Наша електронна пошта:
smila.ua@ukr.net
logo
icon-top-follow icon-top-fb

 

Agro robota

 

Стрічка новин

Авторизуватися через соціальні мережі:

 

 

 

Ukraine

 

Цікаво

ТАЄМНЕ КОХАННЯ ГРАФИНІ БОБРИНСЬКОЇ

Про графиню Софію Бобринську – дружину «цукрового короля» Російської імперії Олексія Бобринського – історики знають зовсім небагато. А про її пристрасний і трепетний любовний роман ніхто зараз, мабуть, і не згадає. Але й досі прекрасна графиня залишається для нас жінкою-загадкою, з’єднавши в один любовний трикутник і свого впертого чоловіка, і вбивцю великого Пушкіна Жоржа Дантеса.

 

ПІДКОРИЛА СЕРЦЕ ОНУКА КАТЕРИНИ II
Молодий офіцер гвардії Олексій Олексійович Бобринський шалено закохався в юну спокусницю Софію Самойлову – фрейліну російської імператриці Олександри Федорівни, дружини Миколи I.
2017 04 19 Бобринська«Вона була лагідною, миловидної й чарівної зовнішності. В очах і посмішці її почуття, думка і доброзичлива привітність. Ясний, свіжий, абсолютно жіночий розум її був розвинений і освітлений незвичайною освіченістю. Європейські літератури були їй знайомі, не виключаючи й російської. Жуковський, який зустрів її ще біля двору імператриці, при якій вона була фрейліною, впізнав її, оцінив, оспівував і залишився з нею назавжди в самих дружніх стосунках», – стверджував один із друзів графа Бобринського поет П.А. В’яземський.
Красуня Софія завжди подобалася чоловікам. Повітряні мережива, рюші, діамантові сережки, намисто з перлів на тонкій білосніжній шиї. Маленькі витончені кисті рук, охоплені вузькими змійками браслетів, висока зачіска. Гордий і одночасно привабливий погляд – онук Катерини Великої був приречений шалено любити Софію все своє життя.
Розкішне весілля відсвяткували 27 квітня 1821 року. Граф Бобринський став, за його словами, найщасливішою людиною Росії. Це була обдарована й цілеспрямована натура. Як згодом згадував князь П.А. В’яземський, граф був «однією з найблагородніших і найвищого ступеня співчуваючих особистостей».
2017 04 19 БобринскийПісля закінчення військового училища Олексій Бобринський служить у гвардійському полку. Товариші в ньому душі не чують, але онук Катерини Другої розуміє, що лаври полководця не для нього. Він мріє зайнятися справжньою справою, а тому в 1828 році в чині ротмістра виходить у відставку.
Через десять років сім’я Бобринських переїде в невелике містечко Сміла Київської губернії – маєток Софії, який дістався графу в якості приданого дружини. Саме тут завзятий і працьовитий глава сімейства побудує свій перший цукровий завод, а через кілька років створить власну «імперію» – цукрову.
Олексій Бобринський настільки любив власну дружину, що заради коханої створив у Смілі справжній театр і побудував триповерхову оранжерею, де вони разом займалися вирощуванням квітів.
Смерть дружини в 1866 році стане для графа страшним ударом і найбільшою трагедією в житті. У сліпій любові Олексій Бобринський пробачить графині навіть ту давню подружню зраду в Петербурзі, яку він даремно намагався забути.

 

