Наша електронна пошта:
smila.ua@ukr.net
logo
icon-top-follow icon-top-fb

 

Agro robota

 

Стрічка новин

Авторизуватися через соціальні мережі:

 

 

 

Ukraine

 

Дійові особи

Анатолій ТЕРЕЩЕНКО

ГО «Територія Гідності»


Про День Гідності

 

- Вісім років тому, я самотньо стояв на площі перед Будинком Рад і вдивлявся в похмурі обличчя перехожих-смілян, вишукуючи тих, хто прийшов підтримати київський Євромайдан.
Того дня нас зібралося дев'ятеро. Щовечора, дев'ять днів поспіль, ми приходили сюди і мозоли очі владі. А вдень, на перехресті, ніс свою варту Сергій Мінін. Так було до 1 грудня, коли сюди прийшла сотня сміляни. Так починався смілянський Майдан. Так виборювалася територія гідності.
Я згадую, як нашу делегацію запросили до голови райдержадміністрації де, тоді ще міський голова Решетняк, насупивши брови, сказав: "Я не дозволю, щоб в моєму місті...". Довелося обірвати його на півслові і нагадати, що це не його, а наше місто.
І дійсно, 2014-15 роки - це було місто смілян. Це був період, коли містяни згадали якого вони роду. Ми всі разом проводжали на фронт захисників і допомагали фронту. Лікували поранених і хоронили загиблих. Опікувалися їх дітьми і виховували в наших дітях патріотизм. Зустрічали з хлібом сіллю з фронту і самі вчилися захищатися.
Ми боролися проти ментівсько-судівського беззаконня, проти здирства "Енергоінвесту" і перевізників, боролися за тепло в наших оселях, якісні воду і дороги.
Ми руйнували пам'ятники катам українського народу і зводили їх українським героям. Ми повертали нашому місту українське обличчя і національну пам'ять.
Ми відстоювали трудові колективи СЕМЗ, ДЗ "СМСЧ №11", КП "Медіацентр", результати виборів, пам'ятник Небесній Сотні, вул. Героїв УПА... Аж поки "мудрий нарід" не привів до влади вчорашніх регіоналів, які зі швидкістю наперсточника крутили партійні шапки. Вони відбулися переляком і, як ті щурі, кинулися гризти недогрижене. Після їх ударної "п'ятирічки", "затурканий" народ, якому для повного щастя не вистачало веселощів, вирішив обрати гетьманом блазня. Тепер сміємося на кутні.
Навіть в цій ситуації Смілянський Майдан, ГО "Територія гідності" не здалися. Стільки помий було вилито на наші голови. Стільки фейкових ГО було створено, щоб розтягти активних людей. Стільки зрад від псевдопопутників, розчарувань марновірних і слабкодухих, що інколи сам дивуюся, як ми зберегли єдність. Ні, звичайно ж, без втрат не обійшлося. Хто мав червоточинку, той відсох сам. Того, хто почав загниватись, довелося відсувати "на смітник". Та більшість залишилися вірні ідеалам Майдану. Бо більшість вийшли на Майдан не заради влади, слави, бабла. Більшість відстоювала Україну, власну гідність, право жити в своїй державі за традиціями, звичаями наших предків та шанувати власних героїв.
Я вдячний всім тим, хто стояв поруч на барикадах; хто ділив нелегку волонтерську ношу; хто підтримував віру в справедливість теплом своїх сердець морозними ночами; хто не соромився сліз на похоронах захисників; хто ділився душевним теплом з їх сиротами; хто не був другом, але був чесним.
Я не тримаю зла до тих, хто не витримав темпу, хто зійшов з дистанції, хто піддався спокусі... у будь якому разі вони спробували.
Ми колосся, що виросло із зерен посіяних сторіччя тому. Ми зерно, сходи якого проростуть вчинками наших внуків. Ми той ґрунт, який гонить життєдайні соки у молоді пагони дерева державності України, що століттями рубалося під корінь ворогами, підтоточувалося доморощеними хробаками і шашелями.
Я впевнений, що ми встоїмо, бо корінь нашої нації живий і сягає у глибину тисячоліть. Бо наша любов до України сильніша за ненависть ворогів і байдужість манкуртів. А значить...
Доля чесноти вділить.
Кожному по заслузі,
Кожному по потребі.
А ким тобі в світі бути –
Вибір в руках у тебе.

scroll back to top

Додати коментар

 

Захисний код
Оновити

t me

 

Дійові особи

Ігор ТАБУРЕЦЬ

Про роботу на обороноздатність країни

 

 

Олена МОНОВА

Про те, що війна завжди повертається туди, звідки прийшла

 

Марина ДАНИЛЮК-ЯРМОЛАЄВА

 

 

Про суть «мирних угод» в Стамбулі

 

 
 
Політика
Негайного відкриття реєстру декларацій не буде

06 вересня 2023, 17:32

2023 09 06 radaВчора Верховна Рада ухвалила законопроєкт № 9534, яким відновлюється електронне декларування. Однак негайного відкриття реєстру декларацій не буде. За цю правку народні депутати не проголосували.


Економіка
Чого чекати від посівної-2024 та яким буде врожай

19 березня 2024, 17:41

Наприкінці лютого в Україні стартувала посівна кампанія. Станом на початок березня ярими зерновими вже засіяли 68 тис. гектарів у 12 областях


Суспільство
У нашому районі рятувальники ліквідували 2 пожежі житлових будинків

28 березня 2024, 16:27

2024 03 28 pogegЗа минулу добу, 26 березня, на території нашого району рятувальники ліквідували дві пожежі у житлових будинках.


Цікаво
У прямому ефірі можна спостерігати за життям лелек Грицька та Одарки

18 березня 2024, 17:38

2024 03 18 lelekaНа Полтавщині знову запустили цілодобовий стрім з гнізда лелек. У прямому ефірі на YouTube можна спостерігати за життям лелек, яких звуть Грицько й Одарка.


Афіша
За ініціативи AI HOUSE у Львові відбудеться Generative AI Spring School для ML-спеціалістів

19 березня 2024, 16:35

2024 03 19 gener1Завдяки спільним зусиллям AI HOUSE та Факультету прикладних наук Українського католицького університету у Львові запрацює школа з генеративного штучного інтелекту. Навчальний курс триватиме з 11 по 16 березня.