Наша електронна пошта:
smila.ua@ukr.net
logo
icon-top-follow icon-top-fb

 

Agro robota

 

Стрічка новин

Авторизуватися через соціальні мережі:

 

 

 

Ukraine

 

Цікаво

«Та машина дров, за яку я заплатила, ніколи до мене не приїде»

Виписка з ЄРДР. Тепер вона в мене нарешті є — добута потом, кров'ю і боями.
Страшенно не хотіла писати цього посту, але мушу. Заплющую очі, стискаю зуби і — вперед, помчали.
Війна виснажує. Я стаю неуважною, втрачаю пильність і роблю багато помилок. Чи не вперше втрапила на гачок шахраїв, які орудують в інтернеті. Гарно так втрапила, влетіло в копієчку. У таких випадках кажуть "треба було думати головою" і "сама винна", тому краще змовчати, змиритися і забути. Але я вирішила, що пройду ці кола пекла, оприлюдню інформацію і спробую покарати шахраїв. Наївна, ага.
Виявляється, єдиний спосіб боротьби з онлайн-шахраями в нашій країні — це профілактика. Тобто — наполегливе розтлумачення темному населенню, що "не робіть так і буде вам щастя". Інших варіантів немає.


Що сталося?
Я купила дрова. Знайшла оголошення, повірила в те, що дядько — представник лісгоспу, перерахувала гроші на вказаний рахунок. А вже потім, коли в мене нарешті ввімкнули електроенергію і я мала трохи часу — погуглила і зрозуміла, що та машина дров, за яку я заплатила, ніколи до мене не приїде. Бо шахраї розмістили ідентичні оголошення у групах райцентрів різних областей. І вони точно не живуть десь на Черкащині (ймовірно, це Львівщина, Тернопільщина або Рівненщина — з-поміж іншого на це вказує те, що дуже вже правильна українська в них, без помилок і русизмів, у нас так не вміють говорити й писати))

 

 

 


Я плакала. Побивалася. Сварила себе на чому світ стоїть. А тоді написала заяву в Кіберполіцію. І в обидва банки. Мені зателефонували вже через кілька годин. Ого, як круто, подумала. Кіберполіція працює. Ага, даремно розкатала губу. Як виявилося, попри те, що я вказала всі групи в соцмережах, де були розміщені повідомлення про фейковий продаж дров, у кіберполіції дуже зраділи, що я зараз проживаю не за місцем прописки, а отже можна спокійно перекидати цю справу на районний відділок, бо, бачте, це не їхня компетенція. Якби це ще був Київ, то півбіди. Але це буде Чигирин. Я собі тихенько чортихнулася, подумала думу про те, куди йдуть мої податки, які я чемно сплачую весь цей час як ФОПка, навіть не маючи прибутків. Але що ж — районний відділок так районний відділок.


Безцінний досвід походу в поліцію
Сказати, що ніхто там не хотів приймати мою заяву — це нічого не сказати. Юна лейтенантка завела мене в кімнату для попередніх розмов і хвилин тридцять ,якщо не більше, намагалася переконати йти звідти на всі чотири боки. Бо в неї вже було кілька таких справ, і всі вона благополучно закрила, бо "гроші вам ніхто ніколи не поверне", бо "шахраїв все одно не знайдуть", бо "бачте, яка хитра кіберполіція — перекидають на нас, а ми ж не маємо таких важелів, щоб це розслідувати”.
А що я лишалася невблаганною, то ми таки піднялися на другий поверх у кабінет слідчої. І тут почалося найцікавіше. Мені вишукано пояснювали, що я лошара, використовуючи щонайменше сотню найвигадливіших способів. "І от скажіть чесно, ви що, ніколи не чули про такі схеми і нічого не запідозрили?", "а в який момент ви зрозуміли, що вас ошукали?", "а чого ви не пішли в лісництво і не замовили дрова там?", "якщо ще щось замовите в інтернеті і вам це не привезуть, не йдіть до нас більше", "то що, дрова так до вас і не доїхали?".
Я чемно відбивалася. Не будеш же пояснювати, що сама себе вже закатувала за цей недолугий вчинок. Та й зрештою, робота поліціянтки — не тицяти мені, яка я дурна і наївна, а просто прийняти заяву і спробувати, бодай спробувати, хай йому грець, розшукати цих потвор, щоб вони далі не продовжували обкрадати інших. Але я забила на цю мотивацію, коли слідча зателефонувала на номер 0984694987 і почала "замовляти" дрова. На тому кінці дроту відповідали доволі впевнено. Кинули слухавку тільки після того, як вона перепитала, чи точно щось привезуть, бо має сумніви.
Словом, екзекуція затягнулася, і я попросила витяг із ЄРДР. Але мені сказали, що чекати довго — "я вам пришлю фото у вайбері". Фото ніхто так і не прислав, тому мусіла йти нозями і забирати руцями. Із думкою про те, що невже це максимум, на що здатна Національна поліція — прийняти заяву, відкрити справу і потім закрити справу?..


