Наша електронна пошта:
smila.ua@ukr.net
logo
icon-top-follow icon-top-fb

 

Agro robota

 

Стрічка новин

Авторизуватися через соціальні мережі:

 

 

 

Ukraine

 

Цікаво

Що страшніше: наслідки після COVID-19 чи побічні ефекти від вакцини?

 

2 ключові причини, чому деякі українці досі не вакциновані – це страх, що вакцини від COVID-19 нібито недостатньо неперевірені та є можливість побічних реакцій на вакцину.

Через те, що вакцини від коронавірусу SARS-CoV-2 подекуди викликають легкі та помірні побічні ефекти, багато людей досі бояться робити щеплення від COVID-19 та вважають, що краще ризикнути захворіти на коронавірусну хворобу, ніж ризикнути отримати ускладнення внаслідок вакцинації.

Але чи насправді ризики від вакцинації співставні з ризиками від самої хвороби?

Як контролюється безпечність вакцин
До того, як отримати дозвіл на використання, усі вакцини підлягають дуже суворому тестуванню та перевіркам на безпеку. У клінічних дослідженнях беруть участь тисячі, а подекуди й десятки тисяч людей, тому на цьому етапі можна виявити найпоширеніші реакції та зробити висновки, що вакцина безпечна.

Як зазначає ВООЗ, клінічні дослідження вакцин зазвичай проводяться в три фази:

- введення вакцини невеликому числу добровольців, щоб оцінити її безпеку,
- потім вакцина вводиться сотням добровольців для подальшої оцінки її безпеки і здатності генерувати імунну реакцію,
- наостанок вакцина вводиться тисячам добровольців, і проводиться порівняння з аналогічною групою людей, які не отримали вакцину, але отримали продукт порівняння, щоби визначити ефективність препарату і вивчити безпеку з-поміж більшої групи людей.
Раніше весь цей процес був послідовним, тому і займав багато років. Зараз, завдяки безпрецедентним фінансовим інвестиціям та науковому співробітництву, деякі етапи наукових досліджень і розробок здійснювали паралельно.

При цьому дотримувались строгих клінічних стандартів. Тому прискорена розробка безпечних вакцин і стала можливою.

Смерть від Covid-19 чи від вакцини: що вірогідніше?
Про небезпеку хвороби напротивагу вакцинації говорять прості цифри. Понад 56 тисяч людей померли від ковіду – більш ніж 500 осіб гинули щодня під час минулої хвилі.

За майже 7 місяців кампанії з вакцинації в Україні Державний експертний центр МОЗ отримав 103 повідомлення про летальні випадки.

У жодному з вже розслідуваних 80 випадків немає доведеного зв’язку з вакцинацією. Це були випадкові події, які співпали в часі з проведеним щепленням, а причинно-наслідковий зв’язок з вакцинацією відсутній.

Щодо решти 23 повідомлень триває розслідування.

 

Серцево-судинні захворювання та нервова система – ризик для здоров’я в разі хвороби чи щеплення

Тромби
Частота утворення тромбів як при важкому, так і при легкому перебігу COVID-19 значно вища, ніж після щеплення.

Метааналіз 102 досліджень на 64 000 пацієнтах показав, що частота венозних тромбоемболій (тобто закупорок вен), пов’язаних з COVID-19, становила 14,7%, легеневої тромбоемболії – 7,8%, тромбозу глибоких вен ніг – 11,2%.

В людей, які потрапили до реанімації, ці показники були вищими. Так частота венозних тромбоемболій становила 23,2%.

А після щеплення вакциною AstraZeneca в дуже рідкісних випадках можуть виникати тромбози церебрального венозного синуса, тобто венозних протоків головного мозку, та мезентеріальних судин, тобто тих, які кровопостачають органи черевної порожнини.

Станом на червень 2021 року підраховано, що тромбоз може статися після щеплення вакциною AstraZeneca приблизно в однієї людини з 50 тис. у віці до 50 років (вірогідність 0,002%) та в однієї людини на 100 тис. осіб віком від 50 років (вірогідність 0,001%).

В той же час від тромбозу у світі щодня помирає близько 1 600 людей, а за рік понад 10 мільйонів смертей у світі пов’язані саме з венозним тромбоемболізмом.

Проблеми із серцем
Нещодавнє британське дослідження показує, що близько 50% людей, госпіталізованих з важким перебігом COVID-19, матимуть проблеми з серцем навіть через місяці після одужання.

А дослідження, опубліковане в липні минулого року, свідчить про те, що навіть люди, які хворіли на легку форму COVID-19, можуть отримати ускладнення у вигляді серцевих хвороб.

МРТ-дослідження серця 100 громадян Німеччини, які одужали від COVID-19, виявило, що 78 з них мали проблеми з серцем, зокрема 60 мали міокардит.

Тобто навіть якщо ви перенесете COVID-19 у легкій формі, хвороба може завдати серйозної шкоди серцю.

Після щеплення мРНК-вакцинами були зареєстровані дуже рідкісні випадки міокардиту (запалення серцевого м’яза) та перикардиту (запалення зовнішньої оболонки серця).

В Європі частота таких випадків після щеплення вакциною Comirnaty від Pfizer-BioNTech становила 0,00016%, після щеплення вакциною Moderna – 0,00019%.