СОФІЯ БОБРИНСЬКА НЕ ВСТОЯЛА ПЕРЕД НАТИСКОМ ДАНТЕСА
В інтимному листуванні імператриці Олександри Федорівни з графинею Бобринською ми легко знаходимо прозорий натяк на занадто близькі стосунки красуні Софії та досвідченого серцеїда Жоржа Дантеса.
«Як ви поживаєте на ваших Островах? Хто вас відвідує, хто вірний вашим передвечірнім зустрічам? Я згадую бідного Дантеса, як він блукав перед вашим домом…» – писала імператриця своїй подрузі 21 липня 1838 року.
Сказано начебто занадто мало, але в той же час і досить багато. Олександра Федорівна обережно стосується інтимних почуттів Софії Бобринської та, щоб не образити її ненавмисно цим натяком, пояснює причину такого несподіваного спогаду – мовляв, перечитувала «Онєгіна» і опис дуелі нагадав їй «ту сумну історію».
Але красень Дантес не просто так блукав перед маєтком графині. Він заманював свою жертву в тенета кохання, обіцяючи шалені втіхи палкої пристрасті. Часто бував у гостях у Софії Бобринської, прикрашаючи своєю присутністю вечірні зібрання столичної знаті. Зрештою, імпульсивний француз став бажаним гостем у салоні графині.
2017 04 19 Дантес«Сміливий і розв’язний… дуже гарний… розпещений постійним успіхом у дамському товаристві, француз не пропускав вечора графині, відкрито висловлював їй своє захоплення, надавав знаки уваги, відпускав компліменти. Графиня поступово піддавалася його чарівності. І ось, вибравши підходящий момент, Дантес проявив велику вимогливість і зумів домогтися успіху. Тоді бушувала справжня епідемія хтивості, яка захопила й Бобринську. П’янкий дурман пристрасті не міг не лоскотати нерви красивій і ще порівняно молодій графині – ровесниці імператриці. Поганий приклад заразливий. Коли сама цариця безустанно змінювала своїх коханців, чому б графині не скуштувати не настільки вже забороненого солодкого плоду?» – задає риторичне питання дослідник тієї далекої епохи Світлана Мрочковська-Балашова.
Вона переконана, що графиня Бобринська була в молоді роки досвідченою серцеїдкою. Якось фрейліна імператриці А. О. Смирнова-Россет розповіла про цікавий епізод з життя Софії (тоді ще Самойлової). Закохані в красуню поет Жуковський і граф Перовський влаштували між собою справжнє змагання – хто з них зможе заволодіти увагою примхливої Софії. Під час обідів в Павловському палаці вони сідали навпроти графині та відчайдушно фліртували з нею.
До речі, коли Софія вийшла заміж за Олексія Бобринського, то ревнивий Перовський із відчаю (і бравади, звичайно ж!) прострелив собі вказівний палець.
Однак, незважаючи на вроджену схильність до флірту і романтичних залицянь, графиня намагалася бути обережною, милою і навіть «благовірною дамою». Принаймні, очевидних приводів до диких ревнощів своєму чоловікові вона не давала.
«Тут вона користується репутацією люб’язної й дотепної жінки. Я зовсім не знаходжу її красивою. Вона здалася мені люб’язною, бесіду веде легко, але з легкою ноткою претензійності», – так записала 1 жовтня 1831 року в своєму щоденнику графиня Д. Ф. Фікельмон.
Саме завдяки цій обережності Софія Бобринська зуміла вберегтися від різних непотрібних пліток та не допустила напруженості у стосунках зі своїм чоловіком. Листи імператриці залишаються єдиним свідченням її таємного (але досить бурхливого!) любовного роману з Жоржем Дантесом.
Їх пристрасне захоплення одне одним почалося, ймовірно, ще в 1834 році й обірвалося раптово в листопаді наступного року. Саме тоді велелюбний француз захопився іншою жінкою – першою красунею Петербурга Наталі Пушкіною. І тому Дантес безжально кинув графиню.
«Саме в цей час його легке залицяння до «найчарівнішого створіння в Петербурзі» Наталі Пушкіною перетворилося на шалену пристрасть. Думаю, що сталося це за кілька тижнів до його рішення про розрив з коханкою. А значить, у жовтні, найпізніше – у першій половині листопада 1835 року», – вважає Світлана Мрочковська-Балашова.

 

