-2024 та яким буде врожай

19 березня 2024, 17:41

Наприкінці лютого в Україні стартувала посівна кампанія. Станом на початок березня ярими зерновими вже засіяли 68 тис. гектарів у 12 областях


Суспільство
У нашому районі рятувальники ліквідували 2 пожежі житлових будинків

28 березня 2024, 16:27

2024 03 28 pogegЗа минулу добу, 26 березня, на території нашого району рятувальники ліквідували дві пожежі у житлових будинках.


Цікаво
Пацієнт "залізних легень" провів в апараті понад 70 років

28 березня 2024, 17:31

2024 03 28 legeniУ США у віці 78 років помер Пол Александер — один з останніх пацієнтів "залізних легень". Він провів в апараті понад 70 років — BBC.


Афіша
За ініціативи AI HOUSE у Львові відбудеться Generative AI Spring School для ML-спеціалістів

19 березня 2024, 16:35

2024 03 19 gener1Завдяки спільним зусиллям AI HOUSE та Факультету прикладних наук Українського католицького університету у Львові запрацює школа з генеративного штучного інтелекту. Навчальний курс триватиме з 11 по 16 березня.