Запалення серцевого м’яза чи його оболонки траплялося переважно у молодих чоловіків. Більшість випадків були легкими та проходили за кілька днів.

П'ять випадків були летальними. Це були люди похилого віку або люди із супутніми захворюваннями.

Нервова система: синдром Гієна-Барре
Сама коронавірусна хвороба пов'язана з багатьма неврологічними ускладненнями, серед яких є і надзвичайно рідкісний нервовий розлад – синдром Гієна-Барре.

За даними дослідження на 136 746 пацієнтів з COVID-19, ця хвороба розвивається у 15 зі 100 тис. інфікованих коронавірусом, тобто у 0,015% випадків.

У вересні 2021 року Європейське агентство з лікарських засобів додало синдром Гієна-Барре як можливий побічний ефект вакцини проти коронавірусу AstraZeneca після того, як було зареєстровано 833 випадки цієї хвороби на 592 млн доз вакцини, які були введені у світі до 31 липня 2021 року.

Це означає, що шанси отримати цю хворобу після щеплення вакциною AstraZeneca мають 14 людей на 1 млн (0,0014%).

У більшості випадків виникнення цього захворювання після вакцинації усі симптоми вдалося повністю вилікувати. Хворі на ковід мають у 10 разів вищу ймовірність отримати це ускладнення у порівнянні з часом після вакцинації, а також можуть цей синдром не пережити взагалі.

Що таке "довгий ковід" і як тут зарадить щеплення
Крім того, COVID-19 може залишити по собі цілий ряд короткочасних або постійних наслідків, так званий "довгий ковід" або постковід.

Багато людей, які важко перенесли хворобу на COVID-19, протягом тривалого часу або на все життя отримують проблеми з серцево-судинною системою, легенями, нирками, шкірою та мозком.

Ускладненням після коронавірусної хвороби можуть стати й аутоімунні стани, які трапляються, коли ваша імунна система помилково атакує здорові клітини вашого тіла, викликаючи запалення, набряк або пошкодження тканин в уражених частинах тіла.

Навіть ті, хто хворів легко чи безсимптомно, можуть відчувати симптоми, які триватимуть тижні або місяці після хвороби, зокрема утруднене дихання або задишку, швидку втомлюваність, труднощі з концентрацією уваги, кашель, біль у грудях або животі, головний біль, біль у суглобах або м’язах, відчуття поколювання та оніміння в кінцівках, діарею, проблеми зі сном, лихоманку, запаморочення тощо.

Підіб’ємо підсумки. Вакцинація чи хвороба?
Тож шанси отримати одну з серйозних реакцій на вакцину від COVID-19 набагато нижчі, ніж шанс бути укушеним акулою, коли ви йдете на пляж, потрапити під машину, коли ви перейдете вулицю, або загинути в авіакатастрофі. І все ж люди постійно ходять на пляж, переходять вулицю і подорожують літаками.

З іншого боку, загроза від COVID-19 є абсолютно реальною. Станом 29 вересня, у світі понад 233 мільйони підтверджених випадків COVID-19, а 4,7 мільйона офіційно підтверджених померлих внаслідок цієї хвороби.

У 2020 році у США COVID-19 посів третє місце серед причин смертності після серцево-судинних захворювань та раку.

 

Сергій Дубров, Президент Асоціації анестезіологів України, професор, завідувач кафедри анестезіології Національного медичного університету ім. О.О.Богомольця, спеціально для УП. Життя

 

Джерело: "Українська правда"

scroll back to top

Додати коментар

 

Захисний код
Оновити

t me

 

Дійові особи

Ігор ТАБУРЕЦЬ

Про роботу на обороноздатність країни

 

 

Олена МОНОВА

Про те, що війна завжди повертається туди, звідки прийшла

 

Марина ДАНИЛЮК-ЯРМОЛАЄВА

 

 

Про суть «мирних угод» в Стамбулі

 

 
 
Політика
Негайного відкриття реєстру декларацій не буде

06 вересня 2023, 17:32

2023 09 06 radaВчора Верховна Рада ухвалила законопроєкт № 9534, яким відновлюється електронне декларування. Однак негайного відкриття реєстру декларацій не буде. За цю правку народні депутати не проголосували.


Економіка
Чого чекати від посівної-2024 та яким буде врожай

19 березня 2024, 17:41

Наприкінці лютого в Україні стартувала посівна кампанія. Станом на початок березня ярими зерновими вже засіяли 68 тис. гектарів у 12 областях


Суспільство
У нашому районі рятувальники ліквідували 2 пожежі житлових будинків

28 березня 2024, 16:27

2024 03 28 pogegЗа минулу добу, 26 березня, на території нашого району рятувальники ліквідували дві пожежі у житлових будинках.


Цікаво
Пацієнт "залізних легень" провів в апараті понад 70 років

28 березня 2024, 17:31

2024 03 28 legeniУ США у віці 78 років помер Пол Александер — один з останніх пацієнтів "залізних легень". Він провів в апараті понад 70 років — BBC.


Афіша
За ініціативи AI HOUSE у Львові відбудеться Generative AI Spring School для ML-спеціалістів

19 березня 2024, 16:35

2024 03 19 gener1Завдяки спільним зусиллям AI HOUSE та Факультету прикладних наук Українського католицького університету у Львові запрацює школа з генеративного штучного інтелекту. Навчальний курс триватиме з 11 по 16 березня.