ДАНТЕС ПЕРЕСЛІДУВАВ ДРУЖИНУ ПУШКІНА «ВЕЛИКОЮ ТА ПІДНЕСЕНОЮ» ПРИСТРАСТЮ
Красень-чоловік і любитель гострих відчуттів Жорж Дантес втік з Франції після Липневої революції 1830 року. В Петербург його привіз голландський посланник Геккерен, який пізніше усиновив гарненького француза й переписав на нього все своє величезне багатство. Сучасники підозрювали обох в інтимному зв’язку.
«Не знаю, як сказати, – згадував через багато років друг Дантеса князь О.В.Трубецькой, – він жив з Гекерном, чи Гекерн жив з ним… В той час у вищому суспільстві було розвинене бугрство (гомосексуалізм). Судячи з того, що Дантес постійно фліртував з дамами, треба вважати, що в зносинах з Гекерном він грав лише пасивну роль».
Завдяки заступництву міністра закордонних справ Росії графа Нессельроде імператор Микола Перший звернув на бравого француза свою монаршу увагу. Дантесу присвоїли офіцерське звання й зарахували на службу в кінну імператорську гвардію.
Всього за півтора роки перебування в Росії раніше нікому невідомий «ловець щастя» перетворився на модного й самовпевненого кавалера вищого світу Петербурга. Але найбільше вражав його шалений успіх у російських аристократок.
Справжню причину такої неймовірної популярності «заїжджого гастролера» назвав той же князь Трубецькой. «Як іноземець, він був освіченіший за нас, пажів, і, як француз, – дотепний, живий, веселий… Він був дуже гарний, а постійний успіх у дамському товаристві розбестив його. Він ставився до жінок взагалі, як іноземець, сміливіше, брутальніше, ніж ми, росіяни, а як розпещений ними, вимогливіше, якщо хочете, нахабніше, ніж навіть було прийнято в нашому товаристві».
Ось саме це нестримне нахабство та лавина пристрасті винесли Дантеса на вершину успіху. Краса, молодість, дотепність, вміння фліртувати й ризикувати, гроші Гекерна та безмежна віра в свою чоловічу неперевершеність зробили красеня Жоржа «Царем Петербурга» – так величали його придворні дами.
І ось Дантес, погравшись у кохання з графинею Бобринською, кидає її заради нової пристрасті – дружини Олександра Пушкіна. Той факт, що за нею упадав сам імператор всеросійський, лише додавало пікантності та гостроти цим стосункам.
Жорж просто вилазив із шкури, щоб спокусити Наталі. «Красивої зовнішності, спритний, веселий і забавний, балакучий, як всі французи, Дантес був скрізь прийнятий по-дружньому… Наталія Миколаївна знову приймала запрошення Дантеса на довгі танці, що змушувало її чоловіка супити брови», – згадував чоловік фрейліни імператриці Н.М. Смирнов.
Вперте залицяння кавалергарда, його полум’яна й майже юнацька закоханість, обожнювання і готовність повністю віддатися пристрасті – все це не могло залишити байдужою красуню Наталі. Зрештою, вона піддалася потужній хвилі нового почуття й сама безоглядно закохалась у Дантеса, який так довго переслідував дружину поета «великою і піднесеною пристрастю».
Не в силах з нею впоратися, Жорж Дантес у листі до барона Гекерна, датованому січнем 1836 року, визнається:
«…я шалено закоханий! Так, шалено, що не знаю, як бути; я тобі її не назву, тому що лист може загубитися, але згадай найчарівніше створіння в Петербурзі і ти будеш знати її ім’я. Але найжахливіше в моєму становищі те, що вона теж любить мене, і ми не можемо бачитися досі, бо чоловік дуже ревнивий…».

 

ЕПІЛОГ. КРАХ ЛЮБОВНОГО ТРИКУТНИКА
«Король флірту» Дантес покинув милу Софію Бобринську заради найкрасивішої жінки Петербурга – Наталі Пушкіної. Трохи посумувавши, графиня знайшла розраду в сімейних турботах і трохи пізніше поїхала до свого смілянського маєтку на Україні.
Граф Бобринський простив свою кохану дружину за «згубну пристрасть» (а що йому залишалося робити?) і кинув всі сили на створення «цукрової імперії».
Жорж Дантес застрелив найталановитішого поета Росії, але назавжди втратив прекрасну Наталі.
Ось так і розпався цей «любовний трикутник» – і нікому не приніс щастя.

Вадим НІКІТІН

scroll back to top

Додати коментар

 

Захисний код
Оновити

t me

 

Дійові особи

Ігор ТАБУРЕЦЬ

Про роботу на обороноздатність країни

 

 

Олена МОНОВА

Про те, що війна завжди повертається туди, звідки прийшла

 

Марина ДАНИЛЮК-ЯРМОЛАЄВА

 

 

Про суть «мирних угод» в Стамбулі

 

 
 
Політика
Негайного відкриття реєстру декларацій не буде

06 вересня 2023, 17:32

2023 09 06 radaВчора Верховна Рада ухвалила законопроєкт № 9534, яким відновлюється електронне декларування. Однак негайного відкриття реєстру декларацій не буде. За цю правку народні депутати не проголосували.


Економіка
Чого чекати від посівної-2024 та яким буде врожай

19 березня 2024, 17:41

Наприкінці лютого в Україні стартувала посівна кампанія. Станом на початок березня ярими зерновими вже засіяли 68 тис. гектарів у 12 областях


Суспільство
У нашому районі рятувальники ліквідували 2 пожежі житлових будинків

28 березня 2024, 16:27

2024 03 28 pogegЗа минулу добу, 26 березня, на території нашого району рятувальники ліквідували дві пожежі у житлових будинках.


Цікаво
Пацієнт "залізних легень" провів в апараті понад 70 років

28 березня 2024, 17:31

2024 03 28 legeniУ США у віці 78 років помер Пол Александер — один з останніх пацієнтів "залізних легень". Він провів в апараті понад 70 років — BBC.


Афіша
За ініціативи AI HOUSE у Львові відбудеться Generative AI Spring School для ML-спеціалістів

19 березня 2024, 16:35

2024 03 19 gener1Завдяки спільним зусиллям AI HOUSE та Факультету прикладних наук Українського католицького університету у Львові запрацює школа з генеративного штучного інтелекту. Навчальний курс триватиме з 11 по 16 березня.