Наша електронна пошта:
smila.ua@ukr.net
logo
icon-top-follow icon-top-fb

 

Agro robota

 

Стрічка новин

Авторизуватися через соціальні мережі:

 

 

 

Ukraine

 

Суспільство

Сьогодні – Теплого Олекси

 

 

Православні християни вшановують пам'ять преподобного Олексія щороку 30 березня. В народі вважається, що в цей день настає справжня весна. Тому наші предки часто називали цю дату "Теплого Олекси".
Також цього дня за церковним календарем свої іменини святкують усі чоловіки, які мають ім'я Олексій.
Теплого Олекси — що це за свято, його історія
Преподобний Олексій жив у IV-V столітті в Римі. Народився в заможній християнській родині, яка жила дуже благочестиво. В юнацькі роки одружився, але залишив молоду дружину, зрікся всіх привілеїв і вирішив присвятити себе Богу.
Протягом сімнадцяти років жив Олексій в місті Едессі біля храму Пресвятої Богородиці, щодня молився і постився. Якось з'явилася паламареві цього храму Божа Матір і звеліла знайти на вулиці жебрака на ім'я Олексій та завести його всередину. А ще назвала його чоловіком Божим. Тоді багато людей дізналися про праведника і почали його шанувати.
Однак святому не потрібна була слава. Бажаючи уникнути її, він залишив місто і зрештою потрапив назад до Рима. Рідний батько не впізнав свого сина, і Олексій просидів під батьківським домом, як жебрак, просячи милостині. Якось змилостився над жебраком батько Олексія і поселив його в куточку свого двору та давав харчі з власного столу. Ще 17 років прожив так Олексій, зносячи кпини від слуг. Після його смерті знайшли біля нього записку з його справжнім ім'ям та описом життя. Поховали в Римі.
Що можна робити: традиції
Найчастіше передостанній день березня видавався теплим, тому господарі вже готувалися до початку польових робіт, виносили картоплю на вулицю, щоб загартувати її, і ремонтували інвентар. Але всю роботу намагалися зробити до вечора, щоб потім зібратися всією сім'єю за трапезою та попрощатися із зимою.
Якщо 30 березня вже повністю сходив сніг, пасічники виносили надвір вулики і замовляли бджіл. Робилося це, щоб комахи не шукали собі інших господарів. А ще обов'язково молилися преподобному Олексію, щоб той захистив бджіл від напастей, послав гарне літо і "медові" ріки.
Дівчата на Теплого Олекси збиралися разом і йшли закликати весну. Для цього брали полотно та пиріг, виходили в поле, кланялися на всі боки, а потім промовляли: "Ось тобі, весно-мати, нова обновка!". Полотно і пиріг залишали в полі.
Наші предки дуже шанували березу, тому починали 30 березня збирати її бруньки, оскільки вони, за повір'ями, мали цілющу силу. За вечерею обов'язково ласували напоями з медом та березовими бруньками.
Існує ще одне цікаве повір'я. На Теплого Олекси вперше співає пташка вівсянка. Якщо почути її пісню і відповісти їй такими словами: "Іду в ліс по рогіз, ходи зі мною", то влітку в лісі буде багато ягід і грибів.
Прикмети на Теплого Олекси.

Погода на Теплого Олекси покаже, яким буде Великдень.
Якщо тепло і сонячно, рік буде врожайним.
На ліщині вже з'явилися "сережки" — весна вже остаточно настала.
Якщо 30 березня бджоли зроблять свій перший виліт, буде урожайний рік для меду.
Не видно шпаків на Теплого Олексу — потрібно чекати на негоду.
Високо летять гуси — до похолодання і снігопадів.
Що не можна робити на Теплого Олекси
В день вшанування пам'яті преподобного Олексія Церква не дозволяє:
вишивати, шити, плести, в'язати;
займатися важкою фізичною працею і прати;
планувати далеку подорож;
давати в борг, особливо, якщо ви жінка з дітьми;
їсти непісні страви.

scroll back to top

Додати коментар

 

Захисний код
Оновити

t me

 

Дійові особи

Ігор ТАБУРЕЦЬ

Про роботу на обороноздатність країни

 

 

Олена МОНОВА

Про те, що війна завжди повертається туди, звідки прийшла

 

Марина ДАНИЛЮК-ЯРМОЛАЄВА

 

 

Про суть «мирних угод» в Стамбулі

 

 
 
Політика
Негайного відкриття реєстру декларацій не буде

06 вересня 2023, 17:32

2023 09 06 radaВчора Верховна Рада ухвалила законопроєкт № 9534, яким відновлюється електронне декларування. Однак негайного відкриття реєстру декларацій не буде. За цю правку народні депутати не проголосували.


Економіка
Чого чекати від посівної-2024 та яким буде врожай

19 березня 2024, 17:41

Наприкінці лютого в Україні стартувала посівна кампанія. Станом на початок березня ярими зерновими вже засіяли 68 тис. гектарів у 12 областях


Суспільство
Смілянські дзюдоїсти серед найкращих в області

29 березня 2024, 14:29

2024 03 29 dz26 березня в м. Корсунь-Шевченківський відбувся відкритий обласний турнір з дзюдо на призи Корсунь-Шевченківської КДЮСШ, повідомляють в управлінні освіти.


Цікаво
Пацієнт "залізних легень" провів в апараті понад 70 років

28 березня 2024, 17:31

2024 03 28 legeniУ США у віці 78 років помер Пол Александер — один з останніх пацієнтів "залізних легень". Він провів в апараті понад 70 років — BBC.


Афіша
За ініціативи AI HOUSE у Львові відбудеться Generative AI Spring School для ML-спеціалістів

19 березня 2024, 16:35

2024 03 19 gener1Завдяки спільним зусиллям AI HOUSE та Факультету прикладних наук Українського католицького університету у Львові запрацює школа з генеративного штучного інтелекту. Навчальний курс триватиме з 11 по 16 березня.