Наша електронна пошта:
smila.ua@ukr.net
logo
icon-top-follow icon-top-fb

 

Agro robota

 

Стрічка новин

Авторизуватися через соціальні мережі:

 

 

 

Ukraine

 

Економіка

У селі Плескачівці, поблизу Жаботина…

У квітні 1768 року «Коліївщина», як дикий звір, піднялася на диби і покотилася правобережною Україною, спалюючи на своєму шляху все ненависне, що так довго принижувало і знущалося над українцями.
А передувало цим вікопомним подіям те, що влада короля Польщі Станіслава Понятовського хиталася у протиріччях із заможною шляхтою, тодішніми олігархами. Для підтримки Станіслава Московія і ввела свої війська до Польщі, щоб підтримати королівську владу. Король, відчуваючи слабкість свого становища в державі , і щоб його посилити та заручитися підтримкою української шляхти, дає згоду на рівноправне сповідування українцями католицизму, унії та православ’я.
Цей вчинок шалено обурив представників Барської конфедерації, яка приймає рішення про недовіру королю. Представники конфедерації роз’їхалися збирати прихильників. До Смілянської фортеці вони завітали, щоб з’ясувати кого підтримає смілянська влада. Коменданта Вонжа на місці не виявилося, а його дружина, обізнана в безчинствах польської шляхти на «окраїні», впускати представників заколоту відмовилася. Розлючені «барчани» вирішують їхати до Жаботинської фортеці, скориставшись чистими наказними грамотами маршала Пулавського. Вони заповнюють їх з наказом полковнику Тембровському, коменданту фортеці, вийти в похід і приборкати збунтовану Смілу. Смілянську фортецю атакували «з ходу», атака була відбита. Тоді Волинецький, один з барчан, наказує узяти членів сімей захисників фортеці, які мешкали поза її стінами, і поставити їх перед нападниками, щоб змусити смілян відчинити ворота. Але й друга спроба виявилася невдалою.
Саме в цей час, так звана київська девізія, рухалася до Холодного Яру. Підкоривши Смілянську фортецю, девізія зайшла у Жаботин. Там і почалися розправи над православними. «Гайдамацька січ» миттєво відреагувала і нападників було знищено. Це можна визнати початком повстання. Але Йосип Шелест повертає гайдамаків до Мотронинського лісу, які прагнули помсти польській шляхті за приниження. Та Шелест чомусь чекав, стримуючи народний гнів, і нічим не пояснював свого рішення. Приблизно 22 квітня 1768 року, під час суперечок про початок повстання, «січовик» Кіндрат Лусконіг вбиває його за нерішучість.
Можливо, саме в той час «жаботинці» зайшли до Холодного Яру. Тож сили повстанців суттєво збільшилися, з’явився Максим Залізняк, який і очолив повстання. Тим часом ченці Мотронинського монастиря освятили зброю, яку виготовили у Поташиному яру, і селяни нею озброїлися.
У селі Плескачівці, поблизу Жаботина, в той рік дислокувався військовий підрозділ польських жовнірів. Це були регулярні війська Речі Посполитої. Коли повстанці увірвалися до Жаботина, то польська шляхта і євреї - орендарі повтікали саме в Плескачів ку, під захист регулярних військ. Останні, почувши з якою люттю селяни знищили «київську» девізію, сховали цінності у криниці і пішли на Умань
Цікаво, що у 2002р. до Плескачівки заїхала невідома польська експедиція. Її члени огородили місце тодішньої дислокації цього підрозділу, і, нікого з місцевих не підпускаючи, провели масштабні розкопки. Після завершення робіт усе було завантажено у два вантажних авто і вивезено у невідомому напрямку. Для маскування масштабів робіт були пориті ями глибиною до чотирьох метрів. Лише навесні 2012 року під час досліджень ми наштовхнулися на справжню шахту, яка відкрилася внаслідок наста, який згнив і обвалився. Глибина шахти сягала приблизно10-12м. та діаметром близько 4 метрів.

 

2017 02 25 кол1 2017 02 25 кол


Скажіть, у якій ще державі резиденти іншої країни можуть так господарювати? Як бачимо, у просторі нічого не змінюється, зміняються лише методи.

Сергій Тимофієв, краєзнавець

scroll back to top

Додати коментар

 

Захисний код
Оновити

t me

 

Дійові особи

Ігор ТАБУРЕЦЬ

Про роботу на обороноздатність країни

 

 

Олена МОНОВА

Про те, що війна завжди повертається туди, звідки прийшла

 

Марина ДАНИЛЮК-ЯРМОЛАЄВА

 

 

Про суть «мирних угод» в Стамбулі

 

 
 
Політика
Негайного відкриття реєстру декларацій не буде

06 вересня 2023, 17:32

2023 09 06 radaВчора Верховна Рада ухвалила законопроєкт № 9534, яким відновлюється електронне декларування. Однак негайного відкриття реєстру декларацій не буде. За цю правку народні депутати не проголосували.


Економіка
Чого чекати від посівної-2024 та яким буде врожай

19 березня 2024, 17:41

Наприкінці лютого в Україні стартувала посівна кампанія. Станом на початок березня ярими зерновими вже засіяли 68 тис. гектарів у 12 областях


Суспільство
У нашому районі рятувальники ліквідували 2 пожежі житлових будинків

28 березня 2024, 16:27

2024 03 28 pogegЗа минулу добу, 26 березня, на території нашого району рятувальники ліквідували дві пожежі у житлових будинках.


Цікаво
Пацієнт "залізних легень" провів в апараті понад 70 років

28 березня 2024, 17:31

2024 03 28 legeniУ США у віці 78 років помер Пол Александер — один з останніх пацієнтів "залізних легень". Він провів в апараті понад 70 років — BBC.


Афіша
За ініціативи AI HOUSE у Львові відбудеться Generative AI Spring School для ML-спеціалістів

19 березня 2024, 16:35

2024 03 19 gener1Завдяки спільним зусиллям AI HOUSE та Факультету прикладних наук Українського католицького університету у Львові запрацює школа з генеративного штучного інтелекту. Навчальний курс триватиме з 11 по 16 березня.