Наша електронна пошта:
smila.ua@ukr.net
logo
icon-top-follow icon-top-fb

 

Agro robota

 

Стрічка новин

Авторизуватися через соціальні мережі:

 

 

 

Ukraine

 

Цікаво

Відомий український історик і краєзнавець народився на Смілянщині

У цьому році, 26 лютого виповнюється 130 років від дня народження Отамановського Валентина Дмитровича - українського історика, бібліографа, краєзнавця, громадського та політичного діяча, засновника "Братства самостійників", депутата Української Центральної Ради, учасника бою під Крутами.

 

 

Отамановський Валентин Дмитрович народився 14 (26) лютого 1893 року в селі Мала Яблунівка, Смілянської волості, Черкаського повіту, Київської губернії у багатодітній родині дрібного службовця, рахівника цукроварні графів Бобринських. Наприкінці 90 - х ⅩⅠⅩ ст. родина переїхала до Києва.
В 1912 р. Валентин закінчив 5-ту Киівську гімназію із золотою медаллю і вступив на юридичний факультет Київського університету.

 


В 1913 р. перейшов до Київського політехнічного інституту. У КПІ належав до напівлегальної студентської організації " Українська громада ", де працював головою термінологічної комісії при гурткові "Натураліст", складаючи українську наукову термінологію.
Був членом Української Центральної Ради від Української партії соціалістів - революціонерів. Один із організаторів виступу полків ім. Б. Хмельницького та ім. П. Полуботка під гаслами проголошення незалежності України. Співробітничав з видавництвом "Вернигора", "Шлях".
1918 році у складі Студентського куреня брав участь у бою під Крутами, проти більшовицьких військ.

 


У травні 1918 року емігрував до Австрії і вступив до Віденського університету. Водночас працював відповідальним коректором видавництва "Українська школа" при друкарні А. Гольцгаузена, де друкувалися підручники для України.
Брав участь у виданні першої фізичної карти України автор - С. Рудницький.
У червні 1920 повернувся до Києва.
Очолив Тимчасовий комітет з організації Центральної Подільської книгозбірні, згодом завідуючий філії Всенародної бібліотеки України при ВУАН, яка стала центром наук, та краєзнавчої роботи в краї. Організував при бібліотеці Кабінет виучування Поділля, музей друку, пункт астрономічних спостережень.
Ініціатор видання та редактор 26-ти випусків "Енциклопедії Поділлєзнавства" (1924 - 29). Один із організаторів краєзнавчого товариства й комісії для вивчення Вінниці та її околиць Кам'янець - Подільського наукового товариства при ВУАН. Брав участь у роботі Комісії ВУАН для виучування історії західноруського та українського права та Науково - дослідної кафедри історії України при ВУАН.
1929 року заарештований за сфальсифікованими звинувачуваннями в причетності до "Спілки визволення України" і засуджений на 5 років ув'язнення, згодом висланий на 2 роки до Татарстану.
1936 - 58 працював викладачем у вузах Казані, Краснодару, Сімферополя, Саратова.
1945 склав екстерном іспити у Краснодарському педагогічному інституті і здобув ще один диплом історика.
1946 - захистив кандидатську дисертацію із соціально - економічної історії Вінниці 14 - 18 ст. в Московському універстеті.

 


1956 - захистив докторську дисертацію з історії міст Правобережної України середини 17 - кінця 18 ст.в Ленінградському університеті.
З 1958 року жив і працював у Харкові.

 


Автор праць із соціально - економічної історії України, історії права, історії медицини, методики організації краєзнавчої роботи та краєзнавчої бібліографії досліджень історико - культурної спадщини України. Помер 10 березня 1964 році в Харкові.
Посмертно реабілітований 11 серпня 1989 року.

 

За матеріалом Смілянського краєзнавчого музею

scroll back to top

Додати коментар

 

Захисний код
Оновити

t me

 

Дійові особи

Ігор ТАБУРЕЦЬ

Про роботу на обороноздатність країни

 

 

Олена МОНОВА

Про те, що війна завжди повертається туди, звідки прийшла

 

Марина ДАНИЛЮК-ЯРМОЛАЄВА

 

 

Про суть «мирних угод» в Стамбулі

 

 
 
Політика
Негайного відкриття реєстру декларацій не буде

06 вересня 2023, 17:32

2023 09 06 radaВчора Верховна Рада ухвалила законопроєкт № 9534, яким відновлюється електронне декларування. Однак негайного відкриття реєстру декларацій не буде. За цю правку народні депутати не проголосували.


Економіка
Чого чекати від посівної-2024 та яким буде врожай

19 березня 2024, 17:41

Наприкінці лютого в Україні стартувала посівна кампанія. Станом на початок березня ярими зерновими вже засіяли 68 тис. гектарів у 12 областях


Суспільство
Смілянська міська лікарня потребує донорів для поповнення банку крові

29 березня 2024, 10:33

2024 03 29 donorНа сайті Смілянської міської ради опублікували потребу у донорах крові


Цікаво
Пацієнт "залізних легень" провів в апараті понад 70 років

28 березня 2024, 17:31

2024 03 28 legeniУ США у віці 78 років помер Пол Александер — один з останніх пацієнтів "залізних легень". Він провів в апараті понад 70 років — BBC.


Афіша
За ініціативи AI HOUSE у Львові відбудеться Generative AI Spring School для ML-спеціалістів

19 березня 2024, 16:35

2024 03 19 gener1Завдяки спільним зусиллям AI HOUSE та Факультету прикладних наук Українського католицького університету у Львові запрацює школа з генеративного штучного інтелекту. Навчальний курс триватиме з 11 по 16 березня.