Наша електронна пошта:
smila.ua@ukr.net
logo
icon-top-follow icon-top-fb

 

Agro robota

 

Стрічка новин

Авторизуватися через соціальні мережі:

 

 

 

Ukraine

 

Цікаво

Соломкою можна навіть вишивати

 

Вишивка соломкою-зникаюче мистецтво родини Лашків з міста Кам'янця-Подільського.
«Соломкою не вишивають, нею потрібно думати», – вважає Наталія Лашко. Мама і син створюють з такого незвичного для мистецтва матеріалу дивовижні роботи і навіть шедеври. Роботи завжди привертають увагу, дивують, змушують роздивлятися досконалі вигини кожного стібка.

 


В усьому світі нараховується усього троє майстрів, які опанували техніку вишивки соломкою, а в Україні-Наталія та її син Ілля-єдині. Їх роботи виставляються в музеях по всьому світу, а також знаходяться в приватних колекціях. Ілля є наймолодшим митцем, який вишиває соломкою. Виконання однієї роботи може зайняти від декількох місяців до року наполегливої скрупульозної праці. Майстер заздалегіть повинен уявити, як ляже кожен стібок, як створити необхідний об'єм, де використати аплікацію, а де плетіння.

 


В одній із старовинних книжок Наталія наштовхнулась на цікавий факт-раніше солома використовувалася з метою імітації вишивки золотом. На початку 80-х авторка сформувала власну оригінальну техніку. Матеріал для роботи родина вирощує власноруч-сіють жито, пшеницю, овес, але найкраще працювати з рослинами, які насіялись самі.
Цікаво, що солома різних рослин відрізняється за кольором: жито має холодніші відтінки, пшениця-дещо рожевий колір, а ось дикий овес-вівсюк має найтепліший, золотистий відтінок. На перший погляд може здатись, що вишивка соломкою досить крихка, але це не так.

 


Про свою унікальну техніку вишивання Наталя говорить: " Соломка-це пластичний матеріал. Працювати з нею складно і одночасно приємно. Усі картини вишиті соломкою існують в одному екземплярі. Ні одну роботу повторити не вдасться".
У давнину соломкою навіть вишивали одяг священнослужителів. Така вишивка не тільки схожа на золото, але й напрочуд гарно носиться. Майстриня ніколи не боялася експерементувати, тому кожна робота-це прояв багатогранності її рукотворного таланту.

 

Олена Рі

 

Із допису у ФБ

scroll back to top

Додати коментар

 

Захисний код
Оновити

t me

 

Дійові особи

Ігор ТАБУРЕЦЬ

Про роботу на обороноздатність країни

 

 

Олена МОНОВА

Про те, що війна завжди повертається туди, звідки прийшла

 

Марина ДАНИЛЮК-ЯРМОЛАЄВА

 

 

Про суть «мирних угод» в Стамбулі

 

 
 
Політика
Негайного відкриття реєстру декларацій не буде

06 вересня 2023, 17:32

2023 09 06 radaВчора Верховна Рада ухвалила законопроєкт № 9534, яким відновлюється електронне декларування. Однак негайного відкриття реєстру декларацій не буде. За цю правку народні депутати не проголосували.


Економіка
Чого чекати від посівної-2024 та яким буде врожай

19 березня 2024, 17:41

Наприкінці лютого в Україні стартувала посівна кампанія. Станом на початок березня ярими зерновими вже засіяли 68 тис. гектарів у 12 областях


Суспільство
У нашому районі рятувальники ліквідували 2 пожежі житлових будинків

28 березня 2024, 16:27

2024 03 28 pogegЗа минулу добу, 26 березня, на території нашого району рятувальники ліквідували дві пожежі у житлових будинках.


Цікаво
Пацієнт "залізних легень" провів в апараті понад 70 років

28 березня 2024, 17:31

2024 03 28 legeniУ США у віці 78 років помер Пол Александер — один з останніх пацієнтів "залізних легень". Він провів в апараті понад 70 років — BBC.


Афіша
За ініціативи AI HOUSE у Львові відбудеться Generative AI Spring School для ML-спеціалістів

19 березня 2024, 16:35

2024 03 19 gener1Завдяки спільним зусиллям AI HOUSE та Факультету прикладних наук Українського католицького університету у Львові запрацює школа з генеративного штучного інтелекту. Навчальний курс триватиме з 11 по 16 березня.