Замість післямови
Один знайомий — колишній працівник поліції — пояснив, що найефективніший шлях — це звернутися в Ощадбанк і “купити” в них інформацію про власника картки, на яку я перерахувала гроші. По-хорошому це мала б робити поліція. В Ощаді мені так і сказали: поліція робить запит, і ми їм надаємо дані про шахрая. Але до цього рідко доходить, бо справу закривають раніше.
"Тому шукай когось із банку, хто за помірну плату дасть тобі дані про те падло. А далі краще звернутися до якихось місцевих вишибал, а вони знову ж таки за помірну плату подбають, щоб у когось охота відпала "продавати дрова", — так звучала формула успіху, і чорт забирай, як би це не було сумно, але вона звучала більш обнадійливо, ніж усі відписки й відмовки поліції, де лейтмотивом іде оте "не тратьте куме сил, спускайтеся на дно".
Тож я на роздоріжжі. Зізнаюся, що сценарій із вишибалами мені дуже навіть подобається. Хоч він і незаконний і має багато мінусів, але бодай дає надію. Бо поки я тут займаюся дурнею, підприємливі продавці дров наробили нових профілів у фб і продовжують на всі боки сипати фейковими оголошеннями. Почуваються дуже комфортно — навіть телефонний номер не змінюють. Тож я вирішила ще раз "прожити" це все, вкотре посипати голову попелом, і принаймні оприлюднити всі дані шахраїв. Звісно, не всі потенційні покупці сидять у фб і втрапляють у такі халепи. Ще менше читають мою сторінку, але все ж.
Це були мої перші дрова. Точніше, перша спроба їх придбати. Той випадок, коли міська жителька з якогось дива вирішила, що можна довіряти комусь, хто щось продає в інеті й просить гроші вперед. Ніколи знову, звісно. Та й зимівля в селі тепер під загрозою. Може це просто був знак, що треба повертатися до Києва (і ще раз подати заяву, щоб моїми “дровами” вже опікувалися київські поліціянти — ще один варіант дати рух справі, до речі).
P.S. Якщо раптом хтось із Ощадбанку побачить цей допис і захоче зі мною поділитися цінною інформацією, то ви знаєте, що робити (номер картки шахраїв —
4790 7299 1763 7670)

Вікторія Кобеляцька, журналістка

Із допису у ФБ

scroll back to top

Додати коментар

 

Захисний код
Оновити

t me

 

Дійові особи

Ігор ТАБУРЕЦЬ

Про роботу на обороноздатність країни

 

 

Олена МОНОВА

Про те, що війна завжди повертається туди, звідки прийшла

 

Марина ДАНИЛЮК-ЯРМОЛАЄВА

 

 

Про суть «мирних угод» в Стамбулі

 

 
 
Політика
Негайного відкриття реєстру декларацій не буде

06 вересня 2023, 17:32

2023 09 06 radaВчора Верховна Рада ухвалила законопроєкт № 9534, яким відновлюється електронне декларування. Однак негайного відкриття реєстру декларацій не буде. За цю правку народні депутати не проголосували.


Економіка
Чого чекати від посівної-2024 та яким буде врожай

19 березня 2024, 17:41

Наприкінці лютого в Україні стартувала посівна кампанія. Станом на початок березня ярими зерновими вже засіяли 68 тис. гектарів у 12 областях


Суспільство
У енергетиків області – новий керівник

28 березня 2024, 12:26

2024 03 28 energДержавний секретар Міністерства енергетики України Сергій Суярко та в.о. генерального директора АТ «Українські розподільні мережі» Артем Мартинюк представили колективу ПАТ «Черкасиобленерго» нового очільника – Вадима Яненка.


Цікаво
У прямому ефірі можна спостерігати за життям лелек Грицька та Одарки

18 березня 2024, 17:38

2024 03 18 lelekaНа Полтавщині знову запустили цілодобовий стрім з гнізда лелек. У прямому ефірі на YouTube можна спостерігати за життям лелек, яких звуть Грицько й Одарка.


Афіша
За ініціативи AI HOUSE у Львові відбудеться Generative AI Spring School для ML-спеціалістів

19 березня 2024, 16:35

2024 03 19 gener1Завдяки спільним зусиллям AI HOUSE та Факультету прикладних наук Українського католицького університету у Львові запрацює школа з генеративного штучного інтелекту. Навчальний курс триватиме з 11 по 16 березня.