Наша електронна пошта:
smila.ua@ukr.net
logo
icon-top-follow icon-top-fb

 

Agro robota

 

Стрічка новин

Авторизуватися через соціальні мережі:

 

 

 

Ukraine

 

Цікаво

5-річну Марійку, доньку Романа Шухевича, відправли в інтернат, дали інше прізвище й національність – росіянка

 

Прочитала сьогодні історію про доньку Романа Шухевича - Марію.
Виявляється, їй було 5, коли всю сім'ю заарештували. Дівчинку відправили в дитячий будинок у Слов'янськ. Дали там інше прізвище, написали інший рік народження і національність - росіянка.
Марію виховували типовою радянською людиною. Вона думала, що батьків вбили фашисти, тобто німці, а її прекрасна держава совєтський союз - настільки прекрасна, що опікується сиротою.
Коли Марії було 14, мама вийшла із в'язниці, місяць голодувала, щоб дізнатися, де її діти. В 14 Марія отримала листа від мами і їй було прикро від слів "Дякую Богу, що ти жива", бо Марії розказували, що в Бога тільки недалекі вірять, а всі передові громадяни - ні.
Потім маму Марії арештували знову.
А львівські посестри і побратими стали розповідати їй, уже дорослій, коли вона приїхала до Львова, що таке совєтський союз, через що вони пройшли, що імперія зробила з її батьками і, відповідно, з нею.
Марія каже, їй три роки знадобилося, щоб навести порядок у своїй голові, бо те, що втомкмачили їй у дитбудинку, геть відрізнялося від того, що розповідали у близькому колі її рідних батьків. Воно ламало всі закладені роками уявлення. І від того було боляче.
До чого я все це переповідаю?
Ви уявіть собі - це не просто дівчинка, це донька самого Шухевича, але коли тобі 5 і тебе виховують в певних рамках, ти можеш повірити, що країна, яка знищувала твою родину, прекрасна і ліпшої нема...
Після перемоги, ми повернемо не лише наші землі. А й людей на них. Дітей, яких вчили носити квіти до пам'ятника Захарченку. Які співали гімни динири, линири і расєї. Яких вчили, що "укри нас убівают", дітей, яким швиденько поміняли всі книжки на радной язик, історію расії, яким привезли вчителів.
І чим довше ці діти знаходяться в таких умовах, тим складніше буде їх реінтегрувати, але це буде якось треба робити.
А як?
Крим, частина Донецької і Луганської областей - вже майже шкільний цикл: від першого до випускного класу....

 

Христина Коціра

Із допису у ФБ

scroll back to top

Додати коментар

 

Захисний код
Оновити

t me

 

Дійові особи

Ігор ТАБУРЕЦЬ

Про роботу на обороноздатність країни

 

 

Олена МОНОВА

Про те, що війна завжди повертається туди, звідки прийшла

 

Марина ДАНИЛЮК-ЯРМОЛАЄВА

 

 

Про суть «мирних угод» в Стамбулі

 

 
 
Політика
Негайного відкриття реєстру декларацій не буде

06 вересня 2023, 17:32

2023 09 06 radaВчора Верховна Рада ухвалила законопроєкт № 9534, яким відновлюється електронне декларування. Однак негайного відкриття реєстру декларацій не буде. За цю правку народні депутати не проголосували.


Економіка
Чого чекати від посівної-2024 та яким буде врожай

19 березня 2024, 17:41

Наприкінці лютого в Україні стартувала посівна кампанія. Станом на початок березня ярими зерновими вже засіяли 68 тис. гектарів у 12 областях


Суспільство
У нашому районі рятувальники ліквідували 2 пожежі житлових будинків

28 березня 2024, 16:27

2024 03 28 pogegЗа минулу добу, 26 березня, на території нашого району рятувальники ліквідували дві пожежі у житлових будинках.


Цікаво
Пацієнт "залізних легень" провів в апараті понад 70 років

28 березня 2024, 17:31

2024 03 28 legeniУ США у віці 78 років помер Пол Александер — один з останніх пацієнтів "залізних легень". Він провів в апараті понад 70 років — BBC.


Афіша
За ініціативи AI HOUSE у Львові відбудеться Generative AI Spring School для ML-спеціалістів

19 березня 2024, 16:35

2024 03 19 gener1Завдяки спільним зусиллям AI HOUSE та Факультету прикладних наук Українського католицького університету у Львові запрацює школа з генеративного штучного інтелекту. Навчальний курс триватиме з 11 по 16 